Ahvenisto

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli käsittelee Hämeenlinnan kaupunginosaa. Muita merkityksiä on täsmennyssivulla.
Ahveniston moottorirata.

Ahvenisto on Hämeenlinnan 9. kaupunginosa.[1] Sen kautta kulkee Ahvenistonharjun pitkittäisharju. Ennen Vanajan kunnan yhdistämistä Hämeenlinnaan harjulla kulki kuntien välinen raja.

Kaupunginosa on vuosien saatossa kehittynyt monipuolista vapaa-ajantoimintaa ja liikuntamahdollisuuksia tarjoavaksi ulkoilualueeksi. Nykyään alueella sijaitsevat muun muassa Ahveniston moottorirata, useita pururatoja ja lenkkipolkuja sekä talvisin hiihtoladut, ampumarata, uimaranta ja maauimala, Rinkelinmäen jäähalli, hyppykäytöstä poistettu hyppyrimäki sekä kaupungin ylläpitämä avanto ja sauna. Ahveniston, eli Apparan, maauimalassa uitiin vuoden 1952 olympialaisten Hämeenlinnassa kisatun nykyaikaisen viisiottelun uintiosuus. Lisäksi viisiottelun maastojuoksu ja miekkailu järjestettiin Ahveniston alueella.

Ahveniston alue on hämeenlinnalaisten suosima ulkoilualue. Edelleen aktiivisessa käytössä oleva moottorirata sekä käytöstä poistettu hyppyrimäki jakavat kuitenkin kaupunkilaisten mielipiteet kahtia. Moottoriradan aiheuttamasta melusta on kiistelty kauan. Hyppyrimäki on edelleen mm. radioamatöörien ja seinäkiipeilijöiden käytössä, eikä sen purkamisesta ole suunnitelmia kustannuksien takia.lähde?

Ahveniston harjulla on myös Kanta-Hämeen keskussairaala, hautausmaa, ortodoksinen kirkko, TV-linkkimasto ja jonkin verran asuntoja.

Ahveniston moottoriradan alueella tapahtui vuonna 1984 helikopterionnettomuus, joka johti viiden ihmisen kuolemaan. Moottoriradalla ja sen ympäristössä järjestettiin 1980- ja 1990-lukujen vaihteessa Giants of Rock -rockfestivaali.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. 9 Ahvenisto Hämeenlinnan kaupunki. Viitattu 5.3.2014.