Enontekiö

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Enontekiö
Eanodat
Enontekis
Enontekiö.vaakuna.svg Enontekiö sijainti Suomi.svg

vaakuna

sijainti

Hetta on Enontekiön keskus
Hetta on Enontekiön keskus
Sijainti 68°23′05″N, 023°38′20″E
Maakunta Lapin maakunta
Seutukunta Tunturi-Lapin seutukunta
Kuntanumero 047
Hallinnollinen keskus Hetta
Perustettu 1877
Kokonaispinta-ala 8 391,31 km²
kolmanneksi suurin 2021 [1]
– maa 7 952,59 km²
– sisävesi 438,72 km²
Väkiluku 1 818
270:nneksi suurin 30.6.2021 [2]
väestötiheys 0,23 as./km² (30.6.2021)
Ikäjakauma 2020 [3]
– 0–14-v. 12,5 %
– 15–64-v. 58,3 %
– yli 64-v. 29,2 %
Äidinkieli 2020 [4]
suomenkielisiä 86,8 %
ruotsinkielisiä 0,8 %
saamenkielisiä 10,1 %
– muut 2,3 %
Kunnallisvero 21,25 %
137:nneksi suurin 2021 [5]
Työttömyysaste 19,7 % (2007[6])
Kunnanjohtaja Jari Rantapelkonen
Kunnanvaltuusto 17 paikkaa
  2017–2021[7]
 • Kesk.
 • Kok.
 • Muut
 • Vihr.
 • KD

9
4
2
1
1
www.enontekio.fi

Enontekiö (pohjoissaameksi Eanodat, ruots. Enontekis) on Suomen kunta, joka sijaitsee Lapin maakunnassa. Kunnassa asuu 1 818 ihmistä[2] ja sen pinta-ala on 8 391,31 km2, josta 438,72 km2 on vesistöjä.[1] Enontekiön väestötiheys on vain 0,23 asukasta/km2, ja se on Suomen toiseksi harvimpaan asuttu kunta Savukosken jälkeen.

Enontekiön naapurikunnat ovat Inari, Kittilä ja Muonio. Lisäksi kunta rajoittuu etelässä Ruotsiin ja pohjoisessa Norjaan.

Enontekiön kirkonkylä ja suurin taajama on nimeltään Hetta (pohjoissaameksi Heahtta), ja siellä on noin 800 asukasta. Muita väestökeskittymiä ovat muun muassa Kaaresuvanto (Gárasavvon, Gáresavvon) ja Kilpisjärvi (Gilbbesjávri).

Jokainen Suomen yli tuhatmetrinen huippu ja 60 prosenttia Suomen tuntureista sijaitsee Enontekiöllä. Kilpisjärvellä sijaitsee retkeilykeskus ja muita retkeilypalveluita. Yhteispohjoismainen kalottireitti kulkee Enontekiön kunnan alueiden läpi. Kolmen valtakunnan rajapyykki sijaitsee kymmenen kilometrin päässä Kilpisjärven kylästä Norjan, Suomen ja Ruotsin rajojen kohtaamispisteessä. Suomen korkein paikka Haltilla sijaitsee 50 kilometrin vaellusreitin päässä Kilpisjärveltä. Haltin vieressä on korkein Suomen puolella kokonaan olevista tuntureista, Ridnitsohkka. Halti sijaitsee osaksi Norjan puolella. Enontekiön nimi juontuu paikasta, jossa eno eli joki saa alkunsa. Ounasjoki saa alkunsa Ounasjärvestä, jonka rannalla sijaitsee Enontekiön kirkonkylä Hetta.

Paikkakunnan nimistä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pohjoissaamenkielinen nimi Eanodat /ˈe̯anotah(t)/ muodostuu sanan eatnu /ˈea̯tnuː/ ’(suuri) joki, virta, eno’ genetiivimuodosta eano ja johdinaineksesta ‑dat. Samuli Aikion mukaan nimi kääntyisi suoraan suomeksi muotoon ”Enonne” (vrt. selänne, syvänne), mutta suomenkieliset ovat luultavasti mieluummin halunneet käyttää selittävää yhdyssanaa Enontekiö ’seutu, jolla virtoja tekeytyy, eli enojen alkulähteitten seutu’. Edellä annetut ääntämisohjeet noudattavat pohjoissaamen tavallisinta oppikirjanormia, Koutokeinon murretta. Enontekiöllä nimen ääntämykseen on vanhastaan kuulunut diftongin sijasta pitkä vokaali, eli nimen alkuosa ääntyy suunnilleen [ˈeːno‑].[8]

