Valtatie 10

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Valtatie 10
Kymppitie
Valtatie 10
Valtatie 10
Maa Suomi
Tieluokka valtatie
Omistaja Suomen valtio
Tienpitäjä Väylävirasto
Pituus 167 km
Alkupiste Turku
Reitti Forssa (85 km)
Hämeenlinna (139 km)
Päätepiste Tuulos (167 km)
Päällyste asfaltti
Kaistaluku pääosin kaksikaistainen

Valtatie 10 on Turusta Forssan kautta Hämeenlinnan Tuulokseen johtava valtatie. Tie on osa Turun ja Lahden välistä itä–länsi-suuntaista, Varsinais-Suomea ja Hämettä halkovaa reittiä. Tien pituus on 167 kilometriä.

Tie on kaksikaistainen lukuun ottamatta Turussa ja Hämeenlinnassa sijaitsevia lyhyitä nelikaistaisia osuuksia.

Tie kulkee seuraavien kuntien kautta: TurkuKaarinaLietoMarttilaKoski TlSomeroYpäjäJokioinenForssaTammelaHämeenlinna.

Historiallisesti valtatie 10 noudattaa läheisesti keskiaikaisen Hämeen Härkätien linjausta. Sitä voidaan pitää valtatie 1:n (Suuri rantatie) ohella Suomen vanhimpana maantienä.

Tien Hämeenlinnan ja Tuuloksen välinen osuus kuuluu yleiseurooppalaiseen TERN-tieverkkoon.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tie Auranlaaksossa Kaarinassa

Turun ja Hämeenlinnan välillä on kulkenut Hämeen Härkätieksi kutsuttu tie jo keskiajalla. Vuoden 1938 numerointijärjestelmässä tie ja sen jatke Tuulokseen saivat numerokseen 10. Härkätie on vieläkin suurimmalta osaltaan ajoneuvoliikenteen käytössä. Turusta Koskelle Tl tie kulki varsin lähellä nykyistä tielinjausta, mutta sieltä reitti jatkui Somerolle ja edelleen Tammelan Portaan kautta Renkoon ja edelleen Hämeenlinnaan.

Turusta Hämeenlinnaan rakennettiin uusi valtatie pääosin 1950-luvulla, joskin osuudet Rengosta Hämeenlinnaan ja Hämeenlinnasta Tuulokseen valmistuivat osin vasta 1960-luvulla. Tienumero 10 siirrettiin tälle uudelle tielle, ja vanha Hämeen Härkätie jäi sivutieksi, jonka eri osilla on nykyisin kymmenkunta eri tienumeroa. Lietsan lounaispuolella Rengossa ja Vanhalinnan kohdalla Liedossa tie on merkitty museotieksi.

1970-luvulla valmistui Hämeenlinnan eteläinen ohitustie, jota pitkin tie linjattiin Vanajaveden ja Katumajärven välistä Vanajan kirkon ohitse.

Vuosina 2008–2010 valtatietä 10 parannettiin Ypäjän ja Tammelan välillä mm. parantamalla liittymiä ja rakentamalla tievalaistusta.

Tiehankkeet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Valtateitä 10 ja 12 on suunniteltu parannettavaksi vuoteen 2030 mennessä yhteysvälillä Hämeenlinna–Tuulos–Lahti rakentamalla eritasoliittymä, ohituskaistoja ja nelikaistaista tietä. Koko hankkeen kustannusarvio joulukuun 2004 kustannustasossa on noin 140 miljoonaa euroa.[1]

Kaikki tasoliittymät muutettaisiin eritasoliittymiksi, ja valtatie rakennettaisiin nelikaistaiseksi Hämeenlinnan kaupungin alueella.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]