Albinismi

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Hakusana ”Albiino” ohjaa tänne. Albino on shakkitermi.
Albiino kenguru.
Albiino papuauusiguinealainen tyttö.

Albinismi on resessiivisten perintötekijöiden aiheuttama melaniinipigmentin puutos iholla, karvapeitteessä ja silmissä. Albiinot ovat erityisen herkkiä auringon ultraviolettisäteilylle. Sanan albiino ehdotettu suomennos on "valkomuunnos".

Albinismiin johtava geenimuutos aiheuttaa sen, että yksilöllä ei muodostu tyrosinaasi-entsyymiä, jota tarvitaan melaniinipigmentin tuottamiseen. Melaniinilla on myös yhteyttä silmän kehitykseen, joka ei tapahdu kunnolla ilman riittävää määrää pigmenttiä. Albinismi ei vaikuta muuhun kehitykseen, eikä sillä ole mitään tekemistä normaalin vaaleapigmenttisyyden, esimerkiksi vaaleahiuksisuuden kanssa.

Albiino[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Albiino hyttynen.
Albinistinen (ei albiino) valkovoikko hevonen. Valkovoikoilla hevosilla muodostuu hieman melaniinia, vaikka väritys onkin melkein puhtaanvalkoinen.

Albinismi viittaa kaikkiin tyrosinaasipuutoksen aiheuttamiin melaniinpigmentin vajallisuustiloihin, joista termi albiino viittaa teknisesti täydelliseen, käytännössä myös miltei täydelliseen melaniinittomuuteen.

Albiinot eläimet eivät aina ole täysin valkoisia: esimerkiksi matelijoilla, linnuilla ja kaloilla esiintyy myös muita kuin melaniinipigmenttejä, joten albiino matelija voi olla väriltään esimerkiksi kirkkaankeltainen. Albiinoiksi kutsutaan myös virheellisesti sekä osittain melaniinia muodostavia (albinistisia), melaniinin lisäksi mitään muuta pigmenttiä tuottamattomia esimerkiksi lintuja ja kaloja, että muutoin valkoisia, normaalisti melaniinia muodostavia (esimerkiksi leukistisia) eläimiä.

Ihmisellä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ihmisellä albinismin tunnusmerkkejä ovat vaalea iho, verkkokalvon kehityshäiriöstä johtuva heikko näöntarkkuus ja yleisimmin siniset, harmaat tai vaaleanruskeat silmät (jotka saattavat sopivassa valaistuksessa saada punaisen sävyn). Hiukset ovat vaaleat, joko kellertävät, punertavat tai puhtaan valkoiset. Albinismi on harvinaista[1][2]. Esimerkiksi USA:ssa noin joka 17 000. henkilöllä on jonkin tyypin albinismi.[3] Lisäksi isompi määrä ihmisiä on tietämättään jonkin albinismigeenin kantajia. Saharan eteläpuolisessa Afrikassa albinismi on huomattavastikin yleisempää.[4][5][6]

Afrikan albiinovainot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varsinkin Tansaniassa ja Burundissa Afrikassa, tuhannet albiinot saavat pelätä henkensä puolesta. Punaisen Ristin mukaan vuonna 2009 Tansaniassa noin 300 albiinolasta ja -nuorta piileskeli vammaisille tarkoitetuissa kouluissa ja hätämajoituksessa. Kahden vuoden kuluessa yli 50 albiinoa Tansaniassa oli tuolloin tapettu ja Burundissa ainakin 12. Tämä johtuu taikauskosta sekä rahasta. Lisäksi albiinojen ja valkotukkaisten afrikkalaisten raajoja sekä elimiä myydään eräänlaisille poppamiehille taikakalujen raaka-aineeksi.[7]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Albinism in humans
  2. Albiinon värikäs elämä
  3. What is Albinism?
  4. Prevalence of albinism in the South African Negro Jennifer G. R. Kromberg, T. Jenkins. SA MEDICAL JOURNAL, 13. maaliskuuta 1982, s. 383.
  5. Letter: Skin cancer in albinos at the University of Calabar Teaching Hospital, Calabar, Nigeria M. E. Asuquo, O. O. Otei, J. Omotoso, E. E. Bassey. Dermatology Online Journal 16 (4): 14, 2010
  6. Albinism in Africa as a public health issue Esther S. Hong, Hajo Zeeb, Michael H. Repacholi. BMC Public Health 2006, 6:212
  7. http://www.hs.fi/ulkomaat/artikkeli/Albiinot+el%C3%A4v%C3%A4t+kuolemanpelossa+Afrikassa/1135250939554

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Albinismi.


Tämä biologiaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.