Suomenkielinen nimi Enontekiö taivutetaan sijaintia osoitettaessa ulkopaikallissijoissa: EnontekiölläEnontekiöltäEnontekiölle.[9][10]

Maantiede[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sijainti[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Enontekiö sijaitsee Lapin maakunnassa Suomen luoteisnurkassa, Ruotsin ja Norjan rajojen väliin jäävällä kapealla kaistaleella, jota nimitetään Käsivarreksi. Enontekiön pinta-ala on 8 391,31 km2, ja pinta-alaltaan se on Inarin ja Sodankylän jälkeen Suomen kolmanneksi suurin kunta. Kunnan väestötiheys, vain 0,23 asukasta/km2, on Suomen toiseksi matalin Savukosken jälkeen. Enontekiön naapurikuntia ovat Inari idässä, Kittilä kaakossa ja Muonio etelässä, Ruotsin puolella lännessä puolestaan Kiiruna, ja pohjoisessa Norjan rajan takana Omasvuono, Kaivuono, Raisi ja Koutokeino. Enontekiöllä on rajaa Ruotsin ja Norjan kanssa yhteensä yli 450 kilometriä. Ruotsin puolella rajan muodostavat Muonionjoki sekä sen sivujoki Könkämäeno.

Kylät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Enontekiön keskus on kunnan eteläosassa sijaitseva Hetta, jossa asukkaita on 800. Kunnassa ei ole Enontekiö-nimistä paikkaa, mutta Hettaa kutsutaan usein myös kunnan nimellä. Muita tärkeitä kyliä ovat Suomen, Ruotsin ja Norjan rajapisteen lähellä sijaitseva Kilpisjärvi sekä Kaaresuvanto ja Palojoensuu, jotka sijaitsevat Muonionjoen varrella Ruotsin rajan tuntumassa. Suurin osa kylistä sijaitsee kunnan eteläosassa tai jokivarressa Ruotsin rajalla. Monissa tapauksissa jokivarren kylää vastapäätä joen toisella puolella on myös kylä, joka kuuluu Ruotsiin, mutta on usein samanniminen (esimerkiksi Kaaresuvanto, jonka nimi on Ruotsin puolella Karesuando). Sen sijaan joenvarsista syrjään jäävät Käsivarren alueet ovat täysin asumattomia.

Enontekiöön kuuluvat seuraavat kylät (pohjoissaamenkieliset nimet suluissa):

Palojärvi syksyllä
 • Hetta (Heahttá)
 • Jatuni (Jáhton)
 • Kaaresuvanto (Gárasavvon)
 • Kelottijärvi
 • Ketomella
 • Kilpisjärvi (Gilbbesjávri)
 • Kultima (Gulddán)
 • Kuttanen (Guhttás)
 • Leppäjärvi (Leaibejávri)
 • Luspa (Luspi)
 • Markkina (Márkan)
 • Maunu
 • Muotkajärvi (Muotkejávri)
 • Näkkälä (Neahčil)
 • Nartteli
 • Nunnanen (Njunnás)
 • Palojärvi (Bálojávri)
 • Palojoensuu (Bálojotnjálbmi)
 • Peltovuoma (Bealdovuopmi)
 • Raittijärvi
 • Ropinsalmi
 • Saivomuotka
 • Sonkamuotka
 • Vähäniva
 • Vuontisjärvi (Vuottesjávri)
 • Ylikyrö

Maasto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kilpisjärvi
Saanatunturi.

Enontekiön pohjoisosa on ainoa Skandien vuoristoon kuuluva paikka Suomessa. Tämän sekä pohjoisen sijaintinsa takia Enontekiö poikkeaa niin maantieteellisesti kuin maisemallisestikin merkittävästi muusta Suomesta. Suomen korkein tunturi, 1 324 metriä korkea Halti, sekä Suomen 21 muuta yli tuhatmetristä tunturia sijaitsevat Enontekiöllä. Haltin ohella tunnetuin ja maisemallisesti silmiinpistävin tunturi on 1 029 metriä korkea Saana, jonka juuressa sijaitsee Kilpisjärven kylä. Kunnan eteläosa on vähemmän vuoristoista, mutta sielläkin kohoaa joitakin yksittäisiä tuntureita keskellä muuten alavaa maastoa.

