Anni-Kristiina Juuso

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Anni-Kristiina Juuso (pohjoissaameksi Ánne Risten Juuso, s. 4. toukokuuta 1979[1] Ivalo, Inari) on saamelainen näyttelijä, joka on esittänyt naispääosaa elokuvissa Käki (2002) ja Kautokeinon kapina (2008).

Tausta ja opinnot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Juuso kasvoi Ivalossa, mutta hänen sukunsa on Käsivarren Lapista, missä hän osallistui joka vuosi vasojen merkitsemiseen.[1] Hän opiskeli lukioaikoinaan Kallion ilmaisutaidon lukiossa Helsingissä. Vuosina 1998–1999 hän opiskeli Lahden kansanopistossa teatterilinjalla.

Juuso valmistui oikeustieteen maisteriksi Lapin yliopiston oikeustieteiden tiedekunnasta vuonna 2014. Hän teki maisteritutkielmansa aiheesta: Gii jáhkát don leat? Gii lea sápmelaš? : oikeudellisen saamelaismääritelmän vaikeudesta alkuperäiskansan olemassaoloon.[2]

Ura ja palkinnot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sekä Venäjän elokuva-akatemia että lehdistö valitsi Juuson Venäjän parhaaksi naisnäyttelijäksi vuonna 2002. Venäjän elokuva-akatemialta hän sai arvostetun Nika-palkinnon vuonna 2003. Juuso on saanut myös Venäjällä elokuvataiteen valtionpalkinnon, jonka luovutti presidentti Vladimir Putin. Elokuussa 2008 Anni-Kristiina Juuso palkittiin norjalaisella Amanda-palkinnolla roolistaan Kautokeinon kapinassa.[1][3]

Kahden elokuvaroolinsa ja palkintojen jälkeen Juuso ei ole onnistunut saamaan elokuvarooleja Suomessa.[1] Hän on sen sijaan työskennellyt yhteispohjoismaisen saamenkielisen uutislähetyksen Ođđasatin uutisankkurina 2010–2012. Kun Suomen hallitus käynnisti loppuvuodesta 2017 saamelaisasioiden sovintoprosessin valmistelun, Juuso työskenteli erityisasiantuntijana Valtioneuvoston kanslian palveluksessa. Kokemuksensa perusteella hän näkee saamelaisten aseman Suomessa synkkänä, kun saamelaisten pitäisi yrittää oikeuttaa olemassaolonsa valtion silmissä, eivätkä heidän oikeutensa alkuperäiskansana toteudu, erityisesti itsemääräämisoikeus. Hän totesi Helsingin Sanomille,[1] että

»Saamelaisuus ja oikeutemme ovat täällä pelkkää valtaväestön harjoittamaa politiikkaa, ja asenne tuntuu olevan se, ettei saamelaisilla saisi olla omassa asiassaan mitään sanottavaa.»

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c d e Ville Hartikainen: Tähti vieraalla maalla. Kansainvälisiä palkintoja saanut näyttelijä Anni-Kristiina Juuso ei onnistu saamaan rooleja Suomessa.. Helsingin Sanomat, 4.5.2019, s. C 21. Helsinki: Sanoma Oyj. Artikkelin maksullinen verkkoversio Viitattu 6.5.2019.
  2. Juuso, Anni-Kristiina (2014): Gii jáhkát don leat? Gii lea sápmelaš? : oikeudellisen saamelaismääritelmän vaikeudesta alkuperäiskansan olemassaoloon lauda.ulapland.fi.
  3. Suomalaisnäyttelijä Anni-Kristiina Juuso palkittiin Norjassa Iltalehti.fi. 18.8.2008. Viitattu 18.5.2009.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä näyttelijään liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.