Varatuomari

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Varatuomari (lyh. VT, ruots. vicehäradshövding, VH) on oikeustieteellinen arvonimi Suomessa.

Varatuomarin arvo voidaan myöntää hovioikeuden auskultantille, joka on vuoden käräjäoikeudessa auskultoituaan eli harjoiteltuaan suorittanut asianmukaisesti tälle määrätyt alioikeustuomarin tehtävät ja siten osoittanut saavuttaneensa tuomarintoimessa vaadittavan kokemuksen. Harjoitteluaikana auskultantti työskentelee käräjänotaarin virkanimikkeellä. Hovioikeuden auskultantin arvonimeä voi käyttää tuomarinvalan vannonut, ylemmän oikeustieteellisen korkeakoulututkinnon (lainopin kandidaatti, lakitieteen kandidaatti, oikeustieteen kandidaatti tai oikeustieteen maisteri) suorittanut henkilö, joka on hyväksytty hovioikeuden auskultanttiluetteloon.

Varatuomarin arvonimen voi myöntää hakemuksesta se hovioikeus, jonka tuomiopiirissä tuomioistuinharjoittelu on suoritettu. Hakemukseen on liitettävä laamannin antama todistus siitä, mitä tehtäviä notaari on suorittanut ja että hän on suorittanut loppuun kaikki hänelle uskotut tehtävät. Varatuomarin arvonimen myöntäminen ratkaistaan hovioikeuden täysistunnossa. Nykyisin varatuomarin arvonimi ei ole säädettynä kelpoisuusvaatimuksena mihinkään valtion virkaan, mutta käytännössä harvoja poikkeuksia lukuun ottamatta vain tuomioistuinharjoittelun suorittanut voi hakeutua tuomarin tai syyttäjän tehtäviin. Yleensä harjoittelu suoritetaan melko pian valmistumisen jälkeen.

Käräjäoikeutta edeltävä nimi alimmalle oikeusasteelle oli maaseudulla kihlakunnanoikeus (kaupungeissa raastuvanoikeus). Aiemmin varatuomarin tittelin voi saada myös puolen vuoden kihlakunnanoikeudessa (sen kansliassa) notaarina tapahtuneen auskultoinnin ja 20 päivän kihlakunnanoikeuden puheenjohtajana toimimisen jälkeen. Vaihtoehtona oli silloinkin vuoden notaarina toimiminen ja 10 päivän kihlakunnanoikeuden puheenjohtajuus. Nykyisen käräjäoikeusauskultoinnin aikana notaarien puheenjohtajana istuttavaksi annettavien juttujen laatu on rajoitettu vähäisiin asioihin, mitä muodollista rajoitusta ei aiemmassa auskultointijärjestelmässä ollut.

Tämä lakiin tai oikeuteen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.