Hieman yli 5 % kunnan pinta-alasta koostuu vesistöistä. Useiden suurten jokien lähteet ovat Enontekiöllä: esimerkiksi Muonionjoki, Ounasjoki, Ivalojoki ja Tenojoen yksi alkuhaara alkavat kunnan alueelta. Tästä Enontekiö on saanut myös nimensä: eno on vanha suomalainen jokea tarkoittava sana, ja tekiö on juonnettu tehdä-verbistä. Enontekiön 825 järveä ovat suhteellisen pieniä. Suurimpia järviä ovat Pöyrisjärvi, Kilpisjärvi ja Ounasjärvi.

Kasvisto ja eläimistö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Enontekiön pohjoisosassa kasvillisuus on varsin niukkaa.

Enontekiön kasvillisuus on pohjoisen sijainnin takia hyvin niukkaa. Kuusen kasvualueen pohjoisraja kulkee suurin piirtein Enontekiön etelärajalla, ja männynkin kasvualue ulottuu vain noin 20 kilometriä Hetasta pohjoiseen. Tätä pohjoisempana ainoita puulajeja ovat tunturikoivu, metsähaapa ja pajut. Koivujen muodostama puuraja kulkee 600 metrissä. Enontekiö on yksi harvoista alueista maailmassa, jossa lehtipuu muodostaa puurajan.[11] Suurimman osan Enontekiöstä muodostavat karut, puuttomat alueet ja etenkin jokivarsia reunustavat suot. Vain 19 % kunnan alueesta on metsää. Enontekiön eliöstö poikkeaa sen verran muusta Suomesta, että kasvi- ja eläinmaantieteessä Enontekiö muodostaa oman alueensa, Enontekiön Lapin.[12] Enontekiön suurtuntureilla Kilpisjärven alueella kasvaa peräti 40 putkilokasvilajia, joita ei tavata missään muualla Suomessa.[13] Kunnan kokonaispinta-alasta 70 % kuuluu erinäisiin suojelualueisiin: siihen kuuluu osia Pallas-Yllästunturin kansallispuistosta sekä Käsivarren, Puljun, Pöyrisjärven ja Tarvantovaaran erämaa-alueet.

Karun ilmastonsa vuoksi Enontekiöllä eläviä eläinlajeja on varsin vähän. Sieltä tavataan kuitenkin joitakin arktisten alueiden eläinlajeja, jotka eivät viihdy etelämpänä, esimerkiksi tunturisopuli, naali, tunturipöllö, keräkurmitsa, kiiruna ja sepelrastas. Näiden lisäksi eläimistöön kuuluu lukuisia piennisäkkäitä ja lintulajeja sekä luonnollisesti myös puoliksi kesytetty poro.

Ilmasto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Enontekiön ilmastoon vaikuttavia tekijöitä ovat pohjoinen sijainti lähellä Jäämerta ja muuta Suomea suurempi korkeus merenpinnan tasoon verrattuna. Golfvirran tasoittavan vaikutuksen johdosta talvet Kilpisjärvellä eivät ole aivan yhtä kylmiä kuin enemmän mannerilmastoa muistuttavassa Keski-Lapissa, mutta vastaavasti kesät ovat lyhyempiä ja viileämpiä. Kuitenkin mantereisella Enontekiön Palojärvellä on Suomen kylmimmät talvilämpötilat, kylmimmän kuun, eli tammikuun keskilämpötila on siellä −15,3 °C kun se Kilpisjärvellä on −13,6 °C.

