Luontopolku

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Pöröpeikon polku -niminen luontopolku Parikkalassa.
Nyrölän luontopolku Jyväskylässä.

Luontopolku on opetus- ja virkistyskäyttöön tarkoitettu polku tai reitti, jonka varrella on vieressä sijaitsevan luonnon ominaisuuksia selittäviä opastekylttejä.[1] Yleensä se on nimensä mukaisesti itsenäinen polku vaikka voikin liittyä myös laajempaan retkeily- tai ulkoilureittikokonaisuuteenlähde?.

Vedenalaiset luontopolut

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suomen ensimmäinen vedenalainen luontopolku avattiin toukokuussa 1999 Reposaaressa. Tämä Suomen lyhin luontopolku – 130 metriä sukelluslaitteilla – esitteli Selkämeren luontoa kuvin ja sanoin pohjassa 2–6 metrin syvyydessä kulkevaa narulla merkittyä reittiä pitkin. Polun laati ja toteutti K. Karwin yhdessä paikallisten yhteisöjen ja yritysten tuella.lähde?

Myös Saaristomeren kansallispuistossa on vedenalainen luontopolku, joka avattiin kesäkuussa 2006. Betonilaattoihin kiinnitetyt opastaulut ovat pohjalla 0,5–5 metrin syvyydessä, ja useimmat niistä näkyvät sukelluslasien avulla vedenpinnalta. Noin 200 metrin pituisella luontopolulla kuljetaan seuraamalla tauluja yhdistävää köyttä uiden pinnalla snorkkelin avulla tai sukeltamalla.[2]

  1. Klaus-Jürgen Evert: Encyclopedic Dictionary of Landscape and Urban Planning, s. 618. Springer Science & Business Media, 2010. ISBN 9783540764557. (englanniksi)
  2. Saaristomeren vedenalaiset maisemat Luontoon.fi. 5.5.2015. Metsähallitus. Viitattu 23.1.2010.

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Tämä harrastuksiin tai vapaa-aikaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.