Teijon kansallispuisto

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Teijon kansallispuisto
Teijon kp.png

Teijon kansallispuiston tunnus

Sijainti
Lähin kaupunki
Pinta-ala
34 km2[1]
Hallinto
Tyyppi
Perustettu
2015[1]
Kävijämäärä
108 400[2] (2019)
Hallinto

Teijon kansallispuisto on 1. tammikuuta 2015 perustettu kansallispuisto Varsinais-Suomen maakunnassa, Teijolla Salossa entisen Perniön kunnan alueella. Kansallispuiston pinta-ala on noin 34 neliökilometriä. Kansallispuisto perustettiin Varsinaissuomalaisessa kulttuurimaisemassa säilyneen salomaaluonnon eliöstön, geologisten ominaispiirteiden ja maiseman sekä siihen kuuluvan kulttuuriperinnön suojelemiseksi ja hoitamiseksi sekä yleistä virkistys- ja retkeilykäyttöä ja luonnonharrastusta varten.[3]

Puiston ytimen muodostavat 2 300 hehtaarin laajuinen Teijon retkeilyalue ja siihen liittyvät Hamarijärven ja Punassuon suojelualueet. Puistoon sisältyy myös arvokasta kulttuuriperintöä kuten historiallinen Kirjakkalan ruukki.[4]

Teijon tunnus retkeilyalueen aikana

Perustaminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Valtioneuvosto hyväksyi 5. kesäkuuta 2014 lakiesityksen antamisen eduskunnalle ja ehdotetti kansallispuistolain tulevan voimaan mahdollisimman pian sen käsittelyn ja hyväksymisen jälkeen.[4] Asia lähetettiin ympäristövaliokuntaan, jonka kansallispuistoa puoltava mietintö valmistui 7. marraskuuta 2014.[5] Laki kansallispuistosta hyväksyttiin 19. joulukuuta 2014 ja voimaan se tuli 1. tammikuuta 2015.[3]

Nähtävyydet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Teijon kansallispuiston nähtävyyksiin lukeutuvat Jeturkastin muinaisranta sekä Punassuo.[6]

Harrastemahdollisuudet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Matildanjärvi

Reitit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Teijon kansallispuistossa on reittejä noin 50 kilometriä.

Rengasreitit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Punassuolle vievät pitkospuut

Alueen pisimmän rengasreitin, Sahajärven kierroksen voi aloittaa Laviakallion tai Nenustannumen pysäköintialueilta. Reitin pituus on 8,8 kilometriä ja se on keskivaativa. Sahajärven kierroksella on kaksi vaijerilossia, joiden avulla pääsee Sahajärven halki. Vaijerilossien välissä on Kalasuntin saari, jossa on myös laavu.

5,5 kilometrin pituisen Matildanjärven kierroksen voi aloittaa Matildanjärven luontokeskukselta tai Kariholman pysäköintialueelta. Reitin varrella on viisi taukopaikkaa; Kavanderinlahti, Roosinniemi, Välioja, Vilsbäck sekä Kariholma. Reitti kulkee osin tietä Matildedalin kylässä ja osuus Kariholman keittokatoksen ja pysäköintipaikan välillä on esteetön.

Jeturkastin kierros on helppo 4,6 kilometrin pituinen retkeilyreitti. Reitin voi aloittaa Matildanjärven luontokeskukselta, Jeturkastin tai Kariholman pysäköintialueilta. Reitin varrella on Jeturkastin muinaisranta ja Kariholman keittokatos.

Onnelannumen kierros on 3,9 kilometriä pitkä reitti, jonka voi aloittaa Kirjakkalan pysäköintialueelta. Reitin varrella on Onnelannummen leirintäalue sekä Hamarijärven tulentekopaikka.

Nenustan kierros on 3,6 kilometrin kahdeksikon muotoinen rengasreitti. Sen voi aloittaa Nenustannummen pytsäköintialueelta. Reitin varrella on Nenustan tulentekopaikka kahdeksikon risteyksessä.

Luontopolut[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Teijon kansallispuiston ainoa luontopolku on 1,3 kilometrin pituinen Totin luontopolku, jonne voi lähteä Sahajärven pysäköintipaikalta.

