Polku

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Kapea polku yli niityn.
Pyörätuolikäyttöön rakennettu polku Sveitsissä.
Renkaiden luomat polut metsäautotiellä.

Polku on kahden paikan välillä oleva reitti maastossa.

Villieläinten käyttämä polku

Polun muodostuminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Maastossa polku muodostuu paljon käytettyyn kulku-uraan tai sellainen voidaan erikseen tehdä. Monet Suomen teistä on rakennettu vanhan polun päälle.

Monet eläimet muodostavat polkuja kulkiessaan asuinsijoiltaan vesien äärelle juomaan tai kylpemään. Urbaaneissa ympäristöissä polut muodostuvat usein koirien ulkoilutuksen yhteydessä tai oikopolkuina, kulkijoiden etsiessä kahden pisteen välistä lyhintä kulkukelpoista reittiä – valmiista tieurista ja istutuksistakin piittaamatta.

Rakennettuja polkuja löytyy luontopuistoista, joissa polku voi olla päällystetty laudoilla eli pitkospuilla joko kosteikon ylittämiseksi tai luonnon kulumisen estämiseksi. Polku on voitu myös kattaa vaikkapa hakkeella, jolloin siinä on lenkkeilijän kevyt juoksennella.

Niin sanotussa kärrypolussa ja joskus myös piennartiessä tai metsäautotiessä on kaksi renkaiden aiheuttamaa kulku-uraa rinnakkain. Kosteammissa paikoissa ne painuvat helposti kuraisille kuopille, joissa vesi voi seisoa pidempäänkin. Talvinen polku syntyy lumeen ja kovettuu käytön myötä polanteeksi, joka sulaa vasta myöhään keväällä.

Asutuilla alueilla sana polku esiintyy myös kadunnimissä. Perusosa polku esiintyy yleensä pienten, kapeiden katujen nimissä. Esimerkiksi Helsingin kaupungin alueella polku-päätteisiä kadunnimiä on 18,3% kaikista kaduista.[1]

Sanan polku muut merkitykset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Matematiikassa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Poluksi kutsutaan matematiikassa kahden tai useamman pisteen koordinaatistoon luomaa reittiä.

Tietotekniikassa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Polku tai hakupolku (engl. path) on tietotekniikassa käytetty termi, jolla viitataan jonkin tiedoston tarkkaan sijaintiin. Sijainti ilmoitetaan polkuna juurihakemistosta alihakemistoon, jossa tiedosto sijaitsee.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä liikenteeseen ja liikennevälineisiin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.