Luettelo Suomen kansallispuistoista

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Finland locator map.svg

Pinta-alaltaan Suomen suurin kansallispuisto on vuonna 1956 perustettu 2860 neliökilometrin laajuinen Lemmenjoki.
Pienin on vuonna 1956 perustettu 6 neliökilometrin Petkeljärvi.
Kansallispuistoista uusin on vuonna 2015 perustettu Teijo.

Tämä artikkeli on luettelo Suomen kansallispuistoista. Suomen luonnonsuojelulaki määrittää kansallispuiston yhdeksi tyypiksi Suomen luonnonsuojelualueista. Lain mukaan kansallispuisto voidaan perustaa vain valtion omistamalle alueelle, mutta puistoon liittyvä, muun julkisoikeudellisen yhteisön kuin valtion omistama alue voidaan yhteisön suostumuksella liittää kansallispuistoon. Kansallispuiston pinta-alan on oltava vähintään 1 000 hehtaaria. Alueella on oltava merkitystä yleisenä luonnonnähtävyytenä tai muutoin luonnontuntemuksen lisäämisen tai yleisen luonnonharrastuksen kannalta.[1]

Suomessa on 39 kansallispuistoa.

Kansallispuisto Maakunta Kunta Pinta-ala (km²) Perustettu Käyntimäärä 2016[2] Lähde
Etelä-Konneveden kansallispuisto Pohjois-Savo ja Keski-Suomi Rautalampi ja Konnevesi 15,44 2014 21600 [3]
Helvetinjärven kansallispuisto Pirkanmaa Ruovesi 49,5 1982 22400 [4]
Hiidenportin kansallispuisto Kainuu Sotkamo 45 1982 9700 [5]
Isojärven kansallispuisto Keski-Suomi Kuhmoinen 19 1982 16000 [6]
Itäisen Suomenlahden kansallispuisto Kymenlaakso Pyhtää, Kotka, Hamina ja Virolahti 7 1982 15100 [7]
Kauhanevan–Pohjankankaan kansallispuisto Etelä-Pohjanmaa ja Satakunta Kauhajoki ja Karvia 62 1982 7900 [8]
Kolin kansallispuisto Pohjois-Karjala Joensuu, Kontiolahti ja Lieksa 30 1991 181100 [9]
Koloveden kansallispuisto Etelä-Savo Enonkoski, Heinävesi ja Savonlinna 23 1990 13800 [10]
Kurjenrahkan kansallispuisto Varsinais-Suomi Aura, Masku, Mynämäki, Nousiainen, Pöytyä, Rusko ja Turku 29 1998 65900 [11]
Lauhanvuoren kansallispuisto Etelä-Pohjanmaa Kauhajoki ja Isojoki 54 1982 11900 [12]
Leivonmäen kansallispuisto Keski-Suomi Joutsa 30 2003 16300 [13]
Lemmenjoen kansallispuisto Lappi Inari ja Kittilä 2 860 1956 14200 [14]
Liesjärven kansallispuisto Kanta-Häme, Uusimaa ja Varsinais-Suomi Tammela, Somero ja Karkkila 22 1956 45400 [15]
Linnansaaren kansallispuisto Etelä-Savo ja Pohjois-Savo Rantasalmi, Savonlinna ja Varkaus 96 1956 33100 [16]
Nuuksion kansallispuisto Uusimaa Espoo, Kirkkonummi ja Vihti 53 1994 339400 [17]
Oulangan kansallispuisto Pohjois-Pohjanmaa ja Lappi Kuusamo ja Salla 290 1956 200600 [18]
Pallas-Yllästunturin kansallispuisto Lappi Enontekiö, Kittilä, Kolari ja Muonio 1 020 1938 538800 [19]
Patvinsuon kansallispuisto Pohjois-Karjala Lieksa ja Ilomantsi 105 1982 13500 [20]
Perämeren kansallispuisto Lappi Kemi ja Tornio 157 1991 9600 [21]
Petkeljärven kansallispuisto Pohjois-Karjala Ilomantsi 6 1956 16200 [22]
Puurijärven ja Isosuon kansallispuisto Pirkanmaa ja Satakunta Huittinen, Kokemäki ja Sastamala 27 1993 8700 [23]
Pyhä-Häkin kansallispuisto Keski-Suomi Saarijärvi 13 1956 17300 [24]
Pyhä-Luoston kansallispuisto Lappi Sodankylä, Pelkosenniemi ja Kemijärvi 142 1938 153000 [25]
Päijänteen kansallispuisto Päijät-Häme Padasjoki, Asikkala ja Sysmä 14 1993 15500 [26]
Repoveden kansallispuisto Kymenlaakso ja Etelä-Savo Kouvola ja Mäntyharju 15 2003 148500 [27]
Riisitunturin kansallispuisto Lappi Posio 77 1982 30500 [28]
Rokuan kansallispuisto Pohjois-Pohjanmaa Vaala ja Utajärvi 9 1956 23200 [29]
Saaristomeren kansallispuisto Varsinais-Suomi Parainen ja Kemiönsaari 500 1982 84500 [30]
Salamajärven kansallispuisto Keski-Pohjanmaa ja Keski-Suomi Perho, Kivijärvi ja Kinnula 62 1982 15700 [31]
Seitsemisen kansallispuisto Pirkanmaa Ylöjärvi ja Ikaalinen 45,5 1982 42200 [32]
Selkämeren kansallispuisto Satakunta ja Varsinais-Suomi 913 2011 74300 [33]
Sipoonkorven kansallispuisto Uusimaa Helsinki, Vantaa ja Sipoo 23 2011 82300 [34]
Syötteen kansallispuisto Pohjois-Pohjanmaa ja Lappi Pudasjärvi, Posio ja Taivalkoski 300 2000 39900 [35]
Tammisaaren saariston kansallispuisto Uusimaa Raasepori 52 1989 54200 [36]
Teijon kansallispuisto Varsinais-Suomi Salo 33,85 2015 84700 [37]
Tiilikkajärven kansallispuisto Pohjois-Savo ja Kainuu Rautavaara ja Sotkamo 34 1982 10200 [38]
Torronsuon kansallispuisto Kanta-Häme Tammela 30 1990 25700 [39]
Urho Kekkosen kansallispuisto Lappi Inari, Sodankylä ja Savukoski 2 550 1983 295000 [40]
Valkmusan kansallispuisto Kymenlaakso Pyhtää ja Kotka 17 1996 13300 [41]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Luonnonsuojelulaki, 11 ja 22 pykälät Finlex. Viitattu 9.7.2015.
  2. Kansallispuistojen, valtion retkeilyalueiden ja muiden virkistyskäytöllisesti merkittävimpien Metsähallituksen hallinnoimien suojelualueiden ja retkeilykohteiden käyntimäärät vuonna 2016
  3. Laki Etelä-Konneveden kansallispuistosta 661/2014 finlex.fi. 8.8.2014. Helsinki: Oikeusministeriö. Viitattu 16.2.2015. (suomeksi) (ruotsiksi)
  4. Helvetinjärven kansallispuisto Metsähallitus. Viitattu 23.6.2015. (suomeksi)
  5. Hiidenportin kansallispuisto Metsähallitus. Viitattu 23.6.2015. (suomeksi)
  6. Isojärven kansallispuisto Metsähallitus. Viitattu 23.6.2015. (suomeksi)
  7. Itäisen Suomenlanden kansallispuisto Metsähallitus. Viitattu 23.6.2015. (suomeksi)
  8. Kauhaneva-Pohjakankaan kansallispuisto Metsähallitus. Viitattu 23.6.2015. (suomeksi)
  9. Kolin kansallispuisto Metsähallitus. Viitattu 23.6.2015. (suomeksi)
  10. Koloveden kansallispuisto Metsähallitus. Viitattu 23.6.2015. (suomeksi)
  11. Kurjenrahkan kansallispuisto Metsähallitus. Viitattu 23.6.2015. (suomeksi)
  12. Lauhanvuoren kansallispuisto Metsähallitus. Viitattu 23.6.2015. (suomeksi)
  13. Leivonmäen kansallispuisto Metsähallitus. Viitattu 23.6.2015. (suomeksi)
  14. Lemmenjoen kansallispuisto Metsähallitus. Viitattu 23.6.2015. (suomeksi)
  15. Liesjärven kansallispuisto Metsähallitus. Viitattu 23.6.2015. (suomeksi)
  16. Linnansaaren kansallispuisto Metsähallitus. Viitattu 23.6.2015. (suomeksi)
  17. Nuuksion kansallispuisto Metsähallitus. Viitattu 23.6.2015. (suomeksi)
  18. Oulangan kansallispuisto Metsähallitus. Viitattu 23.6.2015. (suomeksi)
  19. Pallas-Yllästunturin kansallispuisto Metsähallitus. Viitattu 23.6.2015. (suomeksi)
  20. Patvinsuon kansallispuisto Metsähallitus. Viitattu 23.6.2015. (suomeksi)
  21. Perämeren kansallispuisto Metsähallitus. Viitattu 23.6.2015. (suomeksi)
  22. Petkeljärven kansallispuisto Metsähallitus. Viitattu 23.6.2015. (suomeksi)
  23. Puurijärven ja Isosuon kansallispuisto Metsähallitus. Viitattu 23.6.2015. (suomeksi)
  24. Pyhä-Häkin kansallispuisto Metsähallitus. Viitattu 23.6.2015. (suomeksi)
  25. Pyhä-Luoston kansallispuisto Metsähallitus. Viitattu 23.6.2015. (suomeksi)
  26. Päijänteen kansallispuisto Metsähallitus. Viitattu 23.6.2015. (suomeksi)
  27. Repoveden kansallispuisto Metsähallitus. Viitattu 23.6.2015. (suomeksi)
  28. Riisitunturin kansallispuisto Metsähallitus. Viitattu 23.6.2015. (suomeksi)
  29. Rokuan kansallispuisto Metsähallitus. Viitattu 23.6.2015. (suomeksi)
  30. Saaristomeren kansallispuisto Metsähallitus. Viitattu 23.6.2015. (suomeksi)
  31. Salamajärven kansallispuisto Metsähallitus. Viitattu 23.6.2015. (suomeksi)
  32. Seitsemisen kansallispuisto Metsähallitus. Viitattu 23.6.2015. (suomeksi)
  33. Selkämeren kansallispuisto Metsähallitus. Viitattu 23.6.2015. (suomeksi)
  34. Sipoonkorven kansallispuisto Metsähallitus. Viitattu 23.6.2015. (suomeksi)
  35. Syötteen kansallispuisto Metsähallitus. Viitattu 23.6.2015. (suomeksi)
  36. Tammisaaren saariston kansallispuisto Metsähallitus. Viitattu 23.6.2015. (suomeksi)
  37. Laki Teijon kansallispuistosta 1260/2014 finlex.fi. 19.12.2014. Helsinki: Oikeusministeriö. Viitattu 16.2.2015. (suomeksi) (ruotsiksi)
  38. Tiilikkajärven kansallispuisto Metsähallitus. Viitattu 23.6.2015. (suomeksi)
  39. Torronsuon kansallispuisto Metsähallitus. Viitattu 23.6.2015. (suomeksi)
  40. Urho Kekkosen kansallispuisto Metsähallitus. Viitattu 23.6.2015. (suomeksi)
  41. Valkmusan kansallispuisto Metsähallitus. Viitattu 23.6.2015. (suomeksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]