Pelto

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli kertoo maanviljelystä. Pelto on myös sukunimi.
Vincent van Gogh, vehnäpelto Auversissa, 1890
Traktoreita perunapellolla Mainessa
Vastakylvetty Oulujoen rinnepelto Utajärvellä.

Pelto on hyötykasvien viljelyä varten muokattu laajahko maa-alue. Pelto on uusiutuvan lannoituksen ja muokkauksen kohteena oleva kasvualusta. Pellot ovat maataloudelle elintärkeitä. Suomen kokonaispeltoala on 2,5 milj. hehtaaria, josta maataloustuotannossa on 2,2 milj. hehtaaria. Koko maapallon peltoala kauppapuutarhat mukaan lukien on 1 497 milj. hehtaaria (2000).

Historia Suomessa

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suomessa peltoviljely syrjäytti perinteisen kaskiviljelyn, kun kaskiviljelyä ryhdyttiin lain voimalla rajoittamaan. Peltoviljely vaati enemmän työtä kuin kaskiviljely, mutta viljelymaata voitiin käyttää uudelleen. Suurin osa pelloista kuokittiin suohon tai rämeeseen, josta vesi juoksutettiin pois ojittamalla. Turve ja kannot poltettiin, ja syntyneelle kytömaalle levitettiin savea. Sitten maa lannoitettiin, kynnettiin, karhittiin äkeellä ja kylvettiin. Muutamien vuosien viljelyn jälkeen maa jätettiin kasvamaan heinää, kynnettiin uudestaan, lannoitettiin, karhittiin ja kylvettiin uudestaan, jolloin maasta saatiin hedelmällistä peltoa.[1]

Peltotyyppejä

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Rapsipeltoa Kärkölässä.

Peltojen hinnat Suomessa

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Peltojen hinnat Suomessa tilastoidaan maakunnittain, mutta luvut esitetään alueittain:

Hyötykasveja

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
  1. Mäkinen, Vesa: Topelius Maamme kirja, s. 117–118. WSOY, 1985. ISBN 951-0-12804-X.

Kirjallisuutta

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
  • Sepänmaa, Yrjö & Heikkilä-Palo, Liisa (toim.): Pellossa perihopeat. Pellon estetiikka -konferenssi Lepaalla 5.–8.8.2003.. Helsinki: Maahenki, 2005. ISBN 952-5328-62-7.
Tämä talouteen, kaupankäyntiin tai taloustieteeseen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.