Ahvenisto

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli käsittelee Hämeenlinnan kaupunginosaa. Muita merkityksiä on täsmennyssivulla.
Ahveniston sijainti Hämeenlinnassa.

Ahvenisto on Hämeenlinnan 9. kaupunginosa. Sen kautta kulkee Ahvenistonharjun pitkittäisharju. Ennen Vanajan kunnan yhdistämistä Hämeenlinnaan harjulla kulki kuntien välinen raja.[1] Ahveniston alue, etenkin Ahvenistonjärven eteläpäässä sijaitseva uimaranta, on hämeenlinnalaisten suosima ulkoilualue.

Suosittu Ahveniston maauimala sijaitsee Ahveniston kaupunginosassa. Kuva kesäpäivän aamulta (26.7.2014).
Olympiarenkaat kahvilarakennuksen seinässä muistuttavat vuoden 1952 tapahtumista.

Kaupunginosa on vuosien saatossa kehittynyt monipuolista vapaa-ajantoimintaa ja liikuntamahdollisuuksia tarjoavaksi ulkoilualueeksi. Nykyään alueella sijaitsee muun muassa useita pururatoja ja lenkkipolkuja sekä talvisin hiihtoladut, ampumarata, uimaranta ja maauimala, sekä kaupungin ylläpitämä avanto ja sauna. Ahveniston, eli Apparan, maauimalassa uitiin vuoden 1952 olympialaisten Hämeenlinnassa kisatun nykyaikaisen viisiottelun uintiosuus. Lisäksi viisiottelun maastojuoksu ja miekkailu järjestettiin Ahveniston alueella.

Ahvenistonharjulla sijaitsevat myös Kanta-Hämeen keskussairaala, hautausmaa Ahveniston kappeleineen,[2] ortodoksinen kirkko,[3] TV-linkkimasto ja jonkin verran asuntoja.[4]

Osa perinteisesti Ahveniston alueella sijaitseviksi mielletyistä toiminnoista sijaitsee nykyisessä Pullerinmäen kaupunginosassa: esimerkiksi Ahveniston moottorirata, Rinkelinmäen jäähalli, hyppykäytöstä poistettu hyppyrimäki. [4]

  1. 9 Ahvenisto Hämeenlinnan kaupunki. Arkistoitu 22.2.2014. Viitattu 5.3.2014.
  2. Arkistoitu kopioAhveniston kappeli hameenlinnanseurakunnat.fi. Arkistoitu 13.7.2018. Viitattu 13.7.2018.
  3. Ahveniston kirkko ort.fi. Viitattu 13.7.2018.
  4. a b Hämeenlinnan karttapalvelu (Aluejaot-kohdasta tehdään valinta Kaupunginosat, vaihtamalla karttapohjaa maastokartaksi saa esimerkiksi harjut ja maastonkorkeuskäyrät esille) Hämeenlinnan kaupunki, hameenlinna.fi. Viitattu 13.7.2018.