Kettu

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Tämä artikkeli kertoo kaikista kettulajeista. Katso myös artikkeli Punakettu, jossa kerrotaan levinneimmästä lajista.
Kettu
Punakettu (Vulpes vulpes)
Punakettu (Vulpes vulpes)
Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Eläinkunta Animalia
Pääjakso: Selkäjänteiset Chordata
Alajakso: Selkärankaiset Vertebrata
Luokka: Nisäkkäät Mammalia
Alaluokka: Theria
Osaluokka: Istukkanisäkkäät Eutheria
Lahko: Petoeläimet Carnivora
Alalahko: Caniformia
Heimo: Koiraeläimet Canidae
Katso myös
 Commons-logo.svg Kettu Commonsissa

Nimi-testi OK

Ketut ovat pieniä tai keskisuuria, lähes kaikkiruokaisia nisäkkäitä. Ne kuuluvat seitsemään sukuun Koiraeläimet-heimossa. Ketut ovat hieman keskikokoista koiraa pienempiä. Kettulajeja, joita on kutsuttu tai kutsutaan ketuiksi on 25, mutta niistä vain kaksitoista kuuluvat varsinaiseen ketut-heimoon.[1] Ne ovat nykyisin maailman levinneimpiä maalla eläviä eläimiä: niiden levinneisyysalue käsittää lähes koko maailman Etelämannerta lukuunottamatta. Levinnein ja yleisin kettulaji on ylivoimaisesti 47-alalajinen punakettu, joka on ollut aikaisemmin arvokas turkiseläin.[2]

Ulkonäkö ja koko[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Punakettu lepäämässä lumella
Ketun luuranko

Ketut ovat yleensä pienempiä, kuin muut Koiraeläimet, kuten sudet, koirat ja sakaalit. Esimerkiksi suurin laji eli punakettu painaa keskimäärin 4.1-8.7kg[3] ja pienin laji eli Aavikkokettu vain 0.7-1.6kg[4]. Suomessa ketun keskipaino on hieman yli viisi kiloa.[5][6] Ketuille tyypillisiä piirteitä ovat kolmiomaiset kasvot, suipot teräväkärkiset korvat ja tuuhea häntä. Kettu on varvasastuja eli sen kävellessä vain varpaat osuvat maahan. Koiran sukuisista poiketen, ketuilla on osittain sisäänvedettävät kynnet.[7] Ketun kuonosta lähtevät n.100-110mm pitkät mustat viikset, pään muu karvoitus on huomattavasti lyhyempää.[2] Muut kettujen ominaisuudet vaihtelevat suuresti elinympäristön mukaan.

Turkki[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kettulajien turkin pituus, väri ja tiheys eroavat toisistaan. Kettujen alaturkin värisävy vaihtelee helmenvalkoisesta mustavalkoiseen ja täplikkääseen. Aavikkoketuilla (ja muilla aavikolla elämään sopeutuneilla kettulajeilla kuten Vulpes macrotiksella) on suuret korvat ja lyhyt turkki, jotta keho pysyisi viileänä.[2][7] Toisaalta naalilla on pienet korvat ja paksu, eristävä turkki, jotta keho pysyisi lämpimänä.[8] Punaketuilla on sen sijaan tyypillisesti punaruskea turkki ja valkopäinen häntä.[9] Kettujen turkin koostumus vaihtelee vuodenajan mukaan. Kylminä kuukausina ketuilla on tuuheampi turkki kuin lämpiminä kuukausina. Päästäkseen eroon talviturkista, ketulla on karvanlähtöaika kerran vuodessa huhtikuun tienoilla. Karvanlähtö alkaa jaloista ylöspäin.[7] Turkin väri voi muuttua kettuyksilön ikääntyessä.[2]

Levinneisyys[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Punaketut[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Punakettuja esiintyy luontaisesti Euroopassa, Aasian pohjoisosissa, Pohjois-Amerikassa ja Saharan pohjoispuolisessa Afrikassa. 1800-luvulla kettu levitettiin ketunmetsästyksen takia myös Australiaan ja Uuteen-Seelantiin. Näillä uusilla elinalueilla se on muiden tuontieläinten tavoin aiheuttanut merkittäviä ongelmia alkuperäiselle luonnolle, mistä johtuen kettua pidetään yhtenä maailman sadasta haitallisimmasta vieraslajista[10]. Ketulla ei ole erityisiä vaatimuksia elinympäristönsä suhteen, vaan se tulee hyvin toimeen metsissä, pelloilla ja niityillä sekä kaupungeissa. Kaikkiruokaisuutensa ja sopeutuvaisuutensa vuoksi se on koiraeläimistä laajimmalle levinnyt.

