Urajärvi

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli käsittelee kylää. Sanan muita merkityksiä on täsmennyssivulla Urajärvi.

Urajärvi on kylä Asikkalassa keskellä Päijät-Hämettä. Vakituisia asukkaita Urajärvellä on noin 400 ja kesävieraita noin 2 000 [1]. Kylässä sijaitsee myös yksi Asikkalan Natura 2000 -luonnonsuojelualueista.

Urajärvi jaetaan viiteen kulmakuntaan: Keskikylään, Tervalankulmaan, Rutalahteen, Tölkänlahteen ja Kausaan. Keskikylä on Urajärven keskus ja siellä sijaitsevat mm. koulu, nuorisoseurantalo, historiallinen Urajärven kartano, Pelto-Ollilan ratsastustila ja jonkin verran metalliteollisuutta. Vierumäen ja Vääksyn välinen seututie 313 kulkee Urajärven kautta. Ruotsalaisen rannalla sijaitseva Rutalahti on Asikkalan kunnan itäisin paikka.[2] Urajärvi valittiin vuonna 2004 kahdeksanneksi Päijät-Hämeen vuoden kyläksi.

Kylässä kartanon tuntumassa sijaitsee myös Kansalliskirjaston varastokirjastoyksikkö, joka kuuluu Helsingin yliopiston organisaatioon.

Nähtävyydet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Urajärven kartanomuseo[3], joka oli von Heidemanin suvun omistuksessa vuosina 1672–1917. Viimeiset asukkaat olivat Hugo ja Lilly von Heideman, jotka testamenttasivat kartanon ylläpidettäväksi kartanomuseona. Kartanossa on myös näköalapaikka Valhalla, joka on kehystetty antiikin tyyliin pylväillä.[4] Kartano oli suljettuna 2010-2013 kunnostustöiden vuoksi ja avattiin uudelleen yleisölle keväällä 2013.[5] Museo sulkemisesta pysyvästi ilmoitettiin loppuvuodesta 2015[6].

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä Suomeen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.