Torronsuon kansallispuisto

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Torronsuo National Park.jpg

Suomen kartta

Torronsuon kansallispuisto
Sijainti
Sijainti
Pinta-ala
25,5 km²
Hallinto
Tyyppi
Perustettu
1990
Kävijämäärä
25 700[1] (2015)
Hallinto

Torronsuon kansallispuisto on Tammelan kunnassa Kanta-Hämeessä sijaitseva, pinta-alaltaan 2 550 hehtaarin (25,5 km²) laajuinen kansallispuisto. Kansallispuisto perustettiin Tammelan Torronsuolle vuonna 1990. Sitä ennenkin lähes luonnontilainen suo oli määritelty suojelualueeksi.

Maastoltaan Torronsuo on tyypillistä keidas- eli kohosuota, eli paksuturpeista ja sen keskiosa on selvästi reunoja korkeammalla. Torronsuon turvekerros on paksuimpia mitatuista soista Suomessa, paikoitellen jopa 12 metriä.

Lintu- ja hyönteislajistoltaan Torronsuo on arvokas. Suon alueella pesii satakunta lintulajia. Osa linnuista ja lentävistä hyönteisistä on lajeja, jotka tyypillisesti viihtyvät pohjoisemmilla alueilla, eikä niitä juuri tavata muualla eteläisessä Suomessa.

Kansallispuiston pysäköintialue on Kiljamon saarekkeessa, Forssasta Somerolle johtavan seututien 282 varrella Tammelan Torron kylän pohjoispuolella. Läheisyydessä on Metsähallituksen rakentama 17 metriä korkea luontotorni, josta on hyvät näkymät yli koko suon. Saareketta kiertää noin kilometrin mittainen pitkospuureitti, jolta haarautuu pitkospuupolkuja suon ylitse.

Toinen luontotorni sijaitsee suon etelälaidalla, Idänpäänkalliolla. Tämä torni on rakennettu pitkälti talkoovoimin, ja sitä huoltaa Torron kylätoimikunta.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Käyntimäärät kansallispuistoittain 2015 22.1.2017. Metsähallitus. Viitattu 25.1.2017.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]