Aavikkoketut[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aavikkokettu on levinnyt laajalle alueelle Pohjois-Afrikan ja Siinain niemimaan pohjoisosien hiekka-aavikoilla ja puoliaavikoilla. Sitä tavataan ympäri Saharaa ja Sahelin alueella 14. leveysasteelle saakka. [11]

Elintavat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ketut majoittuvat yleensä toisten eläinten, kuten mäyrien, kaivamiin tai luonnon muovaamiin onkaloihin. Tarvittaessa kettu voi kaivaa pesäkolon itsekin.[6] Pesää käyttää usea kettusukupolvi perätysten. Ketulla voi olla reviirillään useita pesiä, joista yhdessä kasvatetaan poikaset ja muita käytetään esimerkiksi ruuan varastoimiseen. Pesät ja niitä yhdistävät käytävät saattavat muodostaa monimutkaisen labyrintin. Ketunpesää ympäröi usein voimakas, pistävä haju.

Kettu on kaikkiruokainen. Ravinto koostuu lähinnä jyrsijöistä, mutta sille kelpaavat myös hyönteiset, kasvit ja raadot. Kettu jahtaa hiiriä, jäniksiä, kanalintuja ja kaloja. Kasveista se syö marjoja ja hedelmiä sekä viljaa. Kettu voi saalistaa myös metsäkauriin tai valkohäntäpeuran vasoja. Kaupungeissa se voi tonkia jätteitä. Ketun tyypillinen saalistustapa on vahtia jyrsijän kololla ja hyökätä salamannopeasti saaliin kimppuun sen tullessa ulos aukosta. Kettu metsästää pääasiassa hämärässä ja öisin.

Ketun luontaisia vihollisia ovat pääasiassa suurpedot, varsinkin susi ja ilves. Ne pyrkivät järjestelmällisesti tappamaan reviireiltään pienemmät pedot vähentääkseen näin kilpailua saaliseläimistä.[12] Esimerkiksi Keski-Suomessa on havaittu, että kun jollekin alueelle muodostuu uusi susireviiri, kettujen ja supikoirien määrä alueella kutistuu ja vastaavasti metsäkanalinnut alkavat runsastua.[12] Nuoret ketunpennut voivat jäädä myös maa- ja merikotkan sekä huuhkajan saaliiksi. Merkittävimpiä uhkia niille ovat kuitenkin taudit, liikenne ja metsästys.

Lisääntyminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

10 kuukautta vanha aavikkokettu
Nuoria ketunpentuja pesänsä edustalla.

Kettujen lisääntymiskäyttäytyminen on vaihtelevaa. Kettu voi olla yksi- tai moniavioinen. Yhdellä uroksella voi olla useita naaraita, joista vain yksi tai useammat saavat pentuja. Pennut syntyvät tavallisesti touko-kesäkuussa. [13] Naaras synnyttää kerrallaan kolmesta kahteentoista, Euroopassa tavallisesti neljästä viiteen pentua. Kantoaika on 49–55 vuorokautta. Pennut syntyvät sokeina ja painavat syntyessään noin sata grammaa.[6] Pentujen silmät aukeavat noin 10–14 vuorokauden kuluttua.

Uros auttaa naarasta pentujen kasvattamisessa tuoden pesälle ruokaa. Lisäksi ryhmän muut naaraat saattavat auttaa poikasten hoitamisessa. Vielä saman vuoden syksyllä nuoret ketut etsivät oman reviirinsä. Kettu saavuttaa sukukypsyyden noin kymmenen kuukauden ikäisenä. Se voi elää vankeudessa yli kymmenen vuotta, luonnossa tavallisesti vain muutaman vuoden.

Kettu ja ihminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kettu istumassa.
Hopeakettu on punaketun värimuunnos, jota tarhataan myös Suomessa.

Ketun vanha nimi suomessa on repo. Kettu on tarkoittanut alun perin nahkaa, jonka hankkimiseksi repoa pyydettiin. Lapsille voitiin kertoa Pohjois-Suomessa, että revontulet syntyvät, kun kettu huiskii hankia hännällään.

