Asikkalan kirjasto

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Kirjastotila.jpg

Asikkalan kirjasto on Asikkalan keskustaajamassa Vääksyssä sijaitseva kirjasto. Asikkalan kirjasto kuuluu Päijät-Hämeen Lastukirjastoihin. Päijät-Hämeen kirjastot yhdistivät tietokantansa keväällä 2016. Asikkalan kirjaston kokoelmissa on noin 64 000 nidettä. Vuonna 2015 lainaajia oli 2 580 ja kirjastokäyntejä 56 160. Lainoja tehtiin 101 440[1]. Kirjojen ja elokuvien lainaus kasvoi edellisvuodesta.  

Kirjastorakennus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Yleistä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vene.jpg

Kirjasto muutti nykyisiin tiloihinsa syksyllä 2004. Rakennuksessa toimi aiemmin Vääksyn ammattikoulu, ja siellä opiskeltiin veneen rakennusta. Uuden kirjaston suunnittelusta vastasi Arkkitehtuuritoimisto Kari Järvinen.

Rakennuksen entinen käyttötarkoitus haluttiin jättää näkyviin ja siksi muun muassa vanha hallinosturi säilytettiin. Se riiputtaa nyt samassa hallissa rakennettua puuvenettä. Kirjastotiskikin näyttää veneeltä ja samoin parven pyöreä ikkuna sekä kattopurjeet vievät ajatukset vesille. Ulkona olevaan kivipuutarhaan on upotettu puuveneen hylky. Vene on aiemmin kuulunut näyttelijä Joel Rinteelle.

Köpötit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kopotti.jpg

Kirjaston katossa on kaksi isoa Köpöttiä. Köpöttien isä on Asikkalasta kotoisin oleva kuvataiteilija Ossi Pirkonen. Köpötit syntyivät alun perin Helsingin designpääkaupunkivuoteen liittyneen projektin yhteydessä ja olivat esillä Kampin kauppakeskuksessa. Projektin päätyttyä kotia vaille jääneet Köpötit majoitettiin vuonna 2013 kirjastoon ilahduttamaan ihmisiä.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Suomen yleisten kirjastojen tilastot tilastot.kirjastot.fi. Viitattu 20.7.2016.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Mattila, Vuokko: Kansanvalistusaate ja Asikkalan kirjaston synty, pro gradu-tutkielma, Tampereen yliopisto 1999.