Kaaresuvanto

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli käsittelee Suomen Kaaresuvantoa. Ruotsin Kaaresuvannosta on oma artikkeli.
Kaaresuvanto.

Kaaresuvanto (pohjoissaameksi Gárasavvon, ruots. Karesuando)[1] on kylä Muonionjoen varrella Suomen Enontekiöllä.[2] Ruotsissa Kiirunan kunnassa Muonionjoen toisella puolella on myös Kaaresuvanto-niminen taajama. Suomen ja Ruotsin Kaaresuvannoissa on yhteensä noin 470 asukasta, joista noin 140 Suomen puolella. Suomen Kaaresuvantoa ei luokitella taajamaksi, koska se ei täytä vaadittua 200 asukkaan rajapyykkiä.

Kummallakin puolella on peruspalveluita, kuten huoltoasema-ravintola, terveysasema, autokorjaamo, hotelli ja parturi-kampaamo. Kaaresuvannon läpi kulkee E8-tie Turusta Tornion kautta Norjan Tromssaan. Suomen puolella kylästä lähtee Eurooppatie E45 Göteborgin kautta Italian Gelaan ja Ruotsin puolelta Riksväg 99 Haaparannalle. Kaaresuvannossa on pohjoisin Suomen ja Ruotsin välinen rajanylityspaikka.

Kaaresuvannossa on muutamia retkeilyreittejä kuten tiehallinnon pyöräilyreitti Syväjärvelle. Alueella on myös vaellusmaastoja ja talvella moottorikelkkailureittejä. Lähellä sijaitsevalla Lavivaaralla on sijainnut laskettelurinne.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Tilastotietoa Enontekiön kunnasta enontekio.fi. Viitattu 14.10.2017.
  2. Autoilijan tiekartta 2011 1:800 000. Helsinki: Affecto Finland Oy, 2010. ISBN 978-951-593-425-3.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä kylään liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.