Auskultointi

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli kertoo opettajaksi pätevöitymiseen sekä lakimiehen tuomioistuinharjoitteluun liittyvästä asiasta. Auskultointi eli auskultaatio on myös lääketieteen kliininen tutkimusmenetelmä.

Auskultointi (latinan sanasta auscultare ’kuunnella tarkasti’) on perinteinen koulutus- ja harjoittelujakso, jolla pätevöidytään opettajaksi tai tuomariksi. Harjoittelijaa nimitetään auskultantiksi.

Lakimiehillä auskultointi tapahtuu käräjäoikeudessa, jossa auskultantit ratkaisevat käräjänotaarin virkanimikkeellä muun muassa hakemus-, kiinteistö- ja velkajärjestelyasioita sekä toimivat myös selvimmissä rikos-, riita- ja hakemusasioissa käräjäoikeuden puheenjohtajana. Noin vuoden kestävän auskultoinnin hyväksytysti suorittaneelle oikeustieteen kandidaatille myönnetään hovioikeuden päätöksellä varatuomarin arvonimi.

Muodollisesti varatuomarin arvonimi ei ole edellytys tuomarin virkaan nimittämiselle. Käytännössä yleisissä tuomioistuimissa eli käräjä- ja hovioikeuksissa kaikki tuomarit ovat auskultoineet. Sen sijaan hallintotuomioistuimissa on paljonkin tuomareita, jotka eivät ole auskultoineet.