Keskustelu:Albinismi

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Asiasta oikeastaan yhtään mitään tietämätä kysyn, että miten niin tuo kuva kyyhkynen on albiino, kun sillä on hyvin paljon ihan mustiakin sulkia? Lienee olemassa myös osittaisia pigenttihäiriöitä, mutta artikkeli ei niistä kerro mitään. --SM 30. huhtikuuta 2006 kello 20.10 (UTC)

Vaihdoin kuvan ainakin väliaikaisesti kenguruksi. Sitten jos saadaan selvyys asiaan voidaan vaihtaa taas. --Matti-92 30. huhtikuuta 2006 kello 20.14 (UTC)

ei se, että jossain eläimessä on valkoista tarkoita että se olisi albiino. esim. jääkarhutkaan eivät ole albiinoita Kommentin jätti 84.231.158.116 (keskustelu – muokkaukset).

Faktuaaliset virheet ja muita ongelmia[muokkaa wikitekstiä]

Artikkeli on minusta aika huonosti kirjoitettu. Siinä on myös virheitä, esimerkiksi albinismi nähdään OCA1:n valossa (ei johdu läheskään aina tyrosinaasista), vaikka nykyään tunnetaan ainakin kahdeksan eri geeniä, joiden mutaatiot aiheuttavat albinismin tai silmän albinismin. Voisin kirjoittaa artikkeliosion ihmisen albinismista käyttäen lähteenä NCBI:n asiantuntija-artikkeleita, mutta oikeastaan albinismi ihmisellä lääketieteellisenä artikkelina kannattaisi erottaa omaan artikkeliinsa. Valkoisesta lemmikkieläimestään kiinnostuneet ja albinismin lääketieteellisistä seurauksista kiinnostuneet ovat kaksi aivan eri yleisöä ja jälkimmäinen yleisö edellyttää vähän suurempaa tarkkuutta. Eläinten albinismi vaatisi myös omat lähteensä. Ehdottaisin että kirjoittelen johdannon ja osuuden ihmisen albinismista uusiksi. Palataan sen jälkeen artikkelin jakamiseen. Joku jolla on enemmän kokemusta voisi valaista, miten artikkelin jakaminen tapahtuu - tai ehkä jopa tehdä sen kun lääketieteellinen osuus on kirjoitettu paremmin. --146.211.0.10 7. tammikuuta 2016 kello 12.32 (EET)

Erillisartikkelin sisältöä voisi hakea vaikka Genetics Home Referencestä. En-wikin Oculocutaneous albinism -artikkeli on lupaavampi kuin albinismi-artikkeli, mutta kyllä siinäkin riittää ristiriitaa kun albinismin yleisyydeksi annetaan 1:20000, mutta yleisimmän albinismityypin, OCA2:n yleisyydeksi annetaan 1:15000. Doesn't sum up. En-wikikin sisältää vanhentuneita käsityksiä tyrosinaasista. --146.211.0.10 8. tammikuuta 2016 kello 16.26 (EET)
Päädyin nyt kuitenkin lähinnä kirjoittamaan vain intron uusiksi enemmän lääketieteen skoopista. Lähteitä tuli roppakaupalla ja niitä seuraamalla löytyisi lisää. --146.211.0.10 8. tammikuuta 2016 kello 17.41 (EET)

Valkovoikko[muokkaa wikitekstiä]

Pikaisella googlaamisella valkovoikko on blue-eyed cream, johon liittyvä geeni on ihmisen MATP / SLC45A2 -geenin homologi. Se olisi siis tyyppi neljänä (OCA4) tunnetun albinismin hevosilmentymä. Albiino on hevospuolella Tyr-geeniin liittyvä ilmiö, kun taas esimerkiksi ihmisten albinismia sosiaalisena tekijänä käsittelevä kirjallisuus ei juuri erottele albinismityyppejä. Albiino ja albinismi viittaavat siis usein eri käsitteisiin, eivätkä olekaan välttämättä ollenkaan synonyymisessä suhteessa.

Tätä sekaannusta pitäisi artikkelissa välttää.