Tammisaaren saariston kansallispuisto

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Tammisaaren saariston kansallispuisto
Rödjanin tila Älgön saarella toimii kansallispuiston infokeskuksena.
Rödjanin tila Älgön saarella toimii kansallispuiston infokeskuksena.
Pinta-ala 52 km2[1]
Perustettu 1989[1]
Kävijämäärä 50 000[2] (vuonna 2015)
Hallinto Metsähallitus

Tammisaaren saariston kansallispuisto (ruots. Ekenäs skärgårds nationalpark) sijaitsee Tammisaaren ulkosaaristossa läntisellä Uudellamaalla. Kansallispuisto on perustettu vuonna 1989, ja sen pinta-ala on 52 km². Kansallispuiston lähtökohtana oli vuonna 1956 perustettu Jussarön luonnonpuisto. Puistoa hallinnoi ja hoitaa Metsähallitus, kuten muitakin Suomen kansallispuistoja.

Suurin osa puiston pinta-alasta muodostuu lähellä avomerta sijaitsevista kallioluodoista ja niitä ympäröivistä vesialueista. Metsähallituksen tehtäviin kuuluu lähinnä vesilintujen pesimisalueiden rauhoittaminen ja kalastuksen valvominen. Näin ollen maihinnousu ja moottoriveneillä liikkuminen tärkeimpien lintuluotojen lähettyvillä on kielletty 1.4.–17.7. välisenä aikana.

Sisäsaariston luontoa löytyy ennen kaikkea Älgön (ennen Elgö) saarella ja arkikielellä sanotaankin usein "Älgön kansallispuisto"lähde?. Entinen kalastustila Rödjan Älgön etelärannalla toimii kansallispuiston hoito-, valvonta-, ja neuvontapisteenä sekä saaristomuseona. Rödjan on myös suosittu etappisatama veneturisteille matkalla esimerkiksi Helsingistä Tukholmaan. Myös Skedön puolelta Rödjan-vuonon läntisestä päästä löytyy kansallispuistoon kuuluvalla alueella toinen ammoisista ajoista käytetty hyvin suojainen retkisatama.[3]

Rödjan ja Elgö on mainittu tanskalaisessa purjehdusoppaassa jo 1240-luvulla.[4]

Nähtävyydet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]