Saharan eteläpuolinen Afrikka

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Saharan eteläpuolinen Afrikka on merkitty Afrikan karttaan vihreällä.

Saharan eteläpuolinen Afrikka on se osa Afrikkaa, joka sijaitsee Saharan autiomaasta etelään. Saharan eteläpuolinen Afrikka eroaa merkittävästi kulttuurillisesti Saharan siitä erottamasta Pohjois-Afrikasta. Viimeisen jääkauden loppumisesta lähtien alueita on Niilin laaksoa lukuun ottamatta erottanut Saharan autiomaa. Saharan eteläpuoliseen Afrikkaan voidaan laskea eri määritelmien mukaan yli 40 valtiota.

Alueen väkiluku on eri määritelmien mukaan 622–840 miljoonaa, ja se kaksinkertaistuu 25 vuodessa. Syntyvyys on keskimäärin 6,1 lasta naista kohden, ja lapsikuolleisuus on korkea.[1]

Saharan eteläpuolinen Afrikka on ihmislajin alkukoti, ja sieltä, Etiopiasta, on löydetty ihmisen varhaisimmat fossiilit.

1800-luvulla Saharan eteläpuolinen Afrikka oli eurooppalaisille ja länsimaille ”pimeää Afrikkaa”, jota ei ollut tutkittu tai kartoitettu. Eurooppalaiset valloittivat suurimman osan mantereesta 1800-luvun kuluessa ensimmäiseen maailmansotaan päättyneellä valloituskaudella siirtomaikseen.

Saharan eteläpuolisessa Afrikassa on laajat luonnonvarat, toisaalta muita kuin mineraaleja on vaikea viedä maailmanmarkkinoille.

Nykyisin Saharan eteläpuolinen Afrikka on maailman köyhintä aluetta. Keskimääräinen bruttokansantulo on 490 dollaria henkilöä kohti, ja yli puolet väestöstä elää alle yhdellä Yhdysvaltain dollarilla päivässä. Alue on myös ainoa, jossa köyhyys on lisääntynyt. Lukutaitoisia on miehistä 67 prosenttia ja naisista 47 prosenttia.[1] Alueella on maailman vakavin AIDS-ongelma, ja vuoden 1997 lopussa hi-virusta kantoi 21 miljoonaa aikuista. Lisäksi sitä vaivaavat pitkään jatkuneet aseelliset konfliktit ja laaja korruptio.[1][2]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c Africas population challenge: Accelerating progress in reproductive health (PDF) Population Action International. Viitattu 21.1.2008. (englanniksi)
  2. Sub-Saharan Africa Transparency International Secretariat. Viitattu 21.1.2008. (englanniksi)

Kirjallisuutta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Teppo, Annika (toim.): Afrikan aika. Näkökulmia Saharan eteläpuoliseen Afrikkaan. Gaudeamus, 2011 ISBN 978-952-495-199-9