Kaaresuvanto

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli käsittelee Suomen Kaaresuvantoa. Ruotsin Kaaresuvannosta on oma artikkeli.
Kaaresuvanto.

Kaaresuvanto (pohjoissaameksi Gárasavvon, ruots. Karesuando) on kylä Muonionjoen varrella Suomen Enontekiöllä.[1] Postitoimipaikan nimenä ja tienviitoissa kylän nimi esiintyy muodossa Karesuvanto. Ruotsissa Kiirunan kunnassa Muonionjoen toisella puolella on myös Kaaresuvanto-niminen taajama. Suomen ja Ruotsin Kaaresuvannoissa on yhteensä noin 470 asukasta, joista noin 140 Suomen puolella. Suomen Kaaresuvantoa ei luokitella taajamaksi, koska siellä on alle 200 asukasta.

Kummallakin puolella rajaa on peruspalveluita, kuten huoltoasema-ravintola, terveysasema, autokorjaamo, hotelli ja parturi-kampaamo. Kaksikielistä (suomi ja pohjoissaame) esi- ja perusopetusta antaa Kaaresuvannon koulu (luokka-asteet 0–6).[2][3]

Kaaresuvannon läpi kulkee E8-tie Turusta Tornion kautta Norjan Tromssaan. Kylän halkoo myös niin Suomen kuin Ruotsin puolella Norjan Alattiosta Italian Gelaan kulkeva Eurooppatie E45. Ruotsin puolella kylään päättyy Haaparannalta tuleva Riksväg 99. Kaaresuvannossa on pohjoisin Suomen ja Ruotsin välinen rajanylityspaikka.

Kaaresuvannossa on muutamia retkeilyreittejä kuten tiehallinnon pyöräilyreitti Syväjärvelle. Alueella on myös vaellusmaastoja ja talvella moottorikelkkailureittejä. Lähellä sijaitsevalla Lavivaaralla on sijainnut laskettelurinne.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Autoilijan tiekartta 2011 1:800 000. Helsinki: Affecto Finland Oy, 2010. ISBN 978-951-593-425-3.
  2. Karesuvannon koulu/Gárasavvona skuvla Enontekiön kunta, enontekio.fi. Viitattu 27.10.2019.
  3. Riitta Lehtola & Pia Ruotsala: Saamenkielisten palvelujen nykytilakartoitus (pdf) (Enontekiön kouluista s. 26) 2017. (Suomen) Saamelaiskäräjät via stm.fi. Viitattu 27.10.2019.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä kylään liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.