Tampereen kehätie

Kohteesta Wikipedia
(Ohjattu sivulta Kantatie 60)
Loikkaa: valikkoon, hakuun
60
Route 3-FIN.png Route 9-FIN.png Route E12-FIN.png Route E63-FIN.png
Tampereen kehätie
Kantatie 60
Tieluokka kantatie
Omistaja Suomen valtio
Tienpitäjä Liikennevirasto
Pituus 30 km
Alkupiste Ylöjärvi
Reitti Pirkkala
Päätepiste Alasjärvi, Tampere (30 km)
Päällyste asfaltti
Muodostettu 1996
Huomautuksia Tampereen kehätie, koko pituudeltaan myös valtatietä sekä eurooppatietä

Tampereen kehätie eli kantatie 60 on Tampereen kaupunkiseutua kiertävä kehätie ja merkittävä ohikulkuliikenteen reitti. Kantatienumeroa 60 käytetään erittäin harvoin, sillä tie on koko pituudeltaan myös valtatietä – länsiosa valtatietä 3 ja itäosa valtatietä 9; vuonna 2011 numero 60 ei enää esiinny edes tien varrella olevissa opasteissa. Tien osista käytetään usein myös omia nimiään Tampereen läntinen kehätie ja Tampereen itäinen kehätie. Läntisen ja itäisen kehätien rajaajana toimii Helsinki–Tampere-moottoritien ja kehätien risteys eli Lakalaivan eritasoliittymä. Läntisen osan pituus on 21 kilometriä ja itäisen 10 kilometriä. Lännestä itään kehätien osat ovat tunnettuja myös nimillä Nokiantie, Ylöjärventie ja Pyhäjärventie.

Tie kulkee seuraavien kuntien alueella lännestä itään: YlöjärviTampereNokiaPirkkalaTampere (uudelleen).

Tampereen kehätie alkaa lännessä Ylöjärveltä valtatie 3:n ja kantatie 65:n eritasoliittymästä, josta valtatie 3 menee Vaasaan ja kantatie 65 Tampereelta Virroille. Ylöjärveltä kantatie 60 kulkee Tampereen ja Nokian rajaa seuraillen Kalkun eritasoliittymään, josta eroaa valtatie 11 Poriin, ja edelleen Pitkäniemen eritasoliittymään, jossa se risteää valtatietä 12 Raumalta Tampereen kautta Lahteen ja Kouvolaan. Tämän jälkeen kantatie 60 ylittää Rajasalmen sillan ja saapuu Pirkkalan kuntaan, kiertää Pirkkalan kuntakeskuksen ja Tampere-Pirkkalan lentoaseman välistä ja saapuu taas Tampereen alueelle. Lakalaivan eritasoliittymässä risteävät valtatiet 3 ja 9 Helsingin ja Turun suuntiin. Lakalaivan liittymän itäpuolella on Karkunvuoren moottoritietunneli. Kehätie päättyy idässä Tampereen Alasjärvelle valtateiden 9 ja 12 liittymään, jossa valtatie 9 jatkuu Jyväskylän kautta Kuopioon ja jo mainittu valtatie 12 Kouvolaan.

Tampereen kehätie on ollut moottoritietä koko pituudeltaan vuodesta 2009 lähtien[1]. Lakalaivan kohdalla on Suomen ainoa nelitasoliittymä. Myös kantatie 60:n/valtatie 3:n ja valtatie 12:n eli kahden moottoritien eritasoliittymä Nokialla on massiivinen Suomen mittakaavassa. Kyseiseen liittymään rakennettiin 25 siltaa vuosina 20032006.

Historiaa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nelitasoinen Lakalaivan eritasoliittymä Tampereen kehätiellä.

Vuoden 1938 tienumerointijärjestelmässä kantatie 60 oli Haminasta Sippolan Liikkalan ja Myllykosken kautta Kouvolaan kulkenut tie. Kotkan ja Mikkelin välisen valtatie 15:n valmistuttua 1970-luvulla kantatienumero 60 siirtyi Kuusankosken Voikkaan ja Heinolan väliselle tielle.

Tampereen kehätien vanhin osa on vuonna 1973 valmistunut Rajasalmen (vanha) silta. Läntinen kehätie on valmistunut kokonaisuudessaan 1970- ja 1980-luvun vaihteen tienoilla. Tie oli alun perin moottoriliikennetietä Lakalaivan ja Rajaniemen välillä ja tavallista kaksikaistaista maantietä Rajaniemen ja Ylöjärven välillä. Syksyllä 2006 valmistui Rajaniemen ja Kalkun välinen moottoritieosuus. Samassa yhteydessä valmistuivat Rajasalmen uudet sillat, ja vanha silta jäi palvelemaan paikallista liikennettä. Kehätien loputkin osuudet valmistuivat moottoritieksi vuonna 2008, kun Destia rakensi läntisen kehätien moottoritieksi 114 miljoonan euron kustannuksilla[2].

Itäinen kehätie on valmistunut vuonna 1994, ja se on ollut alusta saakka kokonaisuudessaan moottoritietä.

Läntisen kehätien valmistuttua valtatiet 3 ja 9 kulkivat edelleen Tampereen keskustan kautta, ja kehätie numeroitiin kantatieksi 45. 1990-luvun puolivälissä itäisen kehätien valmistuttua kehätie numeroitiin uudelleen kantatieksi 60. Samalla valtateiden 3 ja 9 reitit siirrettiin kulkemaan kehätien kautta. Kantatienumero 45 siirtyi Helsingistä Tuusulan kautta Hyvinkäälle kulkevalle entiselle maantielle 137, niin sanotulle Tuusulanväylälle. Kuusankosken ja Heinolan välinen tie puolestaan numeroitiin kantatieksi 46.

Kantatienumeroa 60 ei ole merkitty syksyllä 2008 valmistuneen Tampereen läntisen kehätien tieopasteisiin, joten on mahdollista, että kehätien "omasta" kantatienumerosta ollaan luopumassa. Vuoden 2011 aikana uusittiin loputkin opasteet tien varrella, eikä numeroa 60 käytetä niissä enää missään.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]