Keltavästäräkki

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Keltavästäräkki
Motacilla flava Oulu 20140623 01.JPG
Uhanalaisuusluokitus

Elinvoimainen [1]

Elinvoimainen

Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Eläinkunta Animalia
Pääjakso: Selkäjänteiset Chordata
Luokka: Linnut Aves
Lahko: Varpuslinnut Passeriformes
Heimo: Västäräkit Motacillidae
Suku: Västäräkit Motacilla
Laji: flava
Kaksiosainen nimi

Motacilla flava
Linnaeus, 1758

Katso myös

 Wikispecies-logo.svg Keltavästäräkki Wikispeciesissä
 Commons-logo.svg Keltavästäräkki Commonsissa

Keltavästäräkki (Motacilla flava ) on västäräkkeihin (Motacillidae) kuuluva lintulaji.

Koko ja ulkonäkö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pituus 15–16 cm, paino 17–20 g. Koiras on kookkaampi.

Keltavästäräkki on jaettu ainakin 8 alalajiin, joista tässä kuvaillaan flava ja thunbergii alalajeja, jotka Etelä-Suomessa muodostavat pesivän kannan, ja sekoittuvat usein toisiinsa. Koiras on kesäpuvussa alapuolelta kirkkaan keltainen, selästä ruskehtava, pää on harmaa ja siinä valkoinen pitkä silmäkulmanjuova. Naaras on hailakamman värinen. Nuori lintu on vaalean ruskehtava, sillä on keltainen alaperä ja rinnan yläosassa tummia täpliä, jotka postjuvenaalisen sulkasadon aikana vaihtuvat ruskehtaviin höyheniin. Varottava sekoittamasta nuoreen sitruunavästäräkkiin. Kaikilla on pitkä pyrstö, jonka reunasulat ovat valkoiset. Käyttäytyminen ja lentotapa hyvin västäräkkimäinen.

Ääni on heleä ”wtsiy”, varoittaa västäräkin tapaan hysteerisellä sirkutuksella. Laulu on hyvin yksinkertaista muutamien kutsuäänen tapaisten aiheiden toistelua. Koiras istuu laulaessaan tavallisesti pensaan latvassa tai tolpan nokassa.

Vanhin suomalainen rengastettu keltavästäräkki on ollut 6 vuotta 1 kuukautta 23 päivää vanha. Vanhin eurooppalainen keltavästäräkki oli ruotsalainen, 8 vuotta 10 kuukautta vanha lintu.

Levinneisyys[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähes koko Eurooppa ja Aasia. Suomessa pesii koko maassa runsaat ½ miljoonaa paria. Läntisessä Euroopassa pesii yli 4 miljoonaa paria, joista 50 000 Britanniassa. Muuttolintu, joka talvehtii Afrikassa. Keväällä palaa toukokuussa, syksyllä lähtee elo–syyskuussa. Suomen pesimäkanta on viime aikoina pienentynyt.

Elinympäristö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Avomaiden lintu, joka on pesimäaikana yleinen rantaniityillä, laitumilla, avosoilla, täytemaa-alueilla, heinämailla ja paikoin pelloilla ja valtaojien varsilla.

Lisääntyminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pesä on maassa kasvillisuuden kätkössä. Muninta alkaa Etelä-Suomessa toukokuun puolimaissa. Naaras munii tavallisesti 6 munaa, ja pääasiassa naaras huolehtii n. 2 viikkoa kestävästä haudonnasta. Poikaset lähtevät maastoon vielä lentokyvyttöminä n. 12 vrk:n ikäisinä, ja emot huolehtivat niistä vielä pari viikkoa.

Ravinto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Keltavästäräkki on hyönteissyöjä, joka syö myös muita selkärangattomia.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. BirdLife International: Motacilla flava IUCN Red List of Threatened Species. Version 2013.2. 2013. International Union for Conservation of Nature, IUCN, Iucnredlist.org. Viitattu 18.3.2014. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]