Uutisankkuri

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli käsittelee uutistoimittajan roolia. Elokuvasta katso Uutisankkuri: Ron Burgundyn legenda.
Meksikolainen uutisankkuri Juan Becerra.

Uutisankkuri tai uutistenlukija on radio-, televisio- ja nykyaikana myös internet-uutisissa esiintyvä toimittaja. Voidaan erottaa toisistaan uutistenlukijat, jotka etenkin aiemmin pelkästään lukivat toisten koostamia uutisia, sekä varsinaiset uutistoimittajat ja uutisankkurit, joilla on itsellään merkittävä vaikutus uutisten sisällön ja niiden ilmiasun muokkaamisessa. Joskus TV-uutisankkureista saattaa muodostua eräänlaisia luotettavuuden ja uskottavuuden vertauskuvia, kuten Yhdysvalloissa Walter Cronkite[1] ja Suomessa Arvi Lind.[2]

Termiä uutisankkuri (news anchor) käytettiin aluksi Yhdysvalloissa ja Kanadassa. Termin otti vuonna 1952 käyttöön CBS-yhtiön tuottaja Don Hewitt ja sillä kuvattiin aluksi Walter Cronkiten toimintaa ja merkitystä. Hewitt kehitti kielikuvan viestijuoksun ankkuriosuuden kilpailijan merkityksen pohjalta.[3]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Simon, Scott: "Walter Cronkite, America's 'Most Trusted Man,' Dead."[vanhentunut linkki] National Public Radio 18.7.2009. Haettu 19.10.2016 palvelusta HighBeam Research (vaatii tilauksen).
  2. ”Arvi Lind tunnetaan Suomen luotettavimpana ihmisenä.” Artikkelissa Kantola, Iida: Yli 10 000 uutislähetystä lukenut Arvi Lind: ”Olen Yleisradion ihminen hautaan asti” (Arkistoitu – Internet Archive), Ilta-Sanomat 28.8., ei vuosilukua. Viitattu 19.10.2016.
  3. Don Hewitt on coining the term ”anchor” (”’Cronkite will do the anchor leg,’ like on a relay team”) Anecdotage.com. 29.9.2012. Arkistoitu 9.11.2013. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä televisioon liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.