Enontekiöllä on keskimäärin Suomen alhaisimmat lämpötilat. Kilpisjärvellä vuoden keskilämpötila on −1,9 °C, ja Palojärvellä −2,6 °C kun se esimerkiksi Helsingissä on noin +6 °C. Näissä äärimmäisissä ilmasto-olosuhteissa kasvukausi kestää vain hieman yli sata päivää, ja talvi on varsin pitkä, vajaat 200 päivää. Vuotuinen sadanta on 459 millimetriä.[14] Talvella voi sataa runsain määrin lunta: suurin Suomessa koskaan mitattu lumensyvyys on 19. huhtikuuta 1997 Kilpisjärvellä mitattu 190 senttimetriä.[15] Pysyvä lumipeite sataa yleensä lokakuussa ja sulaa vasta toukokuun lopun tienoilla.[16] Suojaisiin paikkoihin saattaa jäädä lunta pitkäksikin aikaan, ja siksi Kilpisjärvellä on perinteisesti järjestetty juhannusöisin hiihtokisa.

Enontekiön kunnan alue sijaitsee noin 200–300 kilometriä napapiiristä pohjoiseen. Tästä syystä vuodenaikojen välillä on erittäin suuri ero auringonvalon määrässä. Kilpisjärvellä paistaa keskiyön aurinko toukokuun 22. päivästä 22. päivään heinäkuuta, ja vastaavasti kaamos alkaa 25. marraskuuta ja päättyy 17. tammikuuta.[17] Enontekiöllä näkyy enemmän revontulia kuin missään muualla Suomessa: Kilpisjärven seudulla niitä voi seurata pimeänä vuodenaikana kirkkaalla säällä keskimäärin kolmena yönä neljästä.[18]

Kilpisjärven kuukausittaiset lämpötila- ja sadanta-arvot 2000-luvulla
tammi helmi maalis huhti touko kesä heinä elo syys loka marras joulu
Vrk:n ka. ylin lämpötila (°C) −8,2 −8,0 −4,6 0,5 5,9 12,1 15,7 13,7 8,4 1,9 −4,1 −7 ka. 2,2
Vrk:n ka. alin lämpötila (°C) −18 −17,7 −14,6 −8,8 −1,5 3,6 7,6 6,3 2,1 −3,2 −11,5 −16,7 ka. −6
Vrk:n keskilämpötila (°C) −12,9 −12,5 −9,3 −3,9 2,1 7,5 11,2 9,6 5 −0,7 −7,6 −11,7 ka. −1,9
Sademäärä (mm) 50 35 31 27 27 42 73 47 36 41 34 44 Σ 487
Sadepäivät (d) 21 20 19 16 15 14 17 17 16 20 20 20 Σ 215
L
ä
m
p
ö
t
i
l
a
−8,2
−18
−8,0
−17,7
−4,6
−14,6
0,5
−8,8
5,9
−1,5
12,1
3,6
15,7
7,6
13,7
6,3
8,4
2,1
1,9
−3,2
−4,1
−11,5
−7
−16,7
S
a
d
a
n
t
a
50
35
31
27
27
42
73
47
36
41
34
44


Nähtävyyksiä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Enontekiön kirkko

Liikenne[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Enontekiön lentoasema.

Enontekiön läpi kulkee merkittävästi matkailijoita Suomeen, Ruotsiin ja Norjaan. Tärkeimmät liikenneväylät ovat valtatie 21 ja kantatie 93. Rovaniemeltä Enontekiölle on säännöllinen linja-autoyhteys, jota liikennöi J. M. Eskelisen Lapin Linjat Oy. Yhtiö liikennöi lisäksi Enontekiön läpi Norjan Tromssaan.[19] Enontekiöllä sijaitsevat myös Enontekiön lentoasema ja Kilpisjärven helikopterikenttä.

Väestö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Enontekiöllä asui vuoden 2013 lopussa 1 891 henkilöä. Heistä puhui äidinkielenään suomea 1 643 henkeä, saamea 205 ja ruotsia 12 henkeä. Muita kieliä puhui 31 henkilöä ja ulkomaan kansalaisia oli 37.[20]

Seuraavassa kuvaajassa on esitetty kunnan väestönkehitys viiden vuoden välein vuodesta 1980 lähtien. Käytetty aluejako on 1.1.2017 tilanteen mukainen.

