Kaksiajoratainen tie

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Kulosaaren silta, keskikaidetie Helsingissä.

Kaksiajoratainen tie tarkoittaa tietä, jolla molemmille suunnille on omat ajoratansa eli ajosuunnat on fyysisesti erotettu toisistaan. Tavallisesti vastakkaisten ajosuuntien erottelu on toteutettu maakaistaleella, yhdellä tai kahdella erillisellä kaiteella tai maakaistaleella ja yhdellä kaiteella mikäli keskialueella ei ole valaisinpylväitä. Esimerkiksi moottoritiet, keskikaidetiet ja esplanadityyppiset kadut ovat kaksiajorataisia teitä. Ajokaistoja voi liikennemääristä riippuen olla yksi tai useampi ajorataa kohden.

Kaksiajorataisen tien päätavoite on liikenneturvallisuuden kohentaminen estämällä ajoneuvojen ajautuminen vastaantulevien kaistalle liukkauden, ajovirheiden tai nukahtamisen seurauksena. Nokkakolarien estämisen lisäksi ne mahdollistavat hitaampien ohittamisen turvallisesti koska käytössä on yleensä ohituskaista. Kaksiajorataiset tiet ovat leveäkaistateiden ohella merkittävä keino parantaa liikenneturvallisuutta käytettävissä olevien niukkojen tiemäärärahojen puitteissa. Moottoritiet olisivat turvallisimpia, mutta monilla tieosuuksilla alhaiset liikennemäärät ja käytettävissä olevat tiemäärärahat eivät mahdollista niitä.[1][2]

Keskikaidetie[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Keskikaidetie on erityisellä vastakkaiset ajosuunnat erottavalla yksinkertaisella keskikaiteella varustettu tie.

Keskikaideteitä käytetään laajasti Ruotsissa, mistä mallia on otettu Suomeenkin.

Muutamassa kohteessa Suomessa on moottoritiellä ajoratojen välissä käytetty yhtä kaidetta, mutta näissä tapauksissa ei puhuta keskikaidetiestä vaan keskikaiteellisesta moottoritiestä.

Keskikaidetiet on varustettu erityisillä opasteilla ja ajoratamaalauksilla. Yleensä nämä tieosuudet eivät ole muutamaa kilometriä pitempiä. Keskikaideteitä on Suomessa yleensä rakennettu vanhoille tieosuuksille niiden parannustöiden yhteydessä niin että tietä on levennetty nelikaistaiseksi ja väliin on asennettu teräskaide.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Kustannustehokkaat keskikaiteelliset tiejärjestelyt (PDF) Liikenneturvallisuuden pitkän aikavälin tutkimus- ja kehittämisohjelma LINTU. Viitattu 28.8.2010.
  2. Turvallinen päätieverkko – uusia ratkaisuja kustannustehokkaasti (PDF) Kesäkuu 2007. Tiehallinto. Viitattu 28.8.2010. [vanhentunut linkki]
Tämä liikenteeseen ja liikennevälineisiin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.