Auskultointi

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli kertoo opettajaksi pätevöitymiseen sekä lakimiehen tuomioistuinharjoitteluun liittyvästä asiasta. Auskultointi eli auskultaatio on myös lääketieteen kliininen tutkimusmenetelmä.

Auskultointi (latinan sanasta auscultare ’kuunnella tarkasti’) on perinteinen koulutus- ja harjoittelujakso, jolla pätevöidytään opettajaksi tai tuomariksi. Harjoittelijaa nimitetään auskultantiksi.

Juristeilla auskultointi tapahtuu joko kokonaan käräjäoikeudessa tai osittain hovi- tai hallinto-oikeudessa, jolloin ensimmäisen käräjäoikeudessa suoritettavan kuuden kuukauden jakson jälkeen toinen jakso suoritetaan hovi- tai hallinto-oikeudessa.[1] Käräjäoikeudessa tapahtuvan tuomioistuinharjoittelun aikana käräjänotaarit ratkaisevat muun muassa hakemus- ja velkajärjestelyasioita sekä toimivat selvimmissä rikos-, riita- ja hakemusasioissa oikeuden puheenjohtajana. Vuoden kestävän auskultoinnin hyväksytysti suorittaneelle myönnetään tuomarinkoulutuslautakunnan päätöksellä vapaamuotoisesta hakemuksesta varatuomarin arvonimi.

Muodollisesti varatuomarin arvonimi ei ole edellytys tuomarin virkaan nimittämiselle. Käytännössä yleisissä tuomioistuimissa eli käräjä- ja hovioikeuksissa kaikki tuomarit ovat auskultoineet. Sen sijaan hallintotuomioistuimissa on paljonkin tuomareita, jotka eivät ole auskultoineet.