Pirkkalaiset

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Tampereen Hämeensilta ja sen pirkkalaisveistokset postimerkissä.

Pirkkalaiset eli pirkkamiehet tai pirkat (ruots. birkarlar) olivat keskiajalla Pohjanlahden pohjoispuolella, lähinnä Pohjois-Ruotsin jokilaaksoissa asunut ihmisryhmä, joka oli organisoitunut kaupankäyntiä ja Lapin verottamista varten. Heillä oli huomattava vaikutus keskiajan pohjoisessa Fennoskandiassa. Pirkkalaiset olivat osittain hämäläisten ja satakuntalaisten uudisasuttajien jälkeläisiä.

Yhden teorian mukaan nimi viittaa skandinaaviseen sanaan birk, joka tarkoittaa ”erivapautta”. Mahdollisesti kuningas Maunu Ladonlukko (Magnus Ladulås) oli 1200-luvun lopulla antanut pirkkalaisille erioikeuden pohjoisessa tapahtuvaan kaupankäyntiin ja verottamiseen. Nämä oikeudet säilyivät aina Kustaa Vaasan aikaan asti. Pirkkalan pitäjään pirkkalaisilla ei liene mitään erityistä yhteyttä, vaikka aikaisemmin historiantutkijat (muun muassa Jalmari Jaakkola) näin otaksuivat. Tästä syystä jotkut nykyajan historiantutkijat ovat ehdottaneet, että 1800-luvulla käyttöön tullut birkarl-sanan suomennos ”pirkkalainen” korvattaisiin sanalla ”pirkkamies”.

Eino Leinon ”Orjan poika” -runossa Pirkka puuhkalakki lähtee miehineen ”Lapin kylihin, Lapin lasta velkomahan”.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Horsma-aho, Olavi: Kveenit, kainulaiset ja pirkkalaiset. Hiidenkivi : suomalainen kulttuurilehti, 1995, 2. vsk, nro 3, s. 48. Helsinki: Painatuskeskus. ISSN 1236-794X.
  • Luukko, Armas: Pohjois-Pohjanmaan ja Lapin historia. 2, Pohjois-Pohjanmaan ja Lapin keskiaika sekä 1500-luku. Oulu: Pohjois-Pohjanmaan maakuntaliiton ja Lapin maakuntaliiton yhteinen historiatoimikunta, 1954.
  • Steckzén, Birger: Birkarlar och lappar : en studie i birkarleväsendets, lappbefolkningens och skinnhandelns historia. Stockholm: A & W, 1964. (ruotsiksi)
  • Wahlberg, Erik: Kainulaiset ja pirkkalaiset. Tornionlaakson kotiseututoimikunta, 1991, s. 47-62. Tornio:

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä historiaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.