Kettua kuvataan monissa kansantarinoissa ovelaksi ja viekkaaksi eläimeksi – tarinoiden taustalla on kaiketi jotakin perääkin, koska kettu on levinnyt niin moniin ympäristöihin ja selvinnyt metsästyksestä huolimatta. Perinteinen ketunmetsästys eli kettujahti kiellettiin Isossa-Britanniassa vuonna 2004. Kettuja on metsästetty ja metsästetään edelleen runsaasti tuhoeläiminä tai turkin vuoksi.

Kettu on sopeutunut hyvin eloon ihmisten kanssa, jopa niin hyvin, että on ruvettu puhumaan niin sanotuista ”cityketuista”. Esimerkiksi Helsingissä kettuja on nähty kaikkialla ydinkeskustaa myöten. Yhtenä syynä laajaan levinneisyyteen pidetään muun muassa Helsingin villikanikannan kasvua.[14]

Ketun pitäminen lemmikkinä maaseudulla on mahdollista, sillä ketun voi kesyttää. Luonnosta ketun ottaminen lemmikiksi on kuitenkin laitonta. Tarhattua kettua sen sijaan voi laillisesti pitää lemmikkinä Suomessakin. Muualla maailmassa lemmikkiketut ovat yleistymässä.

Kettukantaa harventaa kapi-syyhytauti; myös raivotautia eli rabiesta saattaa kettukannassa esiintyä. Laajamittaiset syöttirokotukset ovat kuitenkin pienentäneet raivotaudin leviämisriskiä.

Turkiseläimenä tarhattu sinikettu on naalin värimuoto. Turkiseläimenä tarhattua punakettua kutsutaan yleensä hopeaketuksi, vaikka värimuunnos olisi joku muukin. (Hopea)ketulla on siniketusta poiketen valkoinen hännänpää, kuten villillä kantamuodollaankin.

Kettulajit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suku Lajit Kuva
Koirat
Simieninsakaali, kotoisin Etiopian ylängöiltä
Cerdocyon
Dusicyon

Sukupuuttoon kuollut suku.

Falklandinkettu, kuvittanut John Gerrard Keulemans (1842–1912)
Eteläamerikanketut
Lintukettu, Pan de Azúcarin kansallispuistossa, Atacaman autiomaalla
Otocyon
Harmaaketut
Ketut
Aavikkokettu on pienin kettulaji


Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. (2004) The biology and conservation of wild canids, Nachdr. d. Ausg. 2004., Oxford: Oxford University Press, 49. ISBN 0198515561. 
 2. a b c d (1981) The red fox, 2. impr., London: Batsford, 21. ISBN 0-7134-11902. 
 3. "Vulpes vulpes" (1996). Mammalian Species: No. 537, pp. 1–11. doi:10.2307/3504236. 
 4. Nobleman, Marc Tyler (2007). Foxes. Benchmark Books (NY), 35–36. ISBN 978-0-7614-2237-2. 
 5. Kettu Tunturisusi.com. Viitattu 8.1.2008.
 6. a b c Macdonald, D. W. & Reynolds, J. C.: Red fox (PDF) Maailman luonnonsuojeluliitto. Viitattu 8.1.2008. (englanniksi)
 7. a b c (1968) Wild fox.. Newton Abbot: David & Charles. ISBN 9780715342176. 
 8. Arctic fox (Vulpes lagopus) Viitattu 2 October 2014.
 9. Vulpes vulpes, red fox Viitattu 2 October 2014.
 10. 100 of the World's Worst Invasive Alien Species Issg.org. Global Invasive Species Database. Viitattu 29.3.2011. (englanniksi)
 11. {{{taksoni}}} IUCN Red List of Threatened Species. Version 2015. International Union for Conservation of Nature, IUCN, Iucnredlist.org. Viitattu {{{viitattu}}}. (englanniksi)
 12. a b Malinen, Jere: Susi kettumetsällä. Metsästys ja kalastus, 2007, nro toukokuu, s. 32. Yhtyneet Kuvalehdet.
 13. Lauri Siivonen: ”Kettu”, Pohjolan nisäkkäät, s. 110. Otava, 1977. ISBN 951-1-04235.
 14. Vartiainen, Saara: Metro-lehti 1.7.2008. Kanikanta elättää citykettuja. Sivu 5. Viitattu 1.7.2008.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]