Palojoensuu

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Palojoensuussa oli 1800-luvulla Muonionniskan seurakunnan, myöhemmin Enontekiön kappeliseurakunnan kirkko. Kirkon paikka on aidattu ja siellä on muistomerkki. Seurakunta kokoontuu kesäisin pitämään messua vanhalla kirkonpaikalla.

Palojoensuu (pohjoissaameksi Bálojohnjálbmi) on Enontekiön kunnassa, Muonionjoen rannalla sijaitseva vaarojen ja suoalueiden ympäröimä noin sadan asukkaan kylä. Ajettaessa Palojoensuun kylästä Muoniosta Kilpisjärvelle johtavaa valtatietä 21 pohjoiseen saavutaan Karesuvannon kylään. Etelään päin ajettaessa seuraava kylä on Äijäjoki ja sen jälkeen Sonkamuotka. Kylästä itään johtavaa kantatietä 93 pitkin pääsee Enontekiön kuntakeskukseen Hettaan, jonne matkaa on 26 kilometriä.[1]

Palojoensuusta alkaa kirjailija Yrjö Kokon vuonna 1947 nimeämä Neljän tuulen tie. Se kulkee Kilpisjärven kautta Norjaan Jäämeren rannalle asti.

Enontekiön neljäs kirkko sijaitsi Palojoensuussa vuosina 1827–1856, mutta se purettiin ja uusi kirkko rakennettiin nykyiseen kirkonkylään, Hettaan.

Palojoensuun kylässä on hautausmaa, vanhan kirkonpaikan muistomerkki ja vanha kyläkoulumiljöö, jonka asuntolassa matkailijat voivat kesäisin yöpyä. Asuntola on nykyisin kylätalona, jonka tiloja voi vuokrata kokous- ja juhlakäyttöön kyläyhdistykseltä.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Autoilijan tiekartta 2011 1:800 000. Helsinki: Affecto Finland Oy, 2010. ISBN 978-951-593-425-3.
Tämä kylään liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.