Päijänteen kansallispuisto

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Päijänteen kansallispuisto
Päijänteen kp.png

Päijänteen kansallispuiston tunnus

Sijainti
Lähin kaupunki
Pinta-ala
14 km²
Hallinto
Tyyppi
Perustettu
1993
Kävijämäärä
21 600[1] (2021)
Hallinto
Kartta

Päijänteen kansallispuisto on Padasjoen, Asikkalan ja Sysmän alueella sijaitseva kansallispuisto. Puiston pinta-ala on 14 neliökilometriä ja se on perustettu vuonna 1993.

Päijänteen kansallispuisto sijaitsee Suomen toiseksi suurimman järven, Päijänteen eteläosassa. Siihen kuuluu noin 50 rakentamatonta saarta ja luontoa sekä osia asutuista saarista. Osa saarista on hiekkarantaisia harjusaaria, osa kallio- ja moreenisaaria. Matkailullisesti merkittävimmät kohteet ovat suurin saari Kelvenne sekä Pulkkilanharju. Koska kansallispuisto sijaitsee pääosin saarilla, ei suurimpaan osaan puistosta pääse kuin vesiteitse. Kelvenne on monine laguuneineen suosittu veneilykohde.

Haapasaaressa on Etelä-Päijänteen viimeisen kalastajatilan rakennus. Sen on vuokrannut Tallukka.[2] Aluetta ovat kunnostaneet myös WWF:n vapaaehtoiset ja Lahden venekerho, joka on sen nykyinen vuokralainen.[3]

Päijätsalon näkötorni on kunnostuksen alaisena 2019. [4]

Kuvassa oikealla näkyvä Päijätsalon saari on osa Päijänteen kansallispuistoa.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Käyntimäärät maastossa Metsähallitus. Viitattu 19.9.2022.
  2. Etelä-Suomen Sanomat 12.1.2008: Haapasaaren kalastajatila Tallukan käytössä (pdf)
  3. World Wildlife Fund 12.6.2007: WWF:n vapaaehtoiset kunnostavat vanhan kalastajatilan ympäristöä Haapasaaressa Päijänteen kansallispuistossa (Arkistoitu – Internet Archive)
  4. Padasjoen Sanomat 29.05.2019: [1] (html)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]Tämä Suomeen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.