Linnansaaren kansallispuisto

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Linnansaaren kansallispuisto

Linnansaaren kansallispuiston tunnus

Sijainti
Lähin kaupunki
Savonlinna ja Varkaus
Pinta-ala
96 km² josta maata 40 km² ja vettä 56 km²[1]
Hallinto
Tyyppi
Perustettu
Luokitus
Kävijämäärä
36 100[2] (2022)
Hallinto
Kartta

Linnansaaren kansallispuisto on vuonna 1956 perustettu kansallispuisto Saimaalla. Itse Linnansaaren lisäksi siihen kuuluu satoja pienempiä saaria ja luotoja Haukivedellä, Rantasalmen, Savonlinnan ja Varkauden alueella. Pääsaarella on vanha torppa, jonka pihapiiriä ylläpidetään perinnemaisemana ja jonka pelloilla harrastetaan edelleen kaskeamista vanhojen kulttuurilajien suojelemiseksi. Iso osa saaresta on luonnontilaista kangasmetsää, mutta siellä on myös lehtomaisia osia. Linnansaaren alueella esiintyy saimaannorppia. Alueella pesii myös eräs Suomen tiheimmistä kalasääskikannoista.lähde?

Pääsaarelle on kesäaikaan vuoroveneyhteys Oravista sekä Rantasalmelta Lomakylä Järvisydämestä[4]. Saarella on majoituspalveluita ja tilaussauna. Talvisin Linnansaareen pääsee muun muassa aurattua retkiluistelureittiä myöten. Aluetta tuotteistaa matkailijoille ja palveluja kehittää Saimaaholiday-yritysverkosto.

Linnansaaren kansallispuiston tunnus vuoteen 2016 saakka

Reitit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Linnansaaren kansallispuistossa merkittyjä reittejä on vain Linnansaaressa. Reittejä on useita, joita voi yhdistellä erilaisiksi reiteiksi.

Torpanpolku, 700 m / suunta, esteetön[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kansallispuiston esteetön reitti kulkee Sammakkoniemen leirintäalueelta vanhalle torpalle, takaisin palataan samaa reittiä. Reitillä voi liikkua lastenvaunuja työntäen sekä pyörätuolilla avustettuna. Polku kulkee sekametsässä, joka muuttuu vähitellen kuusivaltaiseksi. Matkan varrelle jää kaskimaita ja lammaslaidun.[5]

Luontopolku Linnonpolku, 2 km[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sammakkoniemestä lähtevä luontopolku kulkee aluksi Kamarlahden venesataman ohi ja nousee Linnansaaren eteläpuolen kalliolle. Kallio-osuuden jälkeen laskeudutaan lehtoon, jonka jälkeen reitti kääntyy takaisin päin. Loppumatka kulkee pääosin lehdossa.

Linnavuoren polku, 7 km[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sammakkoniemestä lähtevä vastapäivään koko saaren kiertävä ympyräreitti kulkee torpan kautta saaren toisessa päässä sijaitsevalle Perpulanluhdan telttailualueelle. Perpulanluhdalta Linnavuorelle on noin 600 metriä. Reitti laskeutuu Linnavuorelta alas Linnavuoren venelaiturin lähelle, jonka jälkeen se kulkee kilometrin metsässä. Metsäosuuden jälkeen noustaan kalliolle, jonka jälkeen laskeudutaan ja ylitetään Linnansaarenlampi. Lammen ylityksen jälkeen reitti yhtyy luontopolkuun, jolloin voi valita haluaako mennä loppumatkan kallioisempaa vai metsäisempää reittiä.

Linnansaaren ympyräreitti, 5,5 km[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Toinen ympyräreitti kulkee pääosin seitsemän kilometrin reitin kanssa, mutta erkanee toisesta reitistä vähän ennen Perpulanluhtaa ja yhtyy takaisin Savilahdessa, josta matkaa Linnavuoren laiturille on puoli kilometriä. Tämä reitti ei kulje Linnavuoren kautta.[6][7]

Linnavuoren ympyräreitti, 2 km[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Linnavuoden reitti on yhdistelmä muista reiteistä Linnavuoren lähistöllä. Se lähtee Perpulanluhdan telttailualueelta eikä käy Sammakkoniemessä.[5]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Linnansaaren historia 24.7.2015. Metsähallitus. Viitattu 24.7.2015.
  2. Käyntimäärät maastossa Metsähallitus. Viitattu 7.12.2023.
  3. http://datazone.birdlife.org/site/factsheet/linnansaari-iba-finland. Tieto on haettu Wikidatasta.
  4. Saapuminen Linnansaareen luontoon.fi. Viitattu 4.9.2022.
  5. a b Linnansaaren reitit luontoon.fi. Viitattu 4.9.2022.
  6. Laaksonen, Jouni: Retkeilijän kansallispuistot, s. 153–154. Otava, 2015.
  7. Linnansaaren reitit - Luontoon.fi www.luontoon.fi. Viitattu 30.7.2017.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Linnansaari