Luettelo Suomen kansallispuistoista

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Pinta-alaltaan Suomen suurin kansallispuisto on vuonna 1956 perustettu 2 860 neliökilometrin laajuinen Lemmenjoki.
Pienin on vuonna 1956 perustettu 6 neliökilometrin laajuinen Petkeljärvi.

Tämä artikkeli on luettelo Suomen kansallispuistoista. Suomen luonnonsuojelulaki määrittää kansallispuiston yhdeksi tyypiksi Suomen luonnonsuojelualueista. Lain mukaan kansallispuisto voidaan perustaa vain valtion omistamalle alueelle, mutta puistoon liittyvä, muun julkisoikeudellisen yhteisön kuin valtion omistama alue voidaan yhteisön suostumuksella liittää kansallispuistoon. Kansallispuiston pinta-alan on oltava vähintään 1 000 hehtaaria. Alueella on oltava merkitystä yleisenä luonnonnähtävyytenä tai muutoin luonnontuntemuksen lisäämisen tai yleisen luonnonharrastuksen kannalta.[1]

Suomessa on 40 kansallispuistoa.

Logo Kansallispuisto Maakunta Kunta Pinta-ala (km²) Perustettu Käyntimäärä 2018[2] Lähde
Etelä-Konneveden kp.png Etelä-Konneveden kansallispuisto Pohjois-Savo ja Keski-Suomi Rautalampi ja Konnevesi 15,44 2014 &&&&&&&&&&033500.&&&&0033 500 [3]
Helvetinjärven kp.png Helvetinjärven kansallispuisto Pirkanmaa Ruovesi 49,5 1982 &&&&&&&&&&026200.&&&&0026 200 [4]
Hiidenportin kp.png Hiidenportin kansallispuisto Kainuu Sotkamo 45 1982 &&&&&&&&&&019300.&&&&0019 300 [5]
Hossan kp.png Hossan kansallispuisto Kainuu, Pohjois-Pohjanmaa Suomussalmi, Kuusamo, Taivalkoski 110 2017 &&&&&&&&&0101500.&&&&00101 500 [6]
Isojärven kp.png Isojärven kansallispuisto Keski-Suomi Kuhmoinen 22 1982 &&&&&&&&&&019000.&&&&0019 000 [7]
Itäisen Suomenlahden kp.png Itäisen Suomenlahden kansallispuisto Kymenlaakso Pyhtää, Kotka, Hamina ja Virolahti 7 1982 &&&&&&&&&&020800.&&&&0020 800 [8]
Kauhanevan-Pohjankankaan kp.png Kauhanevan–Pohjankankaan kansallispuisto Etelä-Pohjanmaa ja Satakunta Kauhajoki ja Karvia 57 1982 &&&&&&&&&&011400.&&&&0011 400 [9]
Kolin kp.png Kolin kansallispuisto Pohjois-Karjala Joensuu, Kontiolahti ja Lieksa 30 1991 &&&&&&&&&0190900.&&&&00190 900 [10]
Koloveden kp.png Koloveden kansallispuisto Etelä-Savo Enonkoski, Heinävesi ja Savonlinna 23 1990 &&&&&&&&&&016800.&&&&0016 800 [11]
Kurjenrahkan kp.png Kurjenrahkan kansallispuisto Varsinais-Suomi Aura, Masku, Mynämäki, Nousiainen, Pöytyä, Rusko ja Turku 29 1998 &&&&&&&&&&076800.&&&&0076 800 [12]
Lauhanvuoren kp.png Lauhanvuoren kansallispuisto Etelä-Pohjanmaa Kauhajoki ja Isojoki 54 1982 &&&&&&&&&&014300.&&&&0014 300 [13]
Leivonmäen kp.png Leivonmäen kansallispuisto Keski-Suomi Joutsa 30 2003 &&&&&&&&&&021800.&&&&0021 800 [14]
Lemmenjoen kp.png Lemmenjoen kansallispuisto Lappi Inari ja Kittilä 2 860 1956 &&&&&&&&&&016900.&&&&0016 900 [15]
Liesjärven kp.png Liesjärven kansallispuisto Kanta-Häme, Uusimaa ja Varsinais-Suomi Tammela, Somero ja Karkkila 22 1956 &&&&&&&&&&051100.&&&&0051 100 [16]
Linnansaaren kp.png Linnansaaren kansallispuisto Etelä-Savo ja Pohjois-Savo Rantasalmi, Savonlinna ja Varkaus 96 1956 &&&&&&&&&&035500.&&&&0035 500 [17]
Nuuksion kp.png Nuuksion kansallispuisto Uusimaa Espoo, Kirkkonummi ja Vihti 53 1994 &&&&&&&&&0343700.&&&&00343 700 [18]
Oulangan kp.png Oulangan kansallispuisto Pohjois-Pohjanmaa ja Lappi Kuusamo ja Salla 290 1956 &&&&&&&&&0199500.&&&&00199 500 [19]
