Oulangan kansallispuisto

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Oulangan kansallispuisto

Oulangan kansallispuiston tunnus

Sijainti
Lähin kaupunki
Pinta-ala
270 km²
Hallinto
Tyyppi
Perustettu
1956
Kävijämäärä
176 400[1] (2022)
Hallinto
Kartta

Oulangan kansallispuisto sijaitsee Kuusamon kaupungissa ja Sallan kunnassa Koillismaan ylänköalueella. Puisto rajoittuu idässä Venäjään ja rajan takaiseen, vuonna 1992 perustettuun Paanajärven kansallispuistoon, jonka kanssa Oulanka tekee jatkuvaa yhteistyötä. Oulangan kansallispuisto on monipuolinen yhdistelmä pohjoista, itäistä ja eteläistä luontoa. Maisemaa hallitsevat mäntymetsät, jokilaaksot koskineen ja hiekkatörmineen sekä pohjoisosan laajat suoalueet. Eliölajisto on rikas ja alueella viihtyvät monet uhanalaiset eläin- ja kasvilajit.[2] Kansallispuisto on perustettu vuonna 1956. Alueen nykyinen pinta-ala on 270 km².[3]

Kuva Ristikalliolta, karhunkierroksen varrelta.

Oulangan kansallispuisto perustettiin vuonna 1956, jonka jälkeen sitä on laajennettu kahdesti vuosina 1982 ja 1989. Alue on kuitenkin ollut tunnettu kauneudestaan jo 1800-luvun loppupuolella, jolloin se oli suosittu taiteilijoiden ja luonnontutkijoiden vierailukohdekenen mukaan?. Virallista kansallispuistonimitystä saatiin odottaa ensin toisen maailmansodan ja tämän jälkeen isojaon takia. Nimitystä hidastutti myös Kuusamon koskisota 1900-luvun puolessavälissä.

Vuonna 2002 Oulanka sai WWF:n PAN Parks -sertifikaatin, joka oli tunnustuksena erinomaisesta luonnonsuojelun ja kasvavan luontomatkailun yhteen sovittamisesta.[4]

Maantiede ja luonto

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Kiutaköngäs Oulankajoessa

Oulangan maiseman muodostavat vanhat mäntymetsät, kiemurtelevat jokilaaksot hiekkatörmineen ja koskineen kuin myös jyrkkäseinäiset kalliorotkot ja puiston pohjoisosassa sijaitsevat laajat suoalueet. Alueen korkeimmat vaarat sijaitsevat 380 metrin korkeudessa, kun taas matalimmillaan Oulanka laskeutuu jokilaaksojen 151 metrin tasossa. Oulankaa halkoo kaksi isoa, itään virtaavaa jokea, Oulanka- ja Kitkajoki. Meanderoiva Oulankajoki muodostaa kansallispuiston perustan.

Eliölajisto on puolestaan rikas uhanalaisine kasvi- ja eläinlajeineen. Esimerkiksi puiston tunnuksena esiintyvä neidonkenkä on uhanalainen laji, mutta kansallispuistossa yleinen. Muita Oulangalla esiintyviä valtakunnallisesti uhanalaisia lajeja ovat mm. pohjanailakki ja tikankontti.

Myllykoski

Oulanka on yksi suosituimmista kansallispuistoista Suomessa: siellä voi hyvin tehdä useamman päivän vaellusretken kuin myös muutaman tunnin nähtävyysvierailun. Esimerkiksi Kiutaköngäs on sadan metrin mittainen koski, joka sijaitsee vajaan kilometrin päässä Oulangan luontokeskuksesta. Oulangalla on useita päiväretkeilyreittejä: Hiiden hurmos 5 km, Könkään keino 8 km, Rytisuon luontopolku 5 km, Kanjonin kurkkaus 6 km ja Pieni Karhunkierros 12 km. Könkään kuohu on esteetön, 100 metrin mittainen kivituhkalla päällystetty polku Kiutakönkään alapuolella, Oulankajoen pohjoispuolella, joka sopii kaikille retkeilijöille. Sen lähtöpisteessä on esteetön käymälä.

Suomen tunnetuin vaellusreitti, Karhunkierros, sijaitsee Oulangan kansallispuiston alueella.

  1. Käyntimäärät maastossa Metsähallitus. Viitattu 7.12.2023.
  2. Oulangan kansallispuiston luonto luontoon.fi. Metsähallitus. Viitattu 7.8.2019.
  3. Oulangan kansallispuisto luontoon.fi. 5.5.2015. Metsähallitus. Viitattu 20.5.2010.
  4. Certified PAN Parks PAN Parks. Viitattu 2.10.2009. (englanniksi)

Kirjallisuutta

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
  • Oulanka – kuohujen keskeltä kansallispuistoksi. Metsähallitus, Pohjanmaan luontopalvelut, 2006. ISBN 952-446-527-2.

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]