Vääksyn kanava

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Vääksyn kanava kuvattuna 29. kesäkuuta 2001

Vääksyn kanava[1] eli Vesijärven kanava[2] on Asikkalassa sijaitseva kanava, joka yhdistää Vesijärven Päijänteeseen. Se kulkee Toisen Salpausselän poikki Vesijärven laskujoen, Vääksynjoen suuntaisesti hieman joen itäpuolella.

Kanavan pituus on 1,3 kilometriä, ja sitä voivat käyttää enintään 35,0 metriä pitkät, 8,3 metriä leveät, 11 metriä korkeat ja syväykseltään 2,4-metriset alukset.[1] Vääksyn kanava on nykyään Suomen vilkkain veneilykanava.[1] Kanavassa on vain yksi sulku. Vedenpintojen korkeusero on noin kolme metriä.[1] Kanavan ympärillä on Asikkalan keskustaajamaksi muodostunut Vääksy.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kanavahankkeesta oli keskusteltu jo 1850-luvulla, mutta kanavasuunnitelma valmistui vasta vuoden 1868 syksyllä. Rakentaminen aloitettiin samana vuonna ja kanava valmistui 1871.[3]

Kanavan rakennuspäätös tehtiin samalla kun Lahden kautta kulkevan Riihimäki–Pietari-rautatien rakennuspäätös. Vesiyhteys Päijänteeltä Lahteen yhdistyi näin ratayhteyteen rannikolle ja sen teollisuuskeskuksiin.[2] Toisaalta kanavan valmistuminen oli yksi tekijöistä jotka johtivat erillisen Loviisan–Vesijärven rautatien toteuttamiseen. Tämä rata valmistui useiden hylättyjen suunnitelmien jälkeen vuonna 1901. Lahden Niemestä Loviisan Valkoon kulkenut kapearaiteinen rautatie yhdessä kanavan kanssa muodostivat Keski-Suomesta Suomenlahdelle tärkeän kuljetusreitin, jonka kulta-aika oli 1900-luvun alkupuoliskolla.

Liikenne kanavalla alkoi kasvaa: kun ennen uudistustyötä kanavassa oli vuonna 1905 sulutettu aluksia noin 4 800 kertaa, niin 1910 sulutuksia oli jo lähes 6 000. Huippuvuosi oli 1925, jolloin kanavassa sulutettiin alus lähes 7 400 kertaa. Sitten sulutusmäärät vähitellen kääntyivät laskuun, kun maantieliikenne alkoi kehittyä. Nykyisin Vesijärven kanava tunnetaan Vääksyn kanavana. Se on Suomen vilkkain kanava, jossa sulutuksia on keskimäärin 4 000-5 000 vuodessa. Onhan se lähes 140 000 asukkaan Lahden seudun veneilijöiden portti Päijänteelle.[4]

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c d Vääksyn kanava Merenkulkulaitos.
  2. a b Vesijärven kanava – Lahden historiaa -verkkosivu.
  3. Lahden seudun ympäristöpalvelut: Vesijärvi II -projekti 2002–2006 (Historia -osio) Vesijärvi II -projekti. Viitattu 09/2009. (suomeksi)
  4. kaneler.arnholm.nu: Kanava Blogi (Historia -osio) Kanava Blogi. Viitattu 11/2015. (suomeksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Vääksyn kanava.


Tämä laivoihin tai muuhun vesiliikenteeseen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.