Luettelo Päijänteen kansallispuiston alueista ja saarista

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Luettelo Päijänteen kansallispuiston alueista ja saarista sisältää luettelon maantieteellisesti hajanaisesta Päijänteen kansallispuiston alueista ja saarista. Natura 2000-hankkeen alainen Päijänteen alue (FI0335003) muodostuu Etelä-Päijänteellä sijaitsevasta suuresta vesialueesta, jonka pinta-ala on yhdessä sen sisältämien maa-alueidensa kanssa 10 857 hehtaaria eli 108,6 neliökilometriä.[1][2]

Luettelo[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Luetteloon on otettu mukaan karttoihin merkityt (23.9.2019) mantereen maa-alueet, saaret ja saariryhmät, jotka on lueteltu pohjoisesta etelään. Luettelossa on Kelvennen itäpuolella olevan järvenselän länsipuolen saaret ensin ja sitten järvenselän itäpuolen saaret niiden jälkeen. Sarake ”Tie” tarkoittaa silta- tai lauttayhteyttä mantereelle ja ”Retkipaikka” tarkoittaa järjestettyjä palveluita (nuotiopaikka). Saariryhmilla saaren "Pituus" on suurimman saaren pituus ja vastaavasti leveys. Kohteen koordinaatit on esitettu kolmen desimaalin tarkkuudella. Taulukon tiedot voi tarkistaa kunkin saaren artikkelista (lähde ”artikkeli”) tai taulukkorivin perässä olevista lähteistä.

