Valtatie 28

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Valtatie 28
Valtatie 28
Valtatie 28
Maa Suomi
Tieluokka valtatie
Omistaja Suomen valtio
Tienpitäjä Väylävirasto
Pituus 216 km
Alkupiste Kälviä
Reitti Nivala (84 km)
Kärsämäki (125 km)
Pyhäntä (159 km)
Päätepiste Mainua, Kajaani (216 km)
Päällyste asfaltti
Kaistaluku pääosin kaksikaistainen

Valtatie 28 on itä–länsisuuntainen valtatie, joka johtaa Suomen poikki Kokkolan Kälviältä Nivalan, Kärsämäen ja Pyhännän kautta Kajaanin Mainualle. Tie on 216 kilometriä pitkä.

Valtatie 28 alkaa valtatieltä 8 Kokkolasta ja seuraa Pohjanmaan rataa itään Kälviän kirkonkylän ja Kannuksen keskustan ohi Kannuksen Eskolaan saakka, josta eteenpäin valtatie jatkuu Sievin, Nivalan, Kärsämäen, Pyhännän sekä Kajaanin Otanmäen ja Vuottolahden kylien kautta Oulujärven eteläpuolelle Mainuan kylään, jossa se liittyy valtatiehen 5.

Tie on kaksikaistainen ja liikennemääriinsä nähden hyvätasoinen. Pyhännän ja Kajaanin välillä tie on ajoittain kapeampi.

Tie kulkee seuraavien maakuntien kautta: Keski-PohjanmaaPohjois-PohjanmaaKainuu.

Tie kulkee seuraavien kuntien kautta: Kokkola – (Kannus) – (Kokkola) (uudelleen) – Kannus (uudelleen) – SieviNivala – (Haapavesi) – (Kärsämäki) – (Haapavesi) (uudelleen) – Kärsämäki (uudelleen) – (Siikalatva) – PyhäntäKajaani.

Valtatie 28 Riipan lähellä Kannukseen päin

Historiaa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kokkolan ja Kajaanin välinen tie on rakennettu pääosin 1960-luvulla suurelta osin asumattomien ja tiettömien seutujen halki. Vuonna 1971 siitä tuli kantatie 85 ja vuoden 1996 tienumerouudistuksessa valtatie 28.

Tiehankkeita[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Valtateiden 28 ja 8 välinen liittymä tullaan rakentamaan eritasoliittymäksi. Uusi eritasoliittymä on osana tiehanketta, missä valtatietä 8 päivitetään Kokkolan alueella. Uudella eritasoliittymällä ei toistaiseksi ole kustannusarviota, eikä hankkeen toteuttamisaikataulusta ole toistaiseksi tietoa.[1]

Julkinen liikenne[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Valtatiellä 28 kulkee M-P, SS pikavuoro Kokkolan ja Kajaanin välillä. Lisäksi Pyhännän ja Kajaanin väliä kulkee M-P vakiovuoro Raahen ja Kajaanin välillä.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Valtatien 28 ja kantatien 88 risteys Pyhännällä, Kokkolaan päin nähtynä.


  1. Valtatien 8 parantaminen Kokkolan kohdalla vayla.fi. 29.6.2022. Väylävirasto. Viitattu 2.1.2023.