Koordinaatit: 68°N, 24°E

Pallas-Yllästunturin kansallispuisto

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Pallas-Yllästunturin kansallispuisto.jpg

Pallas-Yllästunturin kansallispuistoa Muonion alueella.

Pallas-Yllästunturin kansallispuisto
Sijainti
Sijainti
Länsi-Lappi
Suomi
Pinta-ala
1 020 km²
Hallinto
Tyyppi
Perustettu
1938 (laajennettu 2005)
Kävijämäärä
525 600[1] (2015)
Hallinto
Metsähallitus

Pallas-Yllästunturin kansallispuisto on Suomen kolmanneksi suurin kansallispuisto. Se sijaitsee Länsi-Lapissa Enontekiön, Kittilän, Kolarin ja Muonion kuntien alueella. Kansallispuisto alueelle on perustettu vuonna 1938, mutta nykyisellä nimellä vasta vuonna 2005, jolloin Pallas-Ounastunturin kansallispuistoon liitettiin Ylläs-Aakenuksen suojelualue. Varsinainen Yllästunturin laskettelukeskus ei kuulu kansallispuistoon. Puiston korkein kohta on Taivaskero, jonka huippu on 809 metriä merenpinnasta. Kansallispuiston pinta-ala on 1 020 neliökilometriä. Keväällä 2008 tuli julkisuuteen, että hotelliketju Lapland Hotels suunnittelee Hotelli Pallaksen yhteyteen voimakasta lisärakentamista. Lisärakentaminen olisi edellyttänyt muun muassa lainmuutosta eduskunnassa.

Retkeilymahdollisuudet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pallas-Yllästunturin kansallispuistossa on merkittyjä kävelyreittejä yhteensä noin 350 kilometriä. Kansallispuistossa on useita luontopolkuja, jotka ovat helppokulkuisia ja joiden kohdeopasteista saa tietoa alueen luonnosta ja kulttuurista. Alueella on lukuisia vaihtoehtoisia reittejä päiväretkeilyyn.

Kansallispuiston alueella on neljä pitkää vaellusreittiä: Hetta–Pallas (55 kilometriä), Ylläs–Olos (54 kilometriä), Ylläs–Pallas (72 kilometriä) ja Ylläs–Levi (50 kilometriä).

Pallas-Yllästunturin kansallispuiston alueella on yhteensä 19 luontopolkua, joista 13 Ylläksen, 3 Pallaksen ja 3 Ounastunturien ympäristössä.

Kuvia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Käyntimäärät kansallispuistoittain 2015 22.1.2017. Metsähallitus. Viitattu 25.1.2017.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]