Järämä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Näkymä linnoituksesta kaakkoon ja etelään.

Järämä on valtatie 21/E8:n varrella Kaaresuvannosta 16 kilometrin päässä Kilpisjärvelle päin Maunun ja Luspan kylien välillä sijaitseva Lapin sodan museoalue. Sen ympäristössä oli osa Operaatio Birkeen kuuluva Sturmbock Stellungia, saksalaisten sodanaikaista puolustuslinjaa.

Puolustusketjun tarkoitus oli suojata Norjan puolella kulkeva Saksan Ruijan-joukkojen ainoa mahdollinen vetäytymistie etelään, Valtakunnantie 50.

Rakennelmat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Linnoitusketju rakennettiin vuosina 1942–1944 pääosin kallioon louhimalla. Karesuvannon asemaa rakensi noin 2 000–3 500 miestä, mukana sotilas- ja työorganisaation Organisation Todtin Skandinavian osaston Einsatzgruppe Wikingin yksiköitä, muun muassa 750 puolalaista rakennusmiestä. Noin puolet työvoimasta, parituhatta henkeä, oli pakkotyöhön määrättyjä neuvostoliittolaisia sotavankeja.

Paikalla on nykyään entistettyjä juoksuhautoja, Pak 40 -panssarintorjuntatykin asema, useita erilaisia korsuja, joista viisi on entisöity, sekä raskaiden aseiden tuliasemapesäkkeitä. Osa korsuista on varustettu saksalaistyylisellä sisustuksella. Entistetyssä osassa on yhteensä 1,2 kilometriä taistelu-, yhdys- ja juoksuhautoja.[1]

Järämä kuuluu yhdessä Sodankylän Tankavaaran Schutzstellungin kanssa Suomen valtakunnallisesti merkittäviin rakennettuihin kulttuuriympäristöihin.[1].

Museo[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Alueen etelälaidalla aivan Kilpisjärventien vieressä on vuonna 1997 valmistunut museo, jonka pysyvän näyttelyn teema on sota-aika Tunturi-Lapissa. Näyttelyssä esitellään Lapin sodan aikaisia tapahtumia ja esineistöä, samoin kuin siviiliväestön evakuointia ja jälleenrakennustyötä. Museon yhteydessä on kahvio.

Kuvia linnoitusalueelta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Jatkosodan tapahtuma- ja muistopaikat Valtakunnallisesti merkittävät rakennetut kulttuuriympäristöt RKY. Museovirasto.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]