Linnansaaren kansallispuisto

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Linnansaaren kansallispuisto
Linnansaaren kp.png

Linnansaaren kansallispuiston tunnus

Sijainti
Lähin kaupunki
Savonlinna ja Varkaus
Pinta-ala
96 km² josta maata 40 km² ja vettä 56 km²[1]
Hallinto
Tyyppi
Perustettu
1956 [1]
Kävijämäärä
35 500[2] (2018)
Hallinto

Linnansaaren kansallispuisto on vuonna 1956 perustettu kansallispuisto Saimaalla. Itse Linnansaaren lisäksi siihen kuuluu satoja pienempiä saaria ja luotoja Haukivedellä, Rantasalmen, Savonlinnan, ja Varkauden alueella. Pääsaarella on vanha torppa, jonka pihapiiriä pidetään perinnemaisemana, ja jonka pelloilla harrastetaan edelleen kaskeamista vanhojen kulttuurilajien suojelemiseksi. Iso osa saaresta on luonnontilaista kangasmetsää, ja siellä on myös lehtomaisia osia. Linnansaaren alueella esiintyy saimaannorppia. Alueella pesii myös eräs Suomen tiheimmistä kalasääskikannoista.lähde?

Pääsaarelle on vuoroveneyhteys Oravista ja Rantasalmelta Lomakylä Järvisydämestä. Siellä on majoituspalveluita ja tilaussauna. Talvisin Linnansaareen pääsee mm. aurattua retkiluistelureittiä myöten. Aluetta tuotteistaa matkailijoille ja palveluja kehittää Saimaaholiday-yritysverkosto.

Linnansaaren kansallispuiston tunnus vuoteen 2016 saakka

Reitit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Linnansaaren kansallispuistossa merkittyjä reittejä on vain Linnansaaressa. Linnansaaressa on kolme rengasreittiä, joista voi muodostaa useita eri reittejä.

Luontopolku (Linnonpolku), 2 km[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sammakkoniemestä lähtevä luontopolku kulkee aluksi Kamarlahden venesataman ohi ja nousee Linnansaaren eteläpuolen kalliolle. Kallio osuudenn jälkeen laskeudutaan lehtoon, jonka jälkeen reitti kääntyy takaisin päin. Loppumatka kulkee pääosin lehdossa.

Rengasreitti, 7 km[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sammakkoniemestä lähtevä vastapäivään koko saaren kiertävä reitti kulkee torpan kautta saaren toisessa päässä sijaitsevalle Perpulanluhdan telttailualueelle. Perpulanluhdalta linnavuorelle on noin 600 metriä. Reitti laskeutuu linnavuorelta alas Linnavuoren venelaiturin lähelle, jonkajälkeen se kulkee kilometrin metsässä. Metsäosuuden jälkeen noustaan kalliolle, jonka jälkeen laskeudutaan ja ylitetään Linnasaarenlampi. Lammen ylityksen jälkeen reitty yhtyy luontopolkuun, jolloin voi valita haluaako mennä loppumatkan kallioisempaa vai metsäisempää reittiä.

Rengasreitti, 5,5 km[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Toinen rengasreitti kulkee pääosin seitsemän kilometrin reitin kanssa, mutta erkanee toisesta reitistä vähän ennen Perpulanluhtaa ja yhtyy takaisin Savilahdessa, josta matkaa Linnavuoren laiturille on puoli kilometriä. Tämä reitti ei kulje Linnavuoren kautta.[3][4]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Linnansaaren historia 24.7.2015. Metsähallitus. Viitattu 24.7.2015.
  2. Käyntimäärät kansallispuistoittain 2018 12.2.2019. Metsähallitus. Viitattu 29.3.2019.
  3. Laaksonen Jouni;: Retkeilijän kansallispuistot, s. 153-154. Otava, 2015.
  4. Linnansaaren reitit - Luontoon.fi www.luontoon.fi. Viitattu 30.7.2017.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Linnansaari