Pallas-Yllästunturin kp.png Pallas-Yllästunturin kansallispuisto Lappi Enontekiö, Kittilä, Kolari ja Muonio 1 020 1938 &&&&&&&&&0549200.&&&&00549 200 [20]
Patvinsuon kp.png Patvinsuon kansallispuisto Pohjois-Karjala Lieksa ja Ilomantsi 105 1982 &&&&&&&&&&015800.&&&&0015 800 [21]
Perämeren kp.png Perämeren kansallispuisto Lappi Kemi ja Tornio 157 1991 &&&&&&&&&&&05800.&&&&005 800 [22]
Petkeljärven kp.png Petkeljärven kansallispuisto Pohjois-Karjala Ilomantsi 6 1956 &&&&&&&&&&020800.&&&&0020 800 [23]
Puurijärven-Isosuon kp.png Puurijärven ja Isosuon kansallispuisto Pirkanmaa ja Satakunta Huittinen, Kokemäki ja Sastamala 27 1993 &&&&&&&&&&&09000.&&&&009 000 [24]
Pyhä-Häkin kp.png Pyhä-Häkin kansallispuisto Keski-Suomi Saarijärvi 13 1956 &&&&&&&&&&021700.&&&&0021 700 [25]
Pyhä-Luoston kp.png Pyhä-Luoston kansallispuisto Lappi Sodankylä, Pelkosenniemi ja Kemijärvi 142 1938 &&&&&&&&&0174400.&&&&00174 400 [26]
Päijänteen kp.png Päijänteen kansallispuisto Päijät-Häme Padasjoki, Asikkala ja Sysmä 14 1993 &&&&&&&&&&016600.&&&&0016 600 [27]
Repoveden kp.png Repoveden kansallispuisto Kymenlaakso ja Etelä-Savo Kouvola ja Mäntyharju 15 2003 &&&&&&&&&0134300.&&&&00134 300 [28]
Riisitunturin kp.png Riisitunturin kansallispuisto Lappi Posio 77 1982 &&&&&&&&&&041100.&&&&0041 100 [29]
Rokuan kp.png Rokuan kansallispuisto Pohjois-Pohjanmaa Vaala ja Utajärvi 9 1956 &&&&&&&&&&014800.&&&&0014 800 [30]
Saaristomeren kp.png Saaristomeren kansallispuisto Varsinais-Suomi Parainen ja Kemiönsaari 500 1982 &&&&&&&&&&083900.&&&&0083 900 [31]
Salamajärven kp.png Salamajärven kansallispuisto Keski-Pohjanmaa ja Keski-Suomi Perho, Kivijärvi ja Kinnula 62 1982 &&&&&&&&&&019400.&&&&0019 400 [32]
Seitsemisen kp.png Seitsemisen kansallispuisto Pirkanmaa Ylöjärvi ja Ikaalinen 45,5 1982 &&&&&&&&&&042500.&&&&0042 500 [33]
Selkämeren kp.png Selkämeren kansallispuisto Satakunta ja Varsinais-Suomi Eurajoki, Kustavi, Merikarvia, Pori, Pyhäranta, Rauma ja Uusikaupunki 913 2011 &&&&&&&&&&090100.&&&&0090 100 [34]
Sipoonkorven kp.png Sipoonkorven kansallispuisto Uusimaa Helsinki, Vantaa ja Sipoo 23 2011 &&&&&&&&&&098700.&&&&0098 700 [35]
Syötteen kp.png Syötteen kansallispuisto Pohjois-Pohjanmaa ja Lappi Pudasjärvi, Posio ja Taivalkoski 299 2000 &&&&&&&&&&068900.&&&&0068 900 [36]
Tammisaaren saariston kp.png Tammisaaren saariston kansallispuisto Uusimaa Raasepori 52 1989 &&&&&&&&&&053200.&&&&0053 200 [37]
Teijon kp.png Teijon kansallispuisto Varsinais-Suomi Salo 33,85 2015 &&&&&&&&&0105700.&&&&00105 700 [38]
Tiilikkajärven kp.png Tiilikkajärven kansallispuisto Pohjois-Savo ja Kainuu Rautavaara ja Sotkamo 34 1982 &&&&&&&&&&015800.&&&&0015 800 [39]
Torronsuon kp.png Torronsuon kansallispuisto Kanta-Häme Tammela 30 1990 &&&&&&&&&&029200.&&&&0029 200 [40]
Urho Kekkosen kp.png Urho Kekkosen kansallispuisto Lappi Inari, Sodankylä ja Savukoski 2 550 1983 &&&&&&&&&0340500.&&&&00340 500 [41]
Valkmusan kp.png Valkmusan kansallispuisto Kymenlaakso Pyhtää ja Kotka 19,5 1996 &&&&&&&&&&017400.&&&&0017 400 [42]
Kansallispuistoista uusin on vuonna 2017 perustettu Hossa.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Luonnonsuojelulaki, 11 ja 22 pykälät Finlex. Viitattu 9.7.2015.
  2. Käyntimäärät kansallispuistoittain 2018 Metsähallitus. Viitattu 29.3.2018.
  3. Laki Etelä-Konneveden kansallispuistosta 661/2014 finlex.fi. 8.8.2014. Helsinki: Oikeusministeriö. Viitattu 16.2.2015. (suomeksi) (ruotsiksi)