Enontekiön väestönkehitys 1980–2020
Vuosi Asukkaita
1980
  
2 286
1985
  
2 419
1990
  
2 472
1995
  
2 413
2000
  
2 145
2005
  
2 000
2010
  
1 876
2013
  
1 891
2015
  
1 861
2020
  
1 836
Lähde: Tilastokeskus.[20]

Taajamat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuoden 2017 lopussa Enontekiöllä oli 1 893 asukasta, joista 574 asui taajamassa, 1 271 haja-asutusalueilla ja 48:n asuinpaikat eivät olleet tiedossa. Enontekiön taajama-aste on 31,1 %.[21] Kunnassa on vain yksi taajama, Enontekiön kirkonkylä (Hetta).[22]

Sivistys- ja kulttuuritoiminta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Oppilaitokset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Enontekiöllä perusopetusta annetaan neljässä peruskoulussa ja toisen asteen yleissivistävää koulutusta yhdessä lukiossa. Peruskouluja ovat Hetan yhtenäinen peruskoulu (eli Hetan koulu, luokka-asteiden 0-9 yhtenäiskoulu), Kaaresuvannon koulu (luokka-asteet 0-6) ja Kilpisjärven koulu (luokka-asteet 0-9).[23] Toisen asteen yleissivistävää koulutusta antaa Hetan koulun kanssa samassa koulukeskuksessa toimiva Enontekiön Erälukio (eli Enontekiön lukio).[24][25]

Kirjasto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Enontekiön pääkirjasto sijaitsee Hetan koulukeskuksessa samassa rakennuksessa Hetan koulun kanssa.[26][27] Kunnan asukkaita palvelee myös Yhteispohjoismainen kirjastoauto, joka on Norjan, Ruotsin ja Suomen alueilla kulkeva yhteinen kirjastoauto.[28][29][30]

Seurakunnat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Enontekiön seurakuntakoti toukokuussa 2016.

Vuoden 2018 aluejaon mukaan Enontekiöllä on seuraavat Suomen evankelis-luterilaisen kirkon seurakunnat:[31]

Kirkon sisäisistä herätysliikkeistä vaikuttaa paikkakunnalla rauhansanalaisuus, jolla on Enontekiöllä kaksi paikallisosastoa: Enontekiön isojen seurojen yhdistys sekä Enontekiön Lapin Lähetystoimikunta[32], joiden lisäksi paikkakunnalla järjestää toimintaa vanhoillislestadiolaisten Luoteis-Lapin Rauhanyhdistys[33]. Muita kirkkokuntia edustaa helluntaiherätykseen kuuluva Enontekiön helluntaiseurakunta.[34] Suomen ortodoksisen kirkon seurakunnista Enontekiön alueella toimii Lapin ortodoksinen seurakunta.[35]

Tunnettuja enontekiöläisiä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 • Aikio, Samuli: Lapin pitäjien nimiä. Kielikello. Kielenhuollon tiedotuslehti, 2001, nro 4. ISSN 2489-7698. Artikkelin verkkoversio Viitattu 24.2.2021.
 • Väre, Henry: Kun kallioperän kemia määrää. Teoksessa Luonnossa. Kasvit II. Toim. Piirainen, Mikko. Weilin & Göös, Porvoo 2008, s. 126–129.

