Nummela

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli kertoo Vihdin taajamasta. Muista merkityksistä katso Nummela (täsmennyssivu).
Vihdin sijainti Suomen kartalla

Nummela on Vihdin kunnan suurin taajama ja hallinnollinen keskus. Se sijaitsee valtateiden 1, 2 (Porintie) ja 25 väliin jäävässä kolmiossa Luoteis-Uudellamaalla 44 kilometrin päässä Helsingistä. Asukkaita Nummelan taajamassa on noin 13 500 (2017)[1] ja Nummelan postinumeron (03100) alueella hieman yli 15 000[2]. Asukasluku kasvaa jatkuvasti Helsingin läheisyyden ansiosta.

Suomen lippu Nummelassa Suomi 100 -juhlavuoden kunniaksi.

Nummela syntyi Hanko–Hyvinkää-radan varrelle 1800-luvun lopulla ja sai nimensä rautatieasemasta, joka nimettiin läheisen kestikievarin mukaan. Varsinaisesti Nummelan ydinalueet sijaitsevat vanhojen Härköilän ja Ridalin kylien alueilla.

Nummelassa on harrasteilmailukäytössä oleva lentokenttä (EFNU). Nummelaan suunnitellaan ELSA-rataa tai kaupunkirataa, joka kulkisi Espoon keskuksesta Nummelaan ja jatkaisi Lohjalle ja mahdollisesti Saloon nykyisen huonokuntoisen rantaradan oikaisuna.[3]

Rakenne[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nummelan keskustassa ja keskustan tuntumassa on useita asuinkerrostaloja, liiketiloja sekä julkisia tiloja. Rivitalo- ja omakotitaloasuminen keskittyvät keskustan ulkopuolella sijaitseviin asuinalueisiin, kuten Vanhaan Nummelaan, Hiidenrantaan, Enärantaan, Lankilaan ja Huhdanpeltoon. Nummela sijaitsee kahden järven, Hiidenveden ja Enäjärven, välissä, mistä johtuen laajeneminen on ollut lähinnä pitkittäissuuntaista, harjua myötäilevää. Nummelassa on kahdet liikennevalot, muuten liikenne on ratkaistu kiertoliittymin. Asemakaavaltaan Nummela ei ole symmetrinen.

Nummelanharjulla sijaitsee Suomen normaaliperusviiva. 864 metrin mittaista "viivaa" käytetään avuksi karttojen tekemisessä ja etäisyydenmittauslaitteiden kalibroinnissa.[4]

Palvelut[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nummelassa sijaitsee kolme peruskoulua: Nummelan koulu (luokat 1–6), Kuoppanummen koulukeskus (luokat 1–9) ja Nummelanharjun koulu (luokat 7–9). Nummelanharjulla sijaitsee noin 500 oppilaan Vihdin lukio. Länsi-Uudenmaan koulutuskeskuksen osana toimivassa Nummelan ammattikoulussa voi opiskella kulttuuri-, palvelu- tai tekniikan alaa. Muuta opetusta edustavat Innofocus-aikuiskoulutuskeskus, kansalaisopistomuotoinen Hiiden opisto, Länsi-Uudenmaan musiikkiopisto ja kuvataidekoulu.

Nummelan työväentalo Rientola sijaitsee Pisteenkaaren ja Työväentien kulmassa.

Nummelassa sijaitsee Vihdin pääkirjasto, seurakuntatalo kappeleineen, Veikko Hellen tori ja uimahalli. Koska Nummela on Vihdin tärkein kasvukeskus, taajamaan on syntynyt kattavat peruspalvelut sekä lisäksi joitakin erityispalveluja. Suuria päivittäistavarakauppoja on kaksi ja pieniä ostoskeskuksia neljä. Lisäksi Nummelassa on useita yksittäisiä erikoisliikkeitä.

Nummela on Vihdin kunnan tärkein hallintokeskus. Nummelassa sijaitsee Vihdin kunnanvirasto ja Vihdin kunnanvaltuusto kokoontuu usein Nummelan lukion tiloissa. Nummelassa sijaitsee myös suurin osa Vihdin kunnan tarjoamista palveluista: nuorisokeskus, päiväkerhot, päiväkoti, perusopetus, kunnan tukema vanhainkoti, Nummelan terveysasema, kuntosali sekä liikuntahallit ja -kentät.

Kuuluisia nummelalaisia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Muistomerkit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Tilastokeskus: Taajama- ja haja-asutusalueväestö iän ja sukupuolen mukaan kunnittain 31.12.2017 pxdata.stat.fi. Arkistoitu 14.7.2019. Viitattu 15.10.2018.
  2. Tilastokeskus: Asukasrakenne 2016 pxdata.stat.fi. Viitattu 15.10.2018.
  3. Espoo-Salo-oikorata - Alustava yleissuunnitelma ja ympäristövaikutusten arviointi 1.3.2010. Liikennevirasto. Viitattu 15.8.2011. [vanhentunut linkki]
  4. Geodeettinen laitos: Geodeettinen laitos, asiantuntijapalvelut, kansallinen mittanormaalilaboratorio, Nummelan perusviiva fgi.fi. Viitattu 19.6 2009.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]