Yhdysreitit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Teijon luontokeskus-Laviakallio-reitin pituus on 7,6 kilometriä. Se toimii yhtenä Teijon kansallispuiston eteläisten ja pohjoisten reittien yhdistäjänä. Reitin varrella on viisi taukopaikkaa; Kavanderinlahti, Roosinniemi, Välioja, Endal sekä Kalasuntti. Reitin varrelle osuu myös Kalasuntin vaijerilossit.

Teijon luontokeskus-Punassuo-Nenustannummi-reitin pituus on vajaa 10 kilometriä. Reitin luontokeskuksen päässä on neljä taukopaikkaa; Kavanderinlahti, Roosinniemi, Välioja sekä Teerisaari. Matildanjärven ja Punassuon välinen osuus kuljetaan tietä pitkin. Kyseistä osuutta ei ole viitoitettu tai merkitty maastoon. Kartta voi olla reitillä tarpeen.

Palvelut[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Opastus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Opastusta saa Teijon kansallispuiston neuvonnasta, joka sijaitsee Teijon Luontokeskuksessa Matildanjärvellä.[7] Opastustaulut sijaitsevat pysäköintialueilla Matildanjärvellä (luontokeskus), Mikkossuolla, Miilunummella, Punassuolla, Piikanummella, Nenustannummella, Laviakalliolla sekä Kirjakkalassa.

Yöpyminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Yöpyminen onnistuu teltassa, joka on Teijon kansallispuistossa sallittua kaikkialla, mutta suositeltua vain taukopaikoilla. Vuokratuvat sijaitsevat luontotuvan lähistöllä ja Kirjakkalassa. Lisäksi Matildassa on hotelleja.

Taukopaikat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Teijon kansallispuiston taukopaikat [8]
Taukopaikan nimi Etäisyys Matildanjärveltä

retkeilyreittejä pitkin

Keittokatos Laavu Tulentekopaikka Vuokrattava kota Käymälä Vesipiste Vuokrattava sauna Venelaituri
Matildanjärvi (luontokeskus) 0,0 km x
Kavanderinlahti 0,1 km x x x
Kariholma 0,5 km x
Roosinniemi 0,8 km
Välioja 1,1 km
Teerisaari 1,9 km x
Vicksbäck 2,2 km x
Vicksbäckinlahti 2,2 km x
Endal 3,1 km
Kalasuntti 7,0 km
Nenusta 12,2 km
Isoholma - x x
Hamarinjärvi -
Onnelannummi
Malmviikinlahti x
Meriholma -

Teijon luontokeskus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Teijon kansallispuiston opastuskeskuksena toimi Teijon luontokeskus. Luontokeskukseen tutustuminen oli maksutonta ja tiloissa toimi myös kahvio ja pieni käsikirjasto. Luontokeskuksessa vuokrataan mm. soutuveneitä, kanootteja, kajakkeja, SUP-lautoja sekä muita välineitä. Luontokeskusesta vuokrataan myös Matildanjärven saunaa, Vickbäckinlahden kotaa sekä caravan-paikkoja. Luontokeskuksen pihapiirissä on myös tulentekopaikka, vesipiste sekä asuntoauto/vaunu-alue.[7]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Kansallispuisto Teijo (pdf) 25.2.2015. Metsähallitus. Viitattu 25.7.2015.
  2. Käyntimäärät maastossa Metsähallitus. Viitattu 11.6.2020.
  3. a b Laki Teijon kansallispuistosta 1260/2014 finlex.fi. 19.12.2014. Helsinki: Oikeusministeriö. Viitattu 16.2.2015. (suomeksi, ruotsiksi)
  4. a b Valtioneuvosto hyväksyi lakiesityksen Teijon kansallispuistosta (Ympäristöministeriön tiedote) 5.6.2014. metsähallitus. Viitattu 5.10.2014.
  5. Leppänen, Päivi: Teijon kansallispuisto eteni taas askeleen Yle Uutiset. 7.11.2014. Viitattu 7.11.2014.
  6. Metsähallitus: Kansallispuisto • National park: Teijo (PDF) julkaisut.metsa.fi. Metsähallitus. Viitattu 12.8.2018.
  7. a b Teijon luontokeskus - Luontoon.fi www.luontoon.fi. Viitattu 25.6.2019.
  8. Metsähallitus: Teijo kansallispuisto-National Park julkaisut.metsa.fi. Viitattu 25.6.2019.