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. a b Pinta-alat kunnittain (Excel) 1.1.2021 1.1.2021. Maanmittauslaitos. Viitattu 13.5.2021.
 2. a b Väestörakenteen ennakkotiedot alueittain, 2021M01*-2021M06* 30.6.2021. Tilastokeskus. Viitattu 4.8.2021.
 3. Väestö iän (1-v.) ja sukupuolen mukaan alueittain, 1972–2020 31.12.2020. Tilastokeskus. Viitattu 13.5.2021.
 4. Tunnuslukuja väestöstä alueittain, 1990–2020 31.12.2020. Tilastokeskus. Viitattu 13.5.2021.
 5. Luettelo kuntien ja seurakuntien tuloveroprosenteista vuonna 2021 1.12.2020. Verohallinto. Viitattu 21.3.2021.
 6. Yleistilastoja kunnittain Kuntaliitto. Viitattu 5.12.2009.
 7. Kuntavaalit 2017, Enontekiö Oikeusministeriö. Viitattu 8.6.2017.
 8. Aikio 2001.
 9. Nimien taivutus: kunnannimet ja muut asutusnimet Kielitoimiston ohjepankki. 29.8.2019 (viimeisin ilmoitettu päivitys)/10.2.2021 (verkkosivun viimeisin muokkaus). Helsinki: Kotimaisten kielten keskus. ”Kuntien, kaupunkien ja muiden asutusten nimiä on pyrittävä taivuttamaan siten kuin paikkakunnalla itse taivutetaan. Niinpä asutaan Laukaassa, mennään Enontekiölle, ollaan kotoisin Ylitorniolta ja vieraillaan Hikiässä.” Viitattu 24.2.2021.
 10. Nimien taivutus: paikannimet Kielitoimiston ohjepankki. 10.2.2021 (verkkosivun viimeisin muokkaus). Helsinki: Kotimaisten kielten keskus. ”Suomalaisten kuntien, kaupunkien ja muiden asutusten nimiä taivutetaan siten kuin paikkakunnalla on totuttu taivuttamaan: Laukaassa[,] Enontekiöllä[.]” Viitattu 24.2.2021.
 11. Luonnontieteellinen keskusmuseo: Enontekiön kasvillisuuden erityispiirteitä (finn.)
 12. Huttunen, Markku A. & Viljanen, Maisa: Luonnonkasvien ja jäkälien lajintuntemus (PDF) (Sivu 20) 2005. Joensuun yliopisto. Viitattu 7.11.2008. [vanhentunut linkki]
 13. Väre 2008, s. 127.
 14. Helsingin yliopisto – Kilpisjärven biologinen asema
 15. Ilmatieteen laitos: Suomen ja maapallon sääennätyksiä
 16. Ilmatieteen laitos: Talven lumista ja lumisuudesta
 17. Kilpisjärven biologinen asema
 18. Ilmatieteen laitos: Revontulet Suomessa
 19. https://www.eskelisen.fi/
 20. a b Väestö kielen mukaan sekä ulkomaan kansalaisten määrä ja maa-pinta-ala alueittain 1980 - 2016 29.3.2017. Tilastokeskus. Viitattu 8.1.2018.
 21. Taajama-aste alueittain 31.12.2017 28.9.2017. Tilastokeskus. Viitattu 2.12.2018.
 22. Taajama- ja haja-asutusalueväestö iän ja sukupuolen mukaan kunnittain 31.12.2017 28.9.2017. Tilastokeskus. Viitattu 2.12.2018.
 23. Koulut / Skuvllat Enontekiön kunta via peda.net. Viitattu 30.5.2020.
 24. Enontekiön erälukio Enontekiön kunta, enontekio.fi. Viitattu 30.5.2020.
 25. Yhteystiedot Enontekiön kunta, enontekio.fi. Viitattu 30.5.2020.
 26. Enontekiön pääkirjasto kirjastot.fi. Viitattu 30.5.2020.
 27. Enontekiön kirjasto kirjastojenlappi.fi. 7.2.2019. Viitattu 30.5.2020.
 28. Kirjastoauto Muonion kunta, muonio.fi. Viitattu 30.5.2020.
 29. Reading North: Books in the Arctic (verkkosivulla on linkki Saila Huuskon kuvaamaan lyhytelokuvaan (25 min) kirjastoauton kyydissä) 23.4.2018. Al Jazeera, aljazeera.com. Viitattu 30.5.2020. (englanniksi)
 30. Riitta Lehtola & Pia Ruotsala: Saamenkielisten palvelujen nykytilakartoitus (pdf) (Enontekiön kirjastopalveluista s. 47) 2017. (Suomen) Saamelaiskäräjät via stm.fi. Viitattu 30.5.2020.
 31. Yhteystiedot - Suomen evankelis-luterilainen kirkko evl.fi. Viitattu 23.8.2018.
 32. Paikallisyhdistykset Lähetysyhdistys Rauhan Sana. Viitattu 24.6.2011.
 33. Luoteis-Lapin Rauhanyhdistys ry Luoteis-Lapin Rauhanyhdistys ry. Viitattu 24.6.2011.
 34. Enontekiön helluntaiseurakunta uskonnot.fi. Viitattu 29.12.2009.
 35. https://ort.fi/seurakunnat-hiippakunnat-ja-luostarit/seurakunnat/lapin-ortodoksinen-seurakunta
 36. Ennakkosuosikki voitti Big Brotherin ja 100 000 euron palkinnon! 14.11.2014. Sanoma Media Finland. Viitattu 15.11.2014.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Enontekiö.
Pihtsusköngäs

Kirjallisuutta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]