Laavu

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Kiinteä laavu
Kiinteä laavu Rivinnokan niemessä Haukiputaalla.

Laavu, joskus myös kovus, on ikivanha maastossa käytetty majoite. Laavu on yksinkertaisimmillaan viistosti pystytetty kangas tai muu sellainen kate, jota on käytetty erityisesti tulilla yöpymisessä. Laavun tarkoitus on ollut suojata yöpyjää sateelta sekä heijastaa nuotion lämpöä nukkujaa kohden.

Nykyään laavu on käytössä retkeilymajoitteena ja siinä on viiston katon lisäksi myös lattia ja seinät sekä usein myös etuseinänä pimennys- tai hyttysverho.

Kiinteä puinen laavu[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Puurakenteiset kiinteästi asennetut laavut ovat yleensä polkujen, retkeilyreittien tai luontopolkujen varrella. Puurakenteisten laavujen eteen rakennettu nuotiopaikka on ruoanlaittoa ja laavulla olijoiden lämmittämistä varten.

Kankainen laavu[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kankainen laavu eli loue on kevyt ja pieneen tilaan menevä majoite. Se on yleensä tehty sisäpuolelta aluminoidusta nailonista. Pelkkä kangas naruineen, louevaate ilman etuseinää painaa noin kilon ja majoittaa neljä ihmistä mukavasti. Louteen voi pystyttää puiden, metsästä otettujen keppien tai vaellussauvojen varaan. Loue ei suojaa hyttysiltä, mutta pitää metsäisessä maastossa sateen ja tuulen poissa. Avotunturissa loue ei yleenstä tarjoa riittävää suojaa voimakkaalta tuulelta.

Louteeseen voi myös hankkia telttakepit ja kaupan on malleja, joissa on suljettava etuseinä tai hyttysverkko. Tällöin painokin nousee.

Havulaavu[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Laavun voi rakentaa kiinnittämällä kahden puun väliin poikkipuun, rakentamalla sen varaan katon riu’uista ja päällystämällä tämän havuilla. Vanhemmassa eräkirjallisuudessa on paljon kuvauksia havulaavun rakentamisesta, mutta nykyään havulaavu edellyttää metsänomistajan lupaa puunottoon ja käytännössä sitä on pidettävä vain hätämajoitteena. Havuja voidaan käyttää myös makuualueen pehmusteina.

Tulenteko[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Laavu eroaa teltasta olemalla ainakin yhdeltä sivulta avoin ja perinteisesti laavun käyttöön on kuulunut nuotio laavun edustalla. Erityisesti yöpymiseen on käytetty rakovalkeaa, joka palaa pitkään vaatimatta ylläpitoa ja lämmittää koko yön. Mikäli aikomuksena on tehdä tulet laavun edustalle, kannattaa laavu pystyttää siten, että sen selkä ei ole suoraan tuuleen vaan noin 45 asteen kulmassa, jolloin tuuli tulee takasivustalta eikä pyöräytä savua laavun sisälle yhtä paljoa kuin jos se tulisi suoraan takaa.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Laavu.