Ylläsjärvi

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Yllästunturi Ylläsjärven puolelta.
Yllästunturi Ylläsjärven kylältä kuvattuna.
Isosaari, Ylläsjärvi. Taustalla Yllästunturi.

Ylläsjärvi on noin 300 asukkaan kylä Kolarin ja Kittilän kunnissa Yllästunturin eteläpuolella. Ylläsjärvi sijaitsee samannimisen järven ympärillä ja järvestä laskee Ylläsjoki Muonionjokeen Suomen ja Ruotsin rajalla Kolarissa. Ylläsjärven takana on myös Ylläslompolo-niminen järvi, jonka rannalla on lintutorni. Kylästä on puolen tunnin ajomatka Kittilän kuntakeskukseen ja lentokentälle sekä Kolarin kuntakeskukseen ja rautatieasemalle.

Ylläsjärvi tunnetaan porttina tuntureille ja Pallas-Yllästunturin kansallispuistoon ja se on osa Ylläksen matkailukeskusta. Kylässä sijaitsee hiihtokeskus Sport Resort Ylläs, jossa on Suomen pisimmät rinteet. Kylän ympärillä kulkee 330 km maastohiihtolatuja, joista 38 km on valaistuja ja noin 100 km talvikävely- ja talvipyöräilyreittejä. Kylästä pääsee 410 km:n mittaiselle Ylläksen ylläpitämälle moottorikelkkareitistölle. Kesällä kylää kiertää maastopyöräily- ja vaellusreittejä.[1] Ylläsjärvessä on kaksi saarta, joista isommassa on tulipaikka. Ylläsjärveä ja Ylläslompoloa yhdistää Ruonanojan melontareitti, jonka varrella on kota tulipaikkoineen.

Nykyisin kyläläisten pääelinkeino on matkailu. Kylässä harjoitetaan myös pienissä määrin porotaloutta.

Ylläsjärvellä on runsaasti majoitus-, ravintola- ja ohjelmapalveluita tarjoavia yrityksiä. Eelin kauppa on K-Market -ketjun ruokakauppa, jossa on myös posti ja lääkekaappi. Kylään on rakennettu uusi hirsikoulu ja päiväkoti.

Kylässä toimii Ylläsjärven Kyläyhdistys ry, Ylläsjärven Metsästäjät ry, vapaalaskuseura Läskit & Nahkat ry[2] sekä Ylläs Slalom ry. Kylään rakennettiin kesällä 2020 valokuituverkko[3].

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Ylläs - Lapin hienoin laskettelu- ja matkailukeskus www.yllas.fi. Viitattu 22.2.2019.
  2. Kolarin palvelut www.kolari.fi. Viitattu 22.2.2019.
  3. Kuitua Ylläsjärvelle – Osuuskunta Ylläsjärven valokuitu yllasjarvenvalokuitu.fi. Viitattu 22.2.2019.
Tämä kylään liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.