Biojäte

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Biojätettä
Ohje paperisen biojätepussin tekemiseen esimerkiksi sanomalehdestä

Biojäte on eloperäistä jätettä. Biojätteelle on ominaista kosteus ja aineksen orgaanisuus, jotka mahdollistavat voimakkaan mikrobitoiminnan, jonka seurauksena biojäte hajoaa. Biohajoavuus on biojätteeseen lajiteltavien jätteiden edellytys. Biojätteeseen käyvät muun muassa suodatinpussit, teepussit, leivinpaperit, talouspaperit ja nenäliinat, hedelmien kuoret, hedelmät, vihannesten kuoret, vihannekset, ruoantähteet, pienet luut, kukat ja multa. Kuitenkaan esimerkiksi kissanhiekkaa (lukuun ottamatta puupohjaista), lemmikkien jätöksiä tai tupakantumppeja ei saa hävittää biojätteen mukana. Nesteet tulee kaataa viemäriin, ei biojätteeseen.

Biojätteen voi kompostoida omassa kompostissa. Useissa kunnissa biojätteille on oma keräyksensä; jäteastioiden väri on ruskea. Biojätteen voi laittaa keräykseen kaupoissa myytävissä biohajoavissa pusseissa, paperipusseissa tai itse sanomalehdestä tehdyissä pusseissa. Paikallisista oloista riippuu, mitä biojätteelle tehdään.

Biojätteen hyödyntäminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kompostoimalla biojätteestä saadaan multaa. Hapellisissa oloissa hajoaminen tapahtuu aerobisesti, ja ilmakehään vapautuu lähinnä hiilidioksidikaasua ja vesihöyryä. Näin vapautuvan hiilidioksidin ei lasketa lämmittävän ilmastoa, koska se on yhteyttämisen mukana aiemmin poistunut ilmakehästä.

Hapettomissa oloissa, esimerkiksi liiassa vedessä, hajoaminen tapahtuu mätänemällä, anaerobisesti, ja vapautuu metaania. Bioreaktorissa tämä onkin tavoitteena: metaani voidaan kerätä talteen ja käyttää polttoaineena. Toinen mahdollinen tapa tuottaa jätteestä palavia kaasuja on kaasutus. Biojätettä voidaan myös polttaa sellaisenaan jätteenpolttolaitoksessa.

Jos biojäte joutuu käsittelemättömänä kaatopaikalle, metaani vapautuu ilmakehään. Metaani on voimakas kasvihuonekaasu ja osasyynä ilmastonmuutokseen.


Tämä biologiaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.