Hetta–Pallas-vaellusreitti

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tunturimaisema Pyhäkerolta etelään. Vaellusreitin suosion takia polku on kulunut selkeästi erottuvaksi poluksi.

Hetta–Pallas-vaellusreitti on Pallas-Yllästunturin kansallispuistoon kuuluva vuonna 1934 merkattu vaellusreitti. Kesäreitti on 55 ja talvireitti 53–60 kilometriä pitkä. Kesäreitti kulkee tunturijonoa myöden huiputtaen matkalla useita tuntureita. Tunturien välillä laskeudutaan kuruihin. Kesäreitti on merkitty puisilla tolpilla. Talvireitti kulkee pääasiassa alavemmilla ja suojaisemmilla mailla.

Reittiselostus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sioskurun autio- ja varaustupa

Vaellusreitin voi kulkea joko Enontekiön Hetasta Pallastunturin luontokeskukseen tai päinvastoin. Reitin varrella on kuusi autiotupaa, useita kotia, sekä Hannukurun erämaasauna. Tuvilla on vesipaikka. Luonnonvedet ovat pitkälti juomakelpoisia.

Reitti kuljetaan useimmiten neljässä päivässä autiotuvalta toiselle: Hetasta Sioskuruun 15 kilometriä sisältäen venekyydin, Sioskurusta Hannukuruun 12 kilometriä, Hannukurusta Nammalakuruun 13 kilometriä ja Nammalakurusta Pallakselle 11 kilometriä. Päivämatkat eivät ole pitkiä, mutta nousua ja laskua on melko paljon.

Hetta–Pyhäkero (6,7 km)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Heti reitin alussa ylitetään Ounasjärvi veneellä. Hetta–Pyhäkero-välillä maasto on mäntykangasta, eikä reitti nouse vielä tunturiin. Ounastunturien Pyhäkeron juurella on ensimmäinen autiotupa.

Pyhäkero–Sioskuru (8 km)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pyhäkeron autiotuvalta noustaan ylös Ounastunturien Pyhäkerolle, jossa näköala avartuu ja näkee tunturiketjun ja -reitin Pallakselle asti. Pyhäkerolta laskeudutaan Sioskuruun, jossa on autio- ja varaustupa.

Sioskuru–Pahakuru (noin 13 km)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tunturi Sioskuru–Pahakuru-välillä

Sioskurusta noustaan takaisin tunturiylängölle. Muutaman kilometrin jälkeen on mahdollista poiketa itään Tappurin autiotuvalle reilun kilometrin päähän. Normaali reitti jatkuu etelään tunturijonoa myöten Pahakuruun. Sioskuru–Pahakuru-välin reitti kulkee Marastojoen ja neljän vaaran yli. Nimestään huolimatta nämä vaarat ovat käytännössä tuntureita. Rouvivaaran etelärinteeltä aukeaa avara näköala tunturiylängölle Rouvivuoman yli Pallastuntureille.

Tappuri-Pahakuru[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tappurin tuvalta lähtee reitti sekä Pahakuruun että Hietajärven kautta Ketomellan pysäköintialueelle 957-tien varteen.

Pahakuru–Hannukuru (1,5 km)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Montellin maja sijaitsee Hetta–Pallas-vaellusreitin varrella. Autiotupa on nimetty Justus Elias Montell'in mukaan. Alkuperäinen v. 1907 maja tuhottiin sodan aikana 1944 ja tilalle rakennettiin samanlainen 1946.

Puolentoista kilometrin matka Pahakurulta Hannunkurulle kulkee pääosin tasaisella kankaalla. Hannunkurussa on autio- ja varaustuvan lisäksi kota ja sauna.

Hannukuru–Montelli–Nammalakuru (13 km)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hannukurusta noustaan laakealle Suastunturille. Sieltä laskeudutaan Suoskuruun, jossa on kota. Suoskurusta reitti nousee verrattain paljon Lumikerolle. Huipun eteläpuolella Lumikurussa kuljetaan poroaidassa olevan portin läpi. Poroaidan jälkeen sivutaan Vuontiskeroa ja saavutaan Montellin majan pienellä porokämpälle ja autiotuvalle. Montellinmajalta Nammalakurun autio- ja varaustuvalle on 1,3 kilometriä. Pikkuvaaroilta aukeaa jälleen hieno näköala Nammalakuruun ja pyöreälakisille Pallastuntureille.

Nammalakuru–Pallas (11 km)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nammalakurusta reitti kulkee Jäkäläkeron länsirinnettä Rihmakurun kodalle. Kodalta alkaa viimeinen pitkä nousu Taivaskeron satulaan niin rakkakivikkoa kuin tunturiniittyä pitkin. Satulasta laskeudutaan Pyhäkeron länsirinnettä Vatikuruun ja Pallakselle. Satulasta voi käydä pistona Pallastuntureiden korkeimmalla huipulla Taivaskerolla 807 metrissä.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]