Kantatie 93

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Route 93-FIN.png
Kantatie 93
Kantatie 93
Kantatie 93
Maa Suomi
Tieluokka Kantatie
Omistaja Suomen valtio
Tienpitäjä Liikennevirasto
Pituus 63 km
Alkupiste Palojoensuu
Reitti Hetta (26 km)
Päätepiste Kivilompolo (63 km)
Päällyste asfaltti
Kaistaluku kaksikaistainen
Muodostettu 1996

Kantatie 93 on kantatie, joka kulkee kokonaan Enontekiön kunnan alueella Lapissa. Tien pituus on 63 kilometriä ja se on nykyisin koko pituudeltaan osa eurooppatie E45:tä.

Kantatie 93 eroaa Palojoensuussa valtatiestä 21, kulkee itään Hettaan ja kääntyy siellä pohjoiseen Kivilompoloon, jossa se päättyy Norjan rajaan. Norjan puolella tie jatkuu E45:nä (ent. valtatie 93) Koutokeinon kautta Alattioon (Alta).

Kaaresuvantoon päättyvää Eurooppatietä E45 oli esitetty jatkettavaksi Kaaresuvannosta Palojoensuun, Enontekiön ja Kautokeinon kautta Alattioon. Suomen tasavallan presidentti Sauli Niinistö allekirjoitti sopimuksen elokuussa 2017, jonka myötä hanke toteutuu. Päätös astuu voimaan kolmen kuukauden päästä, kun UNECEn pääsihteeri lähettää tiedonannon jäsenvaltioille.

Reitti[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kivilompolon raja-asema tien pohjoispäässä

Historiaa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tie Hettaan asti on valmistunut vuonna 1905. Hetan, Kautokeinon ja Alattion välillä on ollut kauppareitti vuosisatojen ajan. Hetan ja Kivilompolon tie rakennettiin maantieksi vuosina 19611963. Palojoensuun ja Kivilompolon välisen maantien numero oli alun perin 958. Kantatie 93 siitä tuli vuoden 1996 tienumerouudistuksessa.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]