Punakuiri

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Punakuiri
BartailedGodwit23.jpg
Uhanalaisuusluokitus

Silmälläpidettävä [1]

Suomessa: Silmälläpidettävä [2]

Silmälläpidettävä

Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Eläinkunta Animalia
Pääjakso: Selkäjänteiset Chordata
Alajakso: Selkärankaiset Vertebrata
Luokka: Linnut Aves
Lahko: Rantalinnut Charadriiformes
Alalahko: Kahlaajat Charadrii
Heimo: Kurpat Scolopacidae
Suku: Kuirit Limosa
Laji: lapponica
Kaksiosainen nimi

Limosa lapponica
(Linnaeus, 1758)

Limosa-lapponica-distribution-map.jpg
Katso myös

 Wikispecies-logo.svg Punakuiri Wikispeciesissä
 Commons-logo.svg Punakuiri Commonsissa

Punakuiri (Limosa lapponica) on isokokoinen rantalintu. Se on muuttolintu, joka saapuu Suomeen toukokuussa ja lähtee syyskuun loppupuolella. Lajin nimesi Carl von Linné vuonna 1758.

Koko ja ulkonäkö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aikuisilla yksilöillä on siniharmaat jalat ja todella pitkä hieman ylöspäin kaareutuva nokka, jonka kärjessä on vaaleanpunaista. Kurkku, rinta ja maha ovat tiilenpunaiset lisääntymispuvussa ja valkoiset talvella. Selkä on harmaatäpläinen. Siivet ovat tummat ilman valkeaa juovaa. Yläperä on valkoinen ulottuen kiilamaisena kuviona pitkälle selkään. Nuori lintu on rinnasta hieman kellertävä. Ääni on kuovimainen ’kuvi’, Luontoportin kuvauksen mukaan nenäsointinen, naurava kve-ke-ke-ke. Soidinlennossa laulaa yksitoikkoisen jankuttavaa säettä.

Vanhin eurooppalainen rengastettu punakuiri on ollut brittiläinen vähintään 31 vuoden 4 kuukauden ikäinen yksilö. Suomessa oli rengastettu 87 punakuiria vuoden 2004 loppuun mennessä.

Levinneisyys[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Punakuirin pesimäalueet sijaitsevat Pohjois-Fennoskandiassa, Pohjois-Venäjällä, arktisessa Aasiassa ja Alaskassa. Suomen pohjoisimmassa Lapissa pesii noin 300 paria, Norjassa noin tuhat ja Ruotsissa 5–25 paria. Maailman populaation kooksi arvioidaan 1,1 miljoonaa yksilöä. Linnut muuttavat parvissa talveksi Länsi-Euroopan rannikolle, Afrikkaan, Etelä-Aasiaan, Australiaan ja Uuteen-Seelantiin.

Elinympäristö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Taigan suot ja tundra. Muuttoaikoina lieterannoilla.

Lisääntyminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Punakuirin muna.

Naaras munii mättään tai matalan varvikon pesäsyvennykseen neljä kellanrusehtavaa munaa, joissa epäselviä tummia täpliä. Molemmat emot hautovat noin 21–24 vrk. Poikaset ovat pesäpakoisia, ja ne ovat lentokykyisiä noin 4 viikon ikäisinä.

Ravinto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Punakuiri syö pääasiassa hyönteisiä, äyriäisiä ja muita selkärangattomia, mutta myös osia vesikasveista.

Lentoennätykset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Punakuirilla on hallussaan pisimmän tauottoman muuttomatkan ennätys. Naaraat ovat isompia ja kestävämpiä lentäjiä. Yhtämittaiset matkat vaihtelivat 8 100 – 11 700 km ja aikaa kuluu 6–9 päivää. Koirailla puolestaan 6 000–7 000 km ja 5–6,6 päivää. Keskimääräinen lentonopeus on 16,7 metriä sekunnissa (60,12 km/h), 2–5 km:n korkeudella. Meren ylitys kulkee kapeassa n. 1 800 km käytävässä. Linnut lentävät ajankohtaan sopivien myötätuulten saattamana talvea pakoon kohti etelää. Ennätys 10 200 km ilman myötätuulia on Uuden Seelannin pohjoissaarelta Kiinan pohjoisosaan, Keltaisen meren pohjoisrannalle Yalu Jiangiin. Aikaa ennätykseen kului yhdeksän vuorokautta. Aiempi GPS-paikantimella todettu lentoennätys oli 12 854 km Alaskasta Uuteen-Seelantiin.[3] Syksyllä 2022 lokakuussa kesällä syntynyt punakuiri lensi yhtäjaksoisesti Alaskasta Australian Tasmaniaan 265 tunnissa 13560 kilometrin matkan, joka tekee keskinopeudeksi noin 51 km/h. Linnulla oli satelliittiseurantalaite ja 5G-liittymä[4]. Merkittävää on myös matkojen suorittamisessa energiankulutus. Tutkijat pitävät todennäköisenä linnun selviytyvän matkoistaan ilman ruokaa, juomaa ja lepoa. Laskennoissaan he päätyivät aikatauluun, jossa linnun olisi pitänyt pysähtyä Tyynenmeren atolleille enintään minuuteiksi. Linnut oli varustettu seurantalaitteilla, mutta virran säästämiseksi ne olivat välillä kytkettyinä päältä.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. BirdLife International: Limosa lapponica IUCN Red List of Threatened Species. Version 2015.4. 2015. International Union for Conservation of Nature, IUCN, Iucnredlist.org. Viitattu 23.2.2016. (englanniksi)
  2. Esko Hyvärinen, Aino Juslén, Eija Kemppainen, Annika Uddström & Ulla-Maija Liukko (toim.): Suomen lajien uhanalaisuus - Punainen kirja 2019, s. 567. Latautuva PDF. Helsinki: Ympäristöministeriö - Suomen ympäristökeskus, 2019. ISBN 978-952-11-4973-3. Teoksen verkkoversio (PDF) (viitattu 15.8.2021).
  3. Record-Breaking Bird Flew Nonstop From Alaska to New Zealand Gizmodo. Viitattu 13.10.2020. (englanniksi)
  4. Aamuposti-lehti, ESM Digi / Erä ja luonto 28.1.2023, sivu 11.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]