Nimi Suojelualue Kunta Tie Retki-
paikka
Pinta-ala
(ha)
Pituus
(km)
Leveys
(km)
Koordinaatit Lähteet
Selkäsaaret saariryhmä Sysmä ei ei 12,7 0,37 0,30 61.492°N, 25.514°E artikkeli
Päijätsalo osa saarta Sysmä silta nuotio 270 2,4 1,8 61.480°N, 25.580°E artikkeli
Jänissaari saariryhmä Padasjoki ei ei 18,9 0,79 0,45 61.468°N, 25.190°E artikkeli
Virmaila osa saari Padasjoki silta nuotio x 2 3 438 12,2 4,7 61.429°N, 25.358°E artikkeli
Sammalsaari saari Padasjoki ei ei 8,4 0,44 0,29 61.425°N, 25.454°E artikkeli
Hietasaari saariryhmä Padasjoki ei nuotio x 2 30,0 1,44 0,58 61.412°N, 25.445°E artikkeli
Vasainsaari saari Padasjoki ei ei 6,6 0,42 0,29 61.415°N, 25.433°E artikkeli
Huhtsaari saari Padasjoki ei ei 9,2 0,55 0,43 61.405°N, 25.448°E artikkeli
Papinsaari saari Padasjoki ei ei 9,6 0,46 0,33 61.399°N, 25.442°E artikkeli
Kelvenne saari Padasjoki ei nuotio x 8 349 7,7 1,4 61.366°N, 25.453°E artikkeli
Kärppäsaaret saariryhmä Padasjoki ei ei 21,3 0,89 0,57 61.361°N, 25.483°E artikkeli
Kosiankuuransaari saari Sysmä ei ei 5,2 0,47 0,23 61.420°N, 25.517°E artikkeli
Lehtisaaret saariryhmä Sysmä ei ei 4,2 0,35 0,15 61.417°N, 25.522°E artikkeli
Riuttasaari saariryhmä Sysmä ei ei 8,2 0,54 0,24 61.412°N, 25.528°E artikkeli
Latosaaret saariryhmä Sysmä ei ei 6,1 0,49 0,24 61.404°N, 25.534°E artikkeli
Paatsalo saari Sysmä ei ei 130 2,05 1,02 61.401°N, 25.513°E artikkeli
Vähä Paatsalo saariryhmä Sysmä ei nuotio 18,7 0,82 0,41 61.399°N, 25.530°E artikkeli
Punapää saari Sysmä ei ei 3,1 0,3 0,16 61.398°N, 25.490°E artikkeli
Hietasaaret osa saariryhmää Sysmä ei ei 4,0 0,4 0,21 61.389°N, 25.550°E artikkeli
Sulkusaaret osa saariryhmää Sysmä ei ei 3,9 0,3 0,2 61.399°N, 25.561°E artikkeli
Ropsa saari Sysmä ei ei 1,5 0,23 0,11 61.386°N, 25.553°E artikkeli
Korkeat Luotosaaret osa saariryhmää Sysmä ei ei 2,1 0,28 0,2 61.385°N, 25.560°E artikkeli
Kuhjasaaret saari Sysmä ei ei 12,6 0,68 0,4 61.384°N, 25.539°E artikkeli
Koiraluoto saari Padasjoki ei ei 61.342°N, 25.483°E [a]
Nimetön saariryhmä Padasjoki ei ei 61.339°N, 25.518°E [a]
Neitsaari saariryhmä Padasjoki ei ei 66,9 1,2 0,8 61.324°N, 25.514°E artikkeli
Haapasaari saariryhmä Padasjoki ei nuotio 16,1 0,63 0,45 61.317°N, 25.500°E artikkeli
Ykskoivu saari Padasjoki ei ei 45,9 1,88 0,73 61.319°N, 25.451°E artikkeli
Iso Lammassaari saariryhmä Padasjoki ei ei 79,9 1,39 1,3 61.393°N, 25.356°E artikkeli
Halkosaari saari Padasjoki ei ei 6,3 0,66 0,19 61.386°N, 25.353°E artikkeli
Korkeasaari saariryhmä Padasjoki ei ei 61.383°N, 25.349°E [a]
Haukkasalo osa saarta Padasjoki ei ei 82,0 2,0 0,84 61.375°N, 25.365°E artikkeli
Mallaskallio saari Padasjoki ei ei 61.369°N, 25.374°E [a]
Vähä Haukkasalo saari Padasjoki ei nuotio 8,8 0,52 0,25 61.368°N, 25.359°E artikkeli
Keski-Haukkasalo saari Padasjoki ei ei 3,1 0,21 0,19 61.371°N, 25.357°E artikkeli
Niittusaari saariryhmä Padasjoki ei ei 61.373°N, 25.352°E [a]
Paljaskallio saari Padasjoki ei ei 1,2 0,16 0,15 61.375°N, 25.346°E artikkeli
Tuomassaari saari Padasjoki ei ei 61.383°N, 25.303°E [a]
Kalainsaari saari Padasjoki ei nuotio 33,0 1,19 0,59 61.376°N, 25.297°E artikkeli
Lietsaari osa saarta Padasjoki ei nuotio 18,9 1,14 0,73 61.368°N, 25.408°E artikkeli
Huovari osa saarta Padasjoki silta ei 79,0 1,79 0,94 61.347°N, 25.425°E artikkeli
Takunsaaret saariryhmä Padasjoki ei ei 61.347°N, 25.414°E [a]
Rahasaaret saariryhmä Padasjoki ei ei 61.346°N, 25.405°E [a]
Kahdenhaaraset saariryhmä Padasjoki ei ei 2,7 0,3 0,15 61.347°N, 25.382°E [b][c][a]
Taipaleenniemi metsäalue
ja saariryhmä
Padasjoki ei ei 61.337°N, 25.367°E [a]
Nuijasaari saariryhmä Padasjoki ei ei 1,1 0,16 0,11 61.344°N, 25.344°E [b][c][a]
Varissaari saari Padasjoki ei ei 61.339°N, 25.339°E [a]
Hirsimetsänvuori metsäalue Padasjoki ei ei 61.328°N, 25.399°E [a]
Pulkkilanharjun pohjoisin saari osa saarta Asikkala silta ei 116 3,0 0,93 61.307°N, 25.544°E artikkeli
Pulkkilanharjun keskimmäinen saari osa saarta Asikkala silta ravintola 34,7 2,9 0,27 61.281°N, 25.528°E artikkeli

Huomautukset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c d e f g h i j k l m Saaren koordinaatit on tarkistettu viranomaistietoihin perustuvat Paikkatieto-palvelusta, joka on vielä (vielä 23.9.2019) beeta-vaiheessa.
  2. a b Saaren pinta-ala on otettu saaren ruotsinkielisen Wikipedian artikkelista, jossa tiedolla on ollut oma lähde.
  3. a b Saaren pituus ja leveys on mitattu Karttapaikassa tarjotulla pituudenmittaus työkalulla (käytettävissä ainakin 23.9.2019).

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]


Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Päijänteen alue (FI0335003), 7.3.2014, viitattu 21.9.2019
  2. Päijätsalo Ympäristö.fi. 27.3.2014. Valtion ympäristöhallinto. Viitattu 23.9.2016.