Valtatiet Suomessa

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Valtatiet (ruots. riksväg) ovat Suomen tieverkon pääteitä. Suomen maantieverkon pituudesta on valtateitä noin kymmenesosa, mutta maanteiden liikennesuoritteesta ne välittävät noin puolet.[1] Suomen tienumerointijärjestelmässä valtateille on varattu numerot 1–39, joista nykyisin ovat käytössä numerot 1–16 ja 18–29. Tieopasteisiin valtatien numero on merkitty valkoisin numeroin punaiselle pohjalle. Merkittävimmät valtatiet lähtevät Helsingistä ja Turusta. Ennen valtateitä kutsuttiin Suomessa nimellä viertotie, ruotsiksi chaussé.lähde? Liikenne- ja viestintäministeriö määrää, mitkä tiet ovat valtateitä. Vuoden 2013 alussa Suomessa oli noin 8 600 kilometriä valtateitä. Kaikki valtatiet on päällystetty.[2]

Valtatiet Suomessa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Valtatiet on merkitty karttaan punaisella
Liikennemerkki nro 664: "Valtatien numero".

Valtatienumerot 17 ja 30–39 eivät ole käytössä, vaan ne on varattu mahdollisille tuleville valtateille.

Ahvenanmaan päätiet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ahvenanmaalla on oma tienumerointijärjestelmänsä, joka on osin päällekkäinen muun Suomen kanssa. Päätiet 1–4 merkitään samoin kuin vastaavat tiet muualla Suomessa, valkoisella numerolla punaiselle pohjalle. Ruotsiksi näistä käytetään kuitenkin nimitystä huvudväg eikä riksväg.

Eurooppatiet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääartikkeli: Eurooppatie

Osa valtateistä kuuluu Eurooppateihin. Ne ovat liikenteellisesti merkittäviä reittejä Euroopassa. Seuraavassa on lueteltu Eurooppatiet, joista vähintään osa kulkee Suomessa. Suomen kunnat reiteillä on lihavoitu.


Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Tietilasto 2012, s. 12.
  2. Tietilasto 2012, ss. 25, 44.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]