Pakkanen

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Tämä artikkeli käsittelee säätilaa. Täsmennyssivu Pakkanen kertoo muista merkityksistä.
Suomen eteläosassa viittätoista pakkasastetta pidetään kireän pakkasen rajana.

Pakkanen tarkoittaa sitä, että lämpötila laskee celsius-asteikolla alle nollan, jolloin vesi alkaa jäätyä. Talvella, kun ei ole pakkasta, sanotaan olevan suojaa tai suojasäätä. Ilmatieteen laitos ennustaa kireää pakkasta eri lämpötilarajoilla maan eri osiin: eteläosassa riittää −15 °C, keskiosissa −20 °C ja maan pohjoisosassa vasta alle −25 °C:n lämpötilat ovat kireää pakkasta.

Kovaa pakkasta voidaan kutsua tulipalopakkaseksi. Nimitys tulee ilmeisesti siitä, että kylmällä säällä lämmitetään tavallista enemmän, mikä kasvattaa tulipalojen todennäköisyyttä[1]. Sana tulipalopakkanen ilmaisee saman asian kahdesti, sillä jo sanan loppuosa "pakkanen" on johdettu palamista merkitsevästä sanasta rinnastaen kylmyyden ja tulen.

Sana paukkupakkanen juontaa juurensa siitä, kun kovilla pakkasilla lämpölaajenemisen johdosta talojen rakenteisiin kasaantunut jännite purkautuu kovana paukahduksena.

Hallaa on kasvukauden aikana silloin, kun maanpinnan lähellä lämpötila laskee pakkasen puolelle. Jos tavanomaisella sääaseman lämpötilanmittauskorkeudella eli kahdessa metrissä on myös pakkasta, puhutaan yöpakkasista.

Yöpakkaset poliittisena terminä taas viittaavat aikaan 1950-luvulla, jolloin Suomen ja Neuvostoliiton välit olivat kireät.

Talvesta 2011-2012 alkaen Ilmatieteen laitos on alkanut varoittaa kireästä pakkasesta riskiryhmiä joihin kuuluvat pikkulapset sekä vanhukset että pitkäaikaissairaat erillisellä kolmiportaisella pakkasvaroituksella. Se on maan eteläosissa kireä pakkanen -20...-25, erittäin kireä pakkanen -25...-30, sekä äärimmäisen kireä pakkanen jolloin pakkasta tulee olla vähintään 30 astetta. Maan keskiosissa vastaavat rajat ovat kireä -25...-30, erittäin kireä -30...-35, sekä äärimmäisen kireä jolloin pakkasta tulee olla vähintään 35 astetta. Maan pohjoisosissa vastaavat rajat ovat kireä -30...-35 erittäin kireä -35...-40, sekä äärimmäisen kireä jolloin pakkasta tulee olla vähintään -40 astetta. Pohjoisessa kaamoksen takia päivän kylmin lukema voi osua vaikkapa keskelle päivää. Sen sijaan etelä- ja keskiosissa maata yöksi saapuva matalapaine voi lauhduttaa yön päivää lämpimämmäksi [2].

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä maantieteeseen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.