Loue

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli käsittelee retkeilymajoitetta. Loue on myös kylä Tervolassa
Havainnekuva louteesta.

Loue eli loude on retkeilymajoite, kankainen viistokatos. Loue on kevyt ja nopeasti pystytettävissä virittämällä louevaate puun tai seipään varaan vaellus- ja retkeilymatkojen taukoja tai yöpymistä varten. Loue antaa oikein käytettynä hyvän suojan tuulta ja sadetta vastaan.

Rakenne[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Louevaatteen liepeet kiinnitetään maahan ja louteen pitää pystyssä pitkä puinen salko louteen sisällä. Louetta varten ei tarvitse kantaa mukana kuin varsinainen louevaate. Liepeen kiinnittämiseen käyvät esimerkiksi kivet ja saloksi taas metsästä löytyvät nuoret, taipuisat puut, kunhan muistaa jokamiehenoikeudet eli että eläviä puita ei saa karsia. Louteen pystyttämiseen käytetään joskus myös pitkiä naruja. Loue eroaa samantyyppisestä majoitteesta laavusta ollen pienempi, kankainen, yleensä yhdelle tai kahdelle hengelle sopiva, useimmiten yhden tukipisteen varaan pystytetty rakennelma.

Käyttö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Louetta on pidetty perinteisessä eräretkeilyssä yhtenä parhaista majoitteista keveytensä vuoksi ja siksi, että siinä voidaan yöpyä tulilla esimerkiksi rakovalkean loisteessa kovillakin pakkasilla. Siinä voi myös tarkkailla ympäröivää luontoa paremmin kuin umpimajoitteessa. Louetta pystyttäessä kannattaa ottaa huomioon tuulen suunta. Nuotion ja rakovalkean kannalta hyvä on sivutuuli, jolloin savu ja kipinät eivät tule nukkujan silmille.

Muita kevytmajoitteita[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Onkijan teltta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Onkijan teltta etusuoja avattuna.

Keskieurooppalainen louteen kaltainen majoite on niin kutsuttu onkijan teltta, johon mahtuu majoittumaan yksi henkilö. Alun perin se on tarkoitettu vapaa-ajan kalastajan suojaksi tuulta vastaan. Louteeseen verrattuna erona ovat valmiit virityskaaret ja etuosan suojus, jonka voi tarvittaessa sulkea. Onkijan teltta on kuitenkin rakenteeltaan louteen kaltainen varsinkin etusuoja avattuna, samoin kuin kevyt kuljettaa ja helppo pystyttää.

Muita kevytmajoitteita[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Louteen kaltainen kevyt majoite on myös erätoveri. Myös jotkut teltat ovat kevyitä.