Laavukangas

Wikipediasta
(Ohjattu sivulta Erätoveri)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Yksinkertainen laavukangas viritettynä kangasteltan suojaksi.

Laavukangas eli telttakangas, erätoveri tai tarppi (engl. tarp < tarpaulin, "pressu") on kiinnitysnauhoilla tai -lenkeillä varustettu vedenpitävä kangas, jota käytetään retkeilyssä pääasiassa majoitteena.

Laavukankaasta voidaan käyttäjän tarpeen mukaan rakentaa loue, päädytön teltta, laavu, ruokailukatos tai muu suoja. Kangasta voidaan myös käyttää vesistöjen ylitykseen rakentamalla risuista tai rinkoista täyte, joka kääritään kankaaseen ja jota käytetään lauttana.

Modernit laavukankaat ovat kevyempiä ja toisinaan kookkaampia kuin perinteiset puuvillakankaiset ja ne ovat yleistymässä kevytretkeilyn myötä, tarjoten 2-3 hengelle alle kilon painoisen majoitteen teltan sijaan. Laavukankaan yleisin koko on perinteisesti ollut 3 x 3 metriä. Kangaspakka on yleensä puolentoista metrin levyinen, ja siksi tämä koko on kätevä ja verrattain halpa valmistaa. Modernit laavukankaat ovat keinokuitukankaisia, ja niissä on eroja ainakin painossa ja vedenpitävyydessä. Laavukankaita valmistetaan ainakin nailonista ja polyesterista

Laavukangas eroaa kevytpeitteistä ja muista pressuista siinä, että sen pintaan on ommeltu kiinnikkeitä muuallekin kuin vain reunoihin. Kiinnikkeiden avulla laavukangas voidaan ripustaa ja pingottaa kattamaan suurempi tilavuus kuin vain reunoista kiinnittämällä.

Laavukankaasta saadaan loude kiinnittämällä kaksi vierekkäistä sivua maahan ja nostamalla vastakkainen kulma ylös esim. puun varaan. Kankaan pinnassa olevien lenkkien avulla louteen sivuja voi nostaa ulospäin. Louteen voi myös ripustaa narun varaan ja rakentaa korkeaksi tai matalaksi, sään mukaan. Yöpymissuojana laavukangas tarjoaa suojan sateelta ja osittain tuulelta, mutta ei hyttysiltä.

Kahden puun väliin pingotetun köyden varassa laavukankaasta tulee molemmista päistä avoin teltta tai sadekatos. Yleensä katos säädetään sään mukaan tarjoamaan tuulen ja sateen suojaa. Koska laavukankaalla ei ole varsinaista määrämuotoa, se on mukautuva ja valmiiksi ommeltua louetta tai laavukangasta monikäyttöisempi. Sadekatoksena laavukangas on usein käytössä retkueilla, joilla on myös teltat yöpymistä varten, etenkin melontaretkeilyssä, jossa varusteiden paino ei ole rajoittava tekijä.

Vesistöjen ylitykseen soveltuva lautta voidaan rakentaa laavukankaasta ja rinkoista tai risuista. Risuista sidotaan suuri rengas ja se nostetaan laavukankaan päälle, jonka liepeet nostetaan renkaan ylitse ja sidotaan kankaan keskellä oleviin kiinnikkeisiin. Tällaisella lautalla muutama retkeilijä varusteineen voi ylittää pienen, suojaisen vesistön. Rinkkalautta kootaan taas käärimällä rinkat laavukankaaseen, monesti jäykistäen rakennetta muutamalla tukipuulla. Rinkkalautta on usein kapeampi ja siten kiikkerämpi kuin donitsi. Donitsin reunalla voi istua, mutta rinkkalautan päällä on turvallisempi maata tai uida sen vierellä.

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Tämä harrastuksiin tai vapaa-aikaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.