Kirveskoski

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Kirveskoski (tilastolliselta nimeltään Pornaisten kirkonkylä, ruots. Borgnäs kyrkoby) on noin 2000 asukkaan taajama Pornaisissa ja kunnan hallinnollinen keskus. Kirkonkylän vieressä virtaa Mustijoki (kylän kohdalla nimellä Karjakoski), joka kulkeutuu aina Porvoon Håplaxvikeniin ja siitä Suomenlahteen asti. Kirveskoskelta on Järvenpäähän 20 kilometriä, Sipoon Nikkilään 15 kilometriä, Porvooseen 24 kilometriä, Askolaan 17 kilometriä ja Mäntsälään 22 kilometriä.

Kirkonkylän pohjoisosasta kulkee seututie 146 länteen Järvenpään suuntaan ja seututie 151 itään Askolan Monninkylään, kun taas kirkonkylän halki kulkee yhdystie 1494, joka ulottuu etelään mentäessä (Helsingintienä) Nikkilään ja pohjoiseen mentäessä (Pornaistentienä) Hangon ja Mäntsälän väliselle valtatielle asti.

Kirveskoskella sijaitsee vuonna 1924 rakennettu, arkkitehti Ilmari Launiksen suunnittelema Pornaisten kivikirkko ja keskustassa kunnantalo. Lisäksi taajamassa on kaksi ruokakauppaa, K-Market ja Sale, Itä-Uudenmaan Osuuspankin haarakonttori, yhtenäiskoulu, kotiseutumuseo, kirjasto, vanhainkoti, paloasema, Pizza Burger House -niminen ruokailupaikka sekä SEOn huoltoasema ja St1:n kylmäasema. Taajaman eteläosassa sijaitsee Kotojärvi, joka on kunnan järvistä suurin, sekä sen vieressä Laukkosken kylä.

Tämä kylään liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.