Seututie 800

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Seututie 800
Koillistie
Tie kulkee kohti etelää Suomussalmen Vaarannivan kylässä.
Tie kulkee kohti etelää Suomussalmen Vaarannivan kylässä.
Maa Suomi
Tieluokka seututie
Omistaja Suomen valtio
Tienpitäjä Väylävirasto
Pituus 310 km
Alkupiste Ylivieska
Reitti Haapavesi (40 km),
Kestilä (102 km),
Vaala (144 km),
Puolanka (205 km)
Päätepiste Taivalkoski (310 km)
Päällyste asfaltti
Kaistaluku 2

Seututie 800 on Suomen tieverkon osuus Ylivieskasta Haapaveden, Siikalatvan Piippolan ja Kestilän, Vaalan sekä Puolangan ja Suomussalmen kautta Taivalkoskelle, jonne tie päättyy. Tien pituus on noin 310 kilometriä, ja se on Suomen pisin seututie.[1] Suurin nopeusrajoitus tiellä on 100 kilometriä tunnissa.

Tie on syntynyt numeroimalla useassa vaiheessa joukko entisiä seututeitä.[1]

Reitti[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tietä on markkinoitu Koillistie-nimisenä matkailutienä, joka on lyhin reitti Keski-Suomesta ja Pohjanmaalta Koillismaalle. Tie haarautuu valtatieltä 27 Ylivieskan kaakkoispuolella, ja kulkee aluksi itä-länsisuuntaisena Haapaveden kirkonkylän läpi Leskelän kylään, jossa tie risteää valtatien 4 kanssa. Piippolan taajamassa tie risteää kantatien 88 kanssa, ja kääntyy koilliseen Uljuan tekojärven itäpuolitse kohti Pihkalanrantaa.

Tästä tie jatkuu kohti Kestilän taajamaa seuraten Siikajokea. Kestilästä tie kulkee edelleen Siikajokilaaksossa Mäläskän, Leiviskänrannan ja Veneheiton kylien kautta, ja edelleen Oulujärven länsipuolitse kohti Vaalan keskustaa, jonka koillispuolella se risteää valtatien 22 kanssa.

Tie jatkuu edelleen Oterman ja Puokion kylien kautta kohti Puolankaa, jossa se risteää kantatien 78 (Paltamo–Rovaniemi) kanssa, ja jatkuu Suomussalmen Vaarannivan ja Näljängän ja Taivalkosken Kuusijärven kylien kautta aina Taivalkosken kirkonkylälle, jossa se päättyy valtatien 20 (Oulu–Kuusamo) risteykseen.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Grönroos, Matti: Seututie 800 mattigronroos.fi. Viitattu 6.7.2012.