  4. Helvetinjärven kansallispuisto Metsähallitus. Viitattu 23.6.2015. (suomeksi)
  5. Hiidenportin kansallispuisto Metsähallitus. Viitattu 20.3.2019. (suomeksi)
  6. Hossan kansallispuisto Metsähallitus. Viitattu 20.3.2019. (suomeksi)
  7. Isojärven kansallispuisto Metsähallitus. Viitattu 23.6.2015. (suomeksi)
  8. Itäisen Suomenlanden kansallispuisto Metsähallitus. Viitattu 23.6.2015. (suomeksi)
  9. Kauhaneva-Pohjakankaan kansallispuisto Metsähallitus. Viitattu 23.6.2015. (suomeksi)
  10. Kolin kansallispuisto Metsähallitus. Viitattu 23.6.2015. (suomeksi)
  11. Koloveden kansallispuisto Metsähallitus. Viitattu 23.6.2015. (suomeksi)
  12. Kurjenrahkan kansallispuisto Metsähallitus. Viitattu 23.6.2015. (suomeksi)
  13. Lauhanvuoren kansallispuisto Metsähallitus. Viitattu 23.6.2015. (suomeksi)
  14. Leivonmäen kansallispuisto Metsähallitus. Viitattu 23.6.2015. (suomeksi)
  15. Lemmenjoen kansallispuisto Metsähallitus. Viitattu 23.6.2015. (suomeksi)
  16. Liesjärven kansallispuisto Metsähallitus. Viitattu 23.6.2015. (suomeksi)
  17. Linnansaaren kansallispuisto Metsähallitus. Viitattu 23.6.2015. (suomeksi)
  18. Nuuksion kansallispuisto Metsähallitus. Viitattu 23.6.2015. (suomeksi)
  19. Oulangan kansallispuisto Metsähallitus. Viitattu 20.3.2019. (suomeksi)
  20. Pallas-Yllästunturin kansallispuisto Metsähallitus. Viitattu 23.6.2015. (suomeksi)
  21. Patvinsuon kansallispuisto Metsähallitus. Viitattu 23.6.2015. (suomeksi)
  22. Perämeren kansallispuisto Metsähallitus. Viitattu 20.3.2019. (suomeksi)
  23. Petkeljärven kansallispuisto Metsähallitus. Viitattu 23.6.2015. (suomeksi)
  24. Puurijärven ja Isosuon kansallispuisto Metsähallitus. Viitattu 23.6.2015. (suomeksi)
  25. Pyhä-Häkin kansallispuisto Metsähallitus. Viitattu 23.6.2015. (suomeksi)
  26. Pyhä-Luoston kansallispuisto Metsähallitus. Viitattu 23.6.2015. (suomeksi)
  27. Päijänteen kansallispuisto Metsähallitus. Viitattu 23.6.2015. (suomeksi)
  28. Repoveden kansallispuisto Metsähallitus. Viitattu 23.6.2015. (suomeksi)
  29. Riisitunturin kansallispuisto Metsähallitus. Viitattu 20.3.2019. (suomeksi)
  30. Rokuan kansallispuisto Metsähallitus. Viitattu 20.3.2019. (suomeksi)
  31. Saaristomeren kansallispuisto Metsähallitus. Viitattu 23.6.2015. (suomeksi)
  32. Salamajärven kansallispuisto Metsähallitus. Viitattu 23.6.2015. (suomeksi)
  33. Seitsemisen kansallispuisto Metsähallitus. Viitattu 23.6.2015. (suomeksi)
  34. Selkämeren kansallispuisto Metsähallitus. Viitattu 23.6.2015. (suomeksi)
  35. Sipoonkorven kansallispuisto Metsähallitus. Viitattu 23.6.2015. (suomeksi)
  36. Syötteen kansallispuisto Metsähallitus. Viitattu 20.3.2019. (suomeksi)
  37. Tammisaaren saariston kansallispuisto Metsähallitus. Viitattu 23.6.2015. (suomeksi)
  38. Laki Teijon kansallispuistosta 1260/2014 finlex.fi. 19.12.2014. Helsinki: Oikeusministeriö. Viitattu 16.2.2015. (suomeksi) (ruotsiksi)
  39. Tiilikkajärven kansallispuisto Metsähallitus. Viitattu 23.6.2015. (suomeksi)
  40. Torronsuon kansallispuisto Metsähallitus. Viitattu 23.6.2015. (suomeksi)
  41. Urho Kekkosen kansallispuisto Metsähallitus. Viitattu 23.6.2015. (suomeksi)
  42. Valkmusan kansallispuisto Metsähallitus. Viitattu 23.6.2015. (suomeksi)

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]