Pakasaivo

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Hakusana ”Lapin Helvetti” ohjaa tänne. Lapin helvetti on myös musiikkialbumi.
Pakasaivo
Pakasaivon jyrkkärantaista osaa.
Pakasaivon jyrkkärantaista osaa.
Valtiot  Suomi
Paikkakunta Muonio
Koordinaatit 67°36′47″N, 23°47′20″E
Vesistöalue ja valuma-alueen tietoja
Päävesistöalue Tornionjoen vesistö
Järvinumero 67.344.1.003View and modify data on Wikidata
Mittaustietoja
Pinnankorkeus 215,3 m tai 215 m[1]View and modify data on Wikidata
Rantaviiva 2,59 kmView and modify data on Wikidata
Pinta-ala 7,58 haView and modify data on Wikidata
Pakasaivo
Pakasaivon pitkää osaa.

Pakasaivo eli Lapin Helvetti on noin kilometrin pituinen rotkojärvi Muonion kunnassa noin 15 kilometriä Äkäslompolosta länteen. Järvi sijaitsee hyvin jyrkkäreunaisessa, kapeassa rotkolaaksossa, jonka reunat ovat järven pohjoispäässä jopa 50 metriä vedenpinnan yläpuolella. Järven pohjoispäässä jyrkkä rinne jatkuu veden alla. Eteläpäässä rannat ovat matalat ja loivapiirteiset. Järveä ympäröivä kallioperä on montsoniittia. Pakasaivon syvyydestä on aiemmin esitetty ristiriitaisia tietoja, mutta Geologian tutkimuskeskuksen tekemät kaikuluotaukset ja kairaukset ovat sittemmin osoittaneet järven veden syvyydeksi 60 metriä.[2] Järveen ei laske jokia, vaan sen vesi on peräisin pohjan lähteistä. Järveen laskee myös pieni puro rinteen reunalla olevien näköalapuuportaiden alta.

Pakasaivo on meromiktinen järvi, jossa ei tapahdu lainkaan pinta- ja pohjaveden vuoden kuluessa sekoittavaa kiertoliikettä. Järven vesi on normaalia järvivettä noin 12,5 metrin syvyyteen asti. Tämän jälkeen vesi muuttuu hyvin nopeasti hapettomaksi, ja sen rikkivetypitoisuus kasvaa huomattavaksi. Korkea rikkivetypitoisuus estää lahoamista, minkä vuoksi järveen vuosituhansien kuluessa uponneet veneet, puut yms. säilyvät maatumattomina ja muodostavat järven pohjan peittävän kerroksen.[3]

Pakasaivo on yksi Lapin saivojärvistä, joiden alla on uskottu olevan Saivo, saamelaisen uskomuksen vainajala, kuolleiden asuinpaikka. Saivossa asuvat vainajat olivat saivo-kansa. Saivo sijaitsi yleensä järven pohjassa olevan reiän toisella puolella. Pohjan alla, reiän toisella puolella oli toinen järvi, mutta ylösalaisin. Sen rannoilla asui ja eli saivo-kansa onnellista elämää, eläviin nähden päät alaspäin.

Pakasaivolla on metsähallituksen ylläpitämä taukopaikka, ja sinne pääsee helposti autolla.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Maanmittauslaitoksen paikannimirekisteri, Maanmittauslaitos (viitattu )View and modify data on Wikidata . Arvo on haettu Wikidatasta.
  2. Pakasaivo, geologinen nähtävyys ja haltioiden koti Peter Johansson, Geologian tutkimuskeskus. www.luontoon.fi. Viitattu 21.1.2013.
  3. Pakasaivo eli Lapin Helvetti www.yllas.fi. Viitattu 17.5.2010.