Kolin kansallispuisto

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Kolin kansallispuisto
Kolin kp.png

Kolin kansallispuiston tunnus

Sijainti
Lähin kaupunki
Pinta-ala
30 km²
Hallinto
Tyyppi
Suomen kansallispuistoView and modify data on Wikidata
Perustettu
1991
Kävijämäärä
201 800[1] (2019)
Hallinto

Kolin kansallispuisto on yksi tunnetuimmista Itä-Suomen luontokohteista ja nähtävyyksistä, ja Suomen tunnetuimpia kansallismaisemia. Kansallispuiston koko on 3000 ha (30 km²) ja se rajoittuu Joensuun ja Lieksan kaupunkien sekä Kontiolahden kunnan alueelle. Joensuussa sijaitseva osa kuului aiemmin Enon kuntaan. Kolin kansallispuisto on perustettu lailla 10. huhtikuuta 1991, laajennettu vuonna 1996.

Luonto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Näkymä Kolille Kolvanankalliolta, kansallispuiston ulkopuolelta.

Kolin kansallispuisto on jaettu kolmeen eri vyöhykkeeseen keskeisten suojelutavoitteiden mukaan.

Kansallismaisemaa ja geologiaa huomioidaan vyöhykkeellä joka kattaa Kolin korkeimmat huiput. Kulttuurivyöhyke sijaitsee aivan kylän tuntumassa. Kulttuurivyöhykkeellä ylläpidetään perinnemaisemien monimuotoisuutta kaskeamalla, laiduntamalla ja hoitamalla ahoja mm. niittämällä. Pihapiirit vanhoine rakennuksineen, aholla ja hakamaalla laiduntavat kyytöt ja lampaat keskellä avointa koivikoiden reunustamaa kulttuurimaisemaa, ovat kaskikulttuurin helmiä. Erityisesti ahojen monimuotoinen kasvilajisto tarvitsee säilyäkseen vuosittaista ylläpitoniittoa. Luontovyöhykkeelle suojellaan vaarojen metsäluontoa. Kolin luonto on maastollisesti hyvin vaihtelevaa ja sen ansiosta pienelläkin alueella on suuri määrä erilaisia biotooppeja ja lajisto siten hyvin monimuotoista. Kallioiden laet ovat karuhkoja, varjoisat rinteet vanhojen kuusikoiden tai koivikoiden peitossa ja laaksojen alarinteiltä rehottavat varjoisan kosteat lehdot.

Nähtävyydet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Näkymä Ukko-Kolilta.

Tunnetuin näköalapaikka on Ukko-Koli, jolta aukeaa mahtava näkymä itään Pieliselle. Huipun läheisyydessä sijaitsevat Kolin luontokeskus Ukko sekä Break Sokos Hotel Koli. Kolilla on kesäisin toiminnassa kaksi pitkää maisemahissiä etelä- ja pohjoispuolelle. Kaudella 2015-2016 Kolilla toimi kaksi laskettelukeskusta Loma Koli ja Ukko Koli. Kaudelle 2016-2017 on vain Ukko Koli. Loma Koli lopettaa kokonaan toimintansa.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Käyntimäärät maastossa Metsähallitus. Viitattu 18.6.2020.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä Suomeen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.