Lampi

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli käsittelee vesimuodostumaa. Sanan muita merkityksiä on täsmennyssivulla.
Lampi Claude Monet’n maalauksessa, 1916–1919.
Puolangan Kalliolampea syksyllä 2008. Lammen pinta-ala on runsaat 10 ha.
Kotalampi Jyväskylän Keltinmäessä. Lammen pinta-ala on runsaat 2 ha.
Lampi Puolassa.
Lampi West Yellowstonessa Montanassa.

Lampi on järveä pienempi makean veden allas.

Lampi vesistönä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lammen kokorajaa on vaikea tarkasti määritellä, erityisesti suhteessa pikkujärveen. Lampea pienempiä ovat kuitenkin lammikko ja lätäkkö, joille on tyypillistä, että niissä on vettä vain osan vuotta. Lammet ovat niin matalia, että niissä ei esiinny lämpötilan kerrostuneisuutta toisin kuin järvissä, vaan koko vesimassa sekoittuu tuulen takia. Pohjoisessa ne saattavat jäätyä pohjaa myöten, josta seuraa talvinen happikato.

Erään määritelmän mukaan vesialue on lampi jos läpimitta on alle 200 m.[1]

Lampi paikannimissä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Paikannimien perusosina lampi ja järvi esiintyvät vaihtelevasti. Joskus samoillakin paikkakunnilla voi olla pinta-alaltaan suurempia nimessään perusosan lampi sisältäviä vesimuodostumia kuin pienimmät nimessään perusosan järvi sisältävät vesimuodostumat. Kunnan nimen loppuosana lampi on paljon harvinaisempi kuin järvi.

Lammen ekologiaa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kalattomissa lammissa perustuotanto keskittyy pohjan lähellä elävään levämattoon ja sen mikrobimassoihin. Ajoittain sekoittuminen riuhtaisee levämassaa pintaan. Eläinplankton syö tätä, ja hyönteiset, muun muassa sääskentoukat ja kovakuoriaiset, toimivat petoina. Lammessa voi elää myös kaloja, esimerkiksi ruutanoita. Lampien veden vihreä väri keväisin johtuu leväkasvustoista. Levien rehevöityminen johtaa lammen samentumiseen ja veden laadun huonenemiseen. Tämä aiheuttaa epätasapainoisuutta lampiekosysteemissä, mikä on haitaksi lammen kaloille.[2]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Facta 2001 osa 7 s. 327
  2. Lammen vihreä vesi: syyt ja korjaavat toimet Zoo experte. Viitattu